PROFFBLOGGEN: Magnus Gullerud – Elverum

PROFFBLOGGEN: Magnus Gullerud

Her kan du lese om proffhverdagen til Sønderjyske-spiller, Magnus Gullerud!

Jeg går nå inn i slutten av min 2 sesong i SønderjyskE. En klubb som har vært i den høyeste ligaen i Danmark i 4 år.

Herrehåndballaget har siden 2004 vært en del av et elitesports-samarbeid i Sønderjylland hvor vi er sentrert i Sønderborg, mens de andre lagene holder til i nærliggende byer: Ishockey (Vojens), Damehåndball (Aabenraa), Herrefotball (Haderslev) og Damefotball (Vojens). Ettersom klubbene er fordelt i forskjellige byer, blir fansen sentrert i de lokale byene. Dette har gjort at

Sønderborg er blitt en håndball by med en av de beste hjemmebanene i landet.

65

Byen Sønderborg ligger helt sør i Danmark ved grensen til Tyskland. Sønderborg er regionens største by, med ca. 30.000 innbyggere. Ettersom byen ligger så nærme på den tyske grense, har også byen vært involvert i ulike kriger. For de som fulgte med på den danske dramaserien “1864” i desember, fikk også et blikk inn i hvordan Sønderborg spilte en sentral rolle i Krigen mellom Danmark, Preussen og Østerriket. Byen har derfor flere markeringer og et museum til minne for de mange som falt. Sønderborg er en flott havneby og er spesielt travel om sommeren. Noe spesielt er Ringriderturneringen som foregår i hele Sønderjylland. Turneringen er en fast tradisjon, og hver by avholder i løpet av sommeren sin egen ringridning. Festlighetene avholdes over helger, hvor rytterne konkurrerer mot hverandre på dagen og fester med hverandre i øltelt om kvelden. Deltakerne på denne festen er som regel rimelig slitne på mandagen.

4

Vår hjemmebane Skansen rommer opp mot 2000, noe som jevnlig fylles opp. Danskene er gode på å lage liv og når kampene står og vipper, kan man nesten ikke høre seg selv snakke. For en som er vant med den fantastiske hjemmebanen i Elverum, så er det hjemkjært å ha et publikum her i Danmark som holder like mye liv på tribunene.

Selv om Sønderjyske herrehåndball har vært en del av en elitesatsing siden 2004, er klubben ung i et liga sammenheng. Klubben har jobbet seg opp fra 3 divisjon og har siden 2011 vært med i den høyeste liga. Klubbens beste resultat kom i sesongen 13/14 med en sterk 5 plass, noe som gav europacupspill.

Laget har stort sett bestått av dansker, før inntoget av oss nordmenn. Denne sesongen har vi hatt 1 svenske, 3 nordmenn, 1 islending og 12 dansker. Sønderjyske har ikke like stor økonomi som det beste klubbene i Danmark og derfor har cirka 50% av laget jobb utenom. Noen mer en andre. Troppen er basert av unge spillere og noen eldre rutinerte spillere. De største danske profilene på laget er Simon Kristiansen, Andreas Toudahl, Anders Gubi Petersen og Casper U. Mortensen. Sistnevnte spiller til daglig på det danske landslaget.

3

Laget har blitt en veldig sammensveiset gjeng, selv om årets resultater har svinget. Selv har jeg følt meg veldig velkommen i klubben siden jeg kom for 2 år siden. Språket har vært rimelig greit å forstå, men for en som heter Gullerud, så blir man nødt til å forvente noen tilbakemeldinger. For danskene uttales navnet som “Gulerod” som da selvfølgelig betyr gulrot. På de få legetimene jeg har vært på så kommer det alltid frem et lite smil ifra sykepleierne når de roper opp navnet mitt og hører hva de selv sier høyt. Selv Christina Nissen som hjelper alle spillerne når de kommer til klubben hadde litt problemer med navnet og resultatet ble dansk gulrot på ringeklokken til leiligheten.

2

Når hun fant ut av det var hun veldig lei seg, men jeg sa det gikk bra og at det ville bli et morsomt minne. Noe som det også har blitt. Noen sponsorer har også plukket opp ironien i navnet og har sydd en kjempestor gulrot som de veiver med ned ifra tribunen.

1

Etter å ha spurt meg om det var i orden, så lovet de også at jeg skulle få med meg den videre den dagen jeg eventuelt bytter klubb.

En vanlig dag i Søndejyske starter som regel med en fysisk økt ifra kl.9 (litt avhengig av hvilken dag det er). Disse øktene består stort sett av ren styrketrening hvor vi jogger utendørs som oppvarming. Deretter bærer det hjemover for litt mat og avslapning. Ofte skjer også mathandlingen for min del på dette tidspunktet. Andre økt er ifra 15-17 og inneholder stort sett håndball. Hvis det er kamp i helgen er det ofte møte med 30min video før denne økten. Etter trening drar jeg hjem igjen og spiser middag. Når Kine er hjemme så er det ofte hun som står for den og da er den klar når jeg kommer hjem (luksus). Senere på kvelden blir det ofte litt tv/serie titting før dagen avsluttes rundt 23/24 tiden.

Treningene er lagt inn i faste månedsplaner, og treneren viker sjeldent for det han allerede har planlagt. Noe som ligger litt i hans natur. I forhold til hvor mange kamper vi har, er uken organisert slik at vi trener ca 3 dager med doble økter, og 2 dager med en økt. Med kamp i helgen har vi fri på søndag eller lørdag avhengig av matchdag.

Årets sesong er for vår del nesten slutt. Desverre nådde vi ikke vårt mål om sluttspillplass, da dette er det eneste som betyr noe utenom cupen. De 8 beste lagene sloss om tittelen og mesterliga plassen, slik som det også har blitt i Norge. Det eneste som står igjen på vårt kamp program er en cupkamp mot Århus i Mai. Det merkelige med Danmark er at den nasjonale cupen starter sesongen før den avsluttes. Man spiller altså 2 runder før man tar sommerferie. Eventuelt kan man komme inn i kvartfinalene med en helt annen tropp enn den man startet den med.

Selv om det ikke gikk som det skulle så fikk jeg ihvertfall noen uker i Elverum hvor jeg fikk trene godt og treffe gode kamerater igjen. Jeg håper selvfølgelig Elverum vinner på søndag og ikke minst går hele veien i sluttspillet. Jeg skal ihvertfall følge med!

 

Mvh Magnus Gullerud.