SVENSK RIKSTRENER TIL ELVERUM – Elverum

SVENSK RIKSTRENER TIL ELVERUM

Ny historie hver fredag i "Historie fredag"!

Som nevnt i tidligere spalte, så var Ola Haugen den som dro igang den første gullalderen for håndballen i Elverum.

I månedsskiftet juli/august i 1961, i perioden da Stein Berg ble valgt til leder i håndballgruppa, fikk Ola Haugen tak i den svenske rikstrenern Sigo Bjers til Elverum for å holde en ukes treningsleir.

 

På bildet ser vi flg. spillere på Sigo-trening:

Foran fra venstre: Erik Lund, Olav Moe, Hans Dølbakken, Sigo Bjers, Stein Erik Rasch, Arnulf Bæk og Thor Nohr.
Bak fra venstre:  Stein Berg, Dag Findsen, Bjørn Nystuen, Torer Berg, Finn Urdal, Lars Magne Brataas, Jørgen Brenden, Tor Antonsen (Lillegrend), Helge Amundsen, Ottar Berget, Willy Løken og Sverre Krog.

 

Ikke overraskende hadde Sigo Bjers adskillig kompetanse å øse av og som ga en ny håndball-innsikt for spillerne og miljøet.

Dette ga inspirasjon og impulser til noe som håndballgruppa hadde “ruget” på lenge, nemlig å utvikle et landsomfattende seriesystem.

 

Sigo Bjers ble en ekte Elverums-venn etter flere treningsbesøk i årene som fulgte.  Han var en usedvanlig klok og dyktig trener.  Sverige ble jo verdensmester 3 år tidligere, og dette ga spillerne en følelse av å bli innviet i det som gjaldt det høyeste nivå i håndballen.

 

“Sigo-uka” ble en fulltreffer med fullt treningsframmøte hver kveld. Etter avskjeden måtte spillere og lagledere greie seg på egenhånd.  I forbindelse med den nystiftede jazz-festivalen i Molde, ble det arrangert en stor håndballturnering. Her hadde Elverum innført et angrepsmønster de kalte “Sigos innspringare”, et hurtig og bevegelig spill som gjorde motstanderne svimle! Elverum vant alle sine kamper klart.

 

Men desverre fikk ikke Ola Haugen med seg “Sigo-uka” pga. ferietur.  Man greide ikke å sette Ola, som var både formann og lagleder, inn i alle disse nye inntrykk og nye prinsipper.  Spillerne mente på årsmøtet at trener/lagleder bør være inneforstått med dette. Ola var imidlertid ikke villig til å være formann hvis han ikke fikk være lagleder.

 

Dette ble forløperen til at Ola Haugen ble tapt for Elverum, en mann som siden 1946 hadde vært grunnleggeren og den bærende kraft i Elverum håndball i denne framgangsrike perioden. Ny lagleder ble Arne Flygind, den yngste på elitenivå i Norge, bare 23 år gammel.

 

Molde-turneringen ble en tradisjon og meget populært blant Elverums spillere. Men det var vanskelig med skyss. Knut Rasch var en snill herremann og stilte bil til disposisjon.  Pick-upen rommet to inni og 3-4 på lasteplanet (!).  Godt pakket inn i soveposer satt gutta i veldig frisk luft de 50 milene til Molde!  Enda noe at tidene forandrer seg!

 

GOD HELG, med eller uten Pick-up eller cabriolet!

 

Hein S. Ekeberg