Massemønstring som ga klump i halsen – Elverum

Massemønstring som ga klump i halsen

04.12.12

Etter en litt bob-bob-start på sesongen har det nå vært en strålende periode for eliteserielaget vårt. Den startet midt i november med seier over Bodø hjemme i Terningen Arena, fortsatte med en overbevisende triumf mot Haslum – i Nadderudhallen – storseier hjemme i EHF-cupen mot bosniske RK Sloga, oppvisningsspill og utklassing av Viking i «arenaen» og ny storseier i bortekampen mot RK Sloga den første desember-lørdagen! Mange gleder på kort tid for en ihuga Elverum-tilhenger, med andre ord.

Likevel er det en annen håndball-opplevelse som har gjort sterkest inntrykk på en håndballveteran de siste ukene: Pauseinnslaget i hjemmekampen mot Viking var noe helt spesielt!  Da presenterte nemlig Elverum Håndball Yngres seg. Foran rundt 1.000 tilskuere «rant» nærmere 400 jenter og gutter ned fra tribunen og ut på golvet. Lag etter lag, på lange rekker, kom spillerne løpende, fra de minste på seks år og opp til 16-åringene! Det tok flere minutter før alle var på plass, enda så radig det gikk unna. Alle stilte i nye drakter, Elverums hvite trøye og svarte bukse, og sammen med dem dyktige og ivrige trenere og ledere. De ble trampeklappet ned etter hvert som speakeren presenterte lagene, de fikk stor applaus der de sto, og de var stolte håndballrekrutter som tok i mot og vinket tilbake. Jeg fikk klump i halsen der jeg satt, for maken til massemønstring av Elverums egne håndballunger  har jeg aldri opplevd!  Det var så mange av dem at de bare så vidt rakk tilbake til tribunen før andre omgang skulle begynne.

I etterkant har jeg forhørt meg litt om denne yngre-avdelingen.  Og du verden for en frodig  underskog den er i Elverums håndballmiljø! Til daglig er det mest eliteserielaget som synes og får oppmerksomhet. Men det er i rekkene under det virkelig spirer og gror. Elverum Håndball Yngres har nærmere 500 aktive jenter og gutter, der de yngste bare er seks år. De har 70-80 trenere, oppmenn og medhjelpere, og yngres avdeling er en egen organisasjon med eget styre og egen økonomi under Elverum Håndball, på samme måte som Elverum Håndball Herrer er det. Budsjettet deres for inneværende år er på rundt to millioner kroner!

Lagene spiller i forskjellige serier, med «Isbjørncuper» på tversoverbaner for de yngste, og «Aktivitetsserie» på full bane for dem fra ni til 11 år. Begge kategorier arrangeres som småturneringer over hele dager slik at det blir flere kamper på alle. Etter som de fra 11 år og nedover utgjør to tredel av spillerne i yngres, så er det lett å forstå at det myldrer skikkelig når smårekruttene er i sving! De som er fra 12 til 16 spiller vanlige seriekamper etter terminliste.

Det kunne lett blitt kaos i driften av en så omfattende virksomhet med ujevne prestasjonsnivåer.  Hva gjør en for å unngå det? Jo, kloke ledere lager klare mål om at den enkeltes prestasjon skal stå i fokus, en samler de viktigste prinsipper med eget etikk- og verdigrunnlag  og ikke minst setter en opp klare foreldrevettregler.  «Vi i Elverum Håndball Yngres avdeling ønsker å skape et trygt og godt idrettsmiljø, blant annet fokusert på sunne og gode holdninger. Som foreldre er det viktig å fremstå som gode eksempler på nettopp dette», står det i forordet til foreldrevettreglene.

Den enorme oppslutningen tyder på at de i alle fall så langt har fått til det som gjør at ungene – og foreldrene deres – trives med håndball  i Elverum.

Arne Flygind