SENTRALIDRETSPLASSEN – Elverum

SENTRALIDRETSPLASSEN

Ukens innlegg, i "Historie fredag" er her. Her kan du lese mer om bane forholdene oppgjennom tiden.

Håndballen i Elverum på 50-tallet var på jakt etter et sted å være.  Det ble i 1953 høvlet til ei slette nede ved Glomma på Sentralidretsplassen.  Det var der den første “arena” for håndballen så dagens lys.  Det ble lagt ned et imponerende dugnadsarbeid med spade og rive for å få istand bane. Det var denne plassen som senere skulle bli “asfalten” og Rolshallen.

Uofffisiell åpning fant sted i 1950 under en kamp mellom Elverum og Sørskogsbygda i 3. runde (8-7 ttil Elverum). Denne kampen gikk på gressbanen som de fleste kampene gjorde før 1953.

Det ble mange runder med dugnad disse tre årene før banen kunne romme 4000 tilskuere!

Banen lå idyllisk til nede ved elvebredden.

Det var av stor betydning for håndballen i Elverum at de kunne ha et sted å møtes, snakke sammen og utveksle erfaringer.Bildet viser defilering i 1953 og en av begivenhetene i den første sesongen var en Dame- og herrekamp mot Buskerud.  Herrene, med 4 fra Elverum, endte 11-11.

Det ble lagt koksgrus på håndballbanen.  Det gikk greit så lenge det var tørt og fint i været, men regnvær skapte uholdbare tilstander i form av sand, kvabb, koksgrus og sølepytter.

Banen var merket med kritt (etter at de hadde gått over fra å bruke sagflis) og til slutt fløt krittet utover og gjorde jobben til måldommerne temmelig umulig.  Man kan jo tenke seg hvor lett det var å dømme overtramp under slike forhold!

 

God helg!

Hein S. Ekeberg