FRODE GRINDAHL – EN BAUTA I ELVERUMHÅNDBALLEN! – Elverum

FRODE GRINDAHL – EN BAUTA I ELVERUMHÅNDBALLEN!

Du får ny historie i "Historie fredag" hver uke! Her er ukens bidrag!

Synes det er på sin plass i denne spalten å skrive litt om Frode. Han var en hurtig og raskt spiller som ingen kunne følge framover på banen og  “rush-begrepet” fikk dermed en ny dimensjon! Lynvingen ble dermed ettertraktet på markedet og Fredensborg fra Oslo var ute etter Frode for å spille på deres lag.

 

Men som Frode selv sier: ”Jeg kunne jo ikke forlate Elverum og lagkammeratene mine der.  Til det var klubbfølelsen min for sterk.  Elverum var, og vil alltid være, klubben i mitt hjerte”!

 

Frode er 1932-modell og har vært med helt fra starten og kom med på A-laget i 1949.  Den karrieren varte helt fram til 1966.  Hvor mange mål han har scoret, har han ikke tall på, men han gikk aldri målløs fra en kamp!

 

Frode spilte høyreving selv om han var høyrehendt og det var jo litt uvanlig.  Men han sier han hang så lenge i lufta fra sin posisjon fra kanten at keeper beveget seg vekk fra stanga og Frode scoret da opp i nærmeste hjørne mellom keeper og stanga!

 

Frode var en av Norges beste spillere fra sin kantposisjon, men fikk aldri noen landskamper. Han hadde ingen bil og måtte hver gang melde forfall til landslagssamlinger! Men han fikk med seg 4 NM-finaler, selv om Elverum tapte samtlige.

 

De hadde mye moro. Spesielt en gang de skulle spille kamp i Oslo.  De fikk låne ambulansen (!) til Jørgen Halbakken og Willy Løken var sjåfør. Ved Gjelleråsen ble det mye trafikk og de begynte å få dårlig tid. Willy Løken satte på sirena og det ble bånn gass inn mot Oslo! Tor Lillegrend ble utpekt som “pasient” i tilfelle de ble stanset.  Alt gikk imidlertid bra og de rakk kampen!

 

Det var et fantastisk godt miljø i gruppa og mange som fulgte laget i tykt og tynt. Spesielt frøken Høye på Gråberg var over gjennomsnittet “fan” og inviterte alltid laget på et glass i bakgården etter hver seier.  Etter hvert var det flere som sluttet seg til og ville feire sammen med laget!

 

Frode var som spiller også oppmann i en lengre periode.  Etter at den aktive tida var over, var han også trener i yngres sammen med Stein Berg. I tillegg også lagleder for A-laget i begynnelsen på 70-tallet.

 

Frode er idag 83 år og følger laget i sitt hjerte i tykt og tynt.  Personlig er jeg blitt godt kjent med Frode gjennom felles frammøte  på treninger og kamper i Terningen Arena. Han er håndballfaglig dyktig og en interessant person å bli kjent med!

 

For klubbfølelsen og kjærligheten til håndball lever fortsatt sterkt hos en av Elverum-håndballens fremste bautasteiner!

 

Da tar vi med oss Frode inn i “Gullrekka” på fredag og sier

GOD HELG!

 

Hein S.Ekeberg