«Om du har ett äpple, vill du dela det med mig…» – Elverum

«Om du har ett äpple, vill du dela det med mig…»

05.10.12

Da Leonel Ojala kom til Elverum fra svenske GUIF i 2007, kom han ikke bare med stor innsats og høy treningsmoral. Han hadde også med seg en sang, en sang han lærte som barn og som han og de andre GUIF-spillerne sang i garderoben etter hver kamp de hadde vunnet. Den lanserte han for sine nye lagkamerater i Elverum. De tok i mot med takk! Visst skulle de også synge!

Foto: Håkan Strandman

Siden har «Eplesangen» vært et fast innslag i garderoben etter hver kamp Elverum har vunnet de siste sesongene, både på hjemme- og bortebane. Det er aldri snakk om å hoppe over den i seiersrusen, enten Elverum har vunnet NM-finale mot Drammen i Oslo Spektrum, med 20 mål over Viking i seriekamp i Trondheim eller 15 mot Haugaland hjemme i Terningen Arena! Så fort alle er på plass i garderoben etter en seierskamp setter «mannskoret» i gang: «Om du har et äpple, vill du dela det med mig i en äppelmelodi…» Det er blitt mange «Eplesanger» de siste sesongene!

Sangen har tre vers, men gutta nøyer seg med det første. Det går slik:

«Om du har ett äpple,

vill du dela det med mig i en äppelmelodi,

eller vill du ha det goda äpplet för dig själv,

inte få någon melodi?

Dela med sig, eller snåla,

en vanlig fråga får man tåla.

Om du har et äpple, vill du dela det med mig,

eller tar du hela själv, va?»

Enkel moral, men en viktig påminnelse, synes gutta. For i Elverum legger de hovedvekt på at håndball er et lagspill der alle jobber for hverandre. Nils Arne Eggens læresetning om å gjøre hverandre gode gjelder også for en annen trønder, Elverum-trener Christian Berge. I go`fot-teorien tar du heller ikke hele eplet sjøl. Der deler du med lagkompisene dine!

Sangtradisjonen til elverumsgutta er nå så inngrodd at ingen finner grunn til å bryte denne måten å feire en seier på. – Jeg tror sangen vår er med og bygger lagmoral, sier opphavsmann «Leo». Den er lettsunget med fin takt i melodien. Og alle er med, så godt de kan. Goran og Lazo har litt problemer med teksten ennå, men henger med etter beste evne. Noe stort mannskor utgjør ikke gjengen, men det er heller ikke det viktigste. Det viktige er at de gjør noe positivt sammen, både på og utenfor banen. Og garderoben er også en arena for dem.

Oktober-programmet er hardt med både seriekamper, Europa-cup, NM og den store Rosa Sløyfe-kampen i Hamar OL-Amfi som avrunding på en tettpakket måned. Og går det som både vi på sidelinja og gutta sjøl ønsker så blir det «eplesang» i lange baner – både i oktober og videre utover i sesongen.

Arne Flygind