Utviklingen av Elverum Håndball i 50-årene. – Elverum

Utviklingen av Elverum Håndball i 50-årene.

Bildet: 1956-laget med unge og eldre spillere.
Foran fra venstre: Frode Grindahl, Hans Aasheim og Helge Amundsen.
Bak fra venstre:  Bjørn Sveen, Willy Løken, Stein Berg, Dag Findsen, Arne Flygind, Ottar Berget, Odd Ludvig Nohr og lagleder Ola Haugen.
De neste innleggene skal handle om tida og utviklingen utover i 1950-årene. En viktig epoke da fornyelse, utfordringer og utvikling kom i fokus. I denne tida fikk håndballen sine røtter i Elverum.
Det var stor interesse i flere idretter i Elverum som turn og friidrett i tillegg til fotball og håndball.  I lagidrettene hadde håndballen åpne treninger for alle, i motsetning til fotballen. 14-15-åringene ble tatt imot som kammerater fra dag èn på håndballtreningene som var en stor stimulans for lovende unggutter i 1950-51.  De samme gutta fikk mindre frihet på fotballtreninger og valgte derfor håndballen.
Østlandsserien ble opprettet med noen av de beste lagene fra Oslo og Romerike, samt Hamar IL og Elverum.  Det ble en del reising på bortekamper og i kampene mot Oslo Håndballklubb og Fjellhammer ble det en del forfall fra de eldste på laget. En 5-6  av 15-16 åringene fikk sjansen ganske imrovisert.  Bussen var klar til avreise da Ottar Berget helt tilfeldig kom forbi, så ble han huka inn og fikk 15 minutter på seg til å hente sakene sine.  Der og da startet en 25 år lang håndball karriere for Ottar Berget!
Fotballen tok seg fortsatt litt god tid med etableringa, noe som kom håndballen til gode.  Den yngre generasjon ble derfor skikkelig etablert i håndballen.  Dette ga signaler nedover i aldersklassene om at det også var plass til dem innenfor håndballen.
Det ble dannet guttelag, samtidig som seniorene for alvor begynte å vise tenner! Dermed var det gjort og håndballen fikk røtter i Elverum.
Hein S. Ekeberg