Målet er å miste spillere – Elverum

Målet er å miste spillere

14.04.13

Magnus Gullerud er ett av de største håndballtalentene Elverum-håndballen har hatt om hender. Slik han har spilt i denne sesongen, og som han bekreftet da han spilte landskamp mot Frankrike, har han innfridd alle forventningene siden han kom fra Skarnes til Elverum som guttespiller, med klart mål om en plass på Elverum i toppserien.

Nå er både det målet og det neste, landslagsplass, nådd. Så forsvinner han. Det er moderne lagidrett i et nøtteskall.

”Gullis” er ikke den første. Den største fra Elverum, og den første som ble proff, forsvant til Tyskland i 1996. Det var Stig Rasch. Hans skuddferdigheter var en grunnmur i Elverums oppsving på 1990-tallet, og han fikk suksess i toppnasjonen han kom til, med plass på topp-10-scoringslista alle seks årene og 999 mål.

Hvis Magnus fortsetter framgangen litt til, ligger han an til å få en landslagskarriere som ingen annen håndballspiller fra Hedmark har hatt. Kampen han spilte mot Frankrike nylig tyder på at han har ressurser til å tilpasse seg enda et trinn på suksess-stigen, for han har ikke bare en ideell fysikk og god teknikk for håndball. I tillegg har han den medfødte spilleforståelsen som gir han noen tidels sekund foran motstanderen. Best syns det i forsvar, der han veldig sjelden blir fintet ut, og stadig rekker å hindre det motparten forsøker. Samtidig har han forbedret både skyte- og finte- teknikken som linjespiller, og har kroppsbeherskelse til å lære enda større variasjoner der.

Selvfølgelig er det et tap å miste en så god spiller. Men slik er moderne lagidrett. De beste blir borte på alle nivåer, unntatt det aller øverste. Heldigvis er ikke dyktighetsgrensen nådd i idrett ennå, så det er mulig å erstatte de gode som forsvinner. Akkurat når det gjelder savnet etter Gullerud, har Aleksander Børresen sin gylne sjanse. Han har fysikk til hva som helst på en håndballbane, og skolering både fra Sandefjord da det var en toppklubb, og Elverum. I skyggen av ”Gullis” og Ojala har han fått for lite spilletid til å skaffe seg erfaring og selvtillit, men med litt forbedring av smidighet og raske finter kan han bli et fryktet våpen.

Likevel er det å belage seg på en runde med kjøp og salg når seriemesteren skal rustes opp til å forsvare posisjonen. Helt nede fra sidelinja til langt oppunder taket i Terningen Arena har vi nå blitt så vant til høyt nivå at vi nødig vil ta til takke med noe middels. Christian Berge har ikke fått noe dårligere rykte av seriemesterskapet, han heller, så gode spillere med ambisjoner er interessert i å erstatte de som forsvinner.

Men ”Gullis” vil bli savnet.

Stein Berg