ELVERUMS TO FØRSTE PÅ LANDSLAG – Elverum

ELVERUMS TO FØRSTE PÅ LANDSLAG

Her får du litt historie om de første Elverumsspillerne på landslag.

Bildet viser Elverums to første landslagsspillere i håndball, Bjørn Nystuen (t.v.) og Olav Moe, da de ble tatt ut til Nordisk Mesterskap for junior i februar 1959.

Året før, i junior-NM i Nordstrandshallen i Oslo, var også disse to representert på Elverums lag.  Mesterskapet ble en eneste lang suksesshistorie!  I uttakskamp mot HamKam på Hamar vant de 21-1 (!) og var klare for NM.
I Nordstrandhallen åpnet de mot Oppsal og Elverum løp motstanderen nærmest i senk og vant 10-1! Hurtighet framover ble jo Elverums varemerke i mange år.  Det ble en ørliten reaksjon i neste kamp mot Fredrikstad, men de halte i land en 9-8 seier.  Dagen etter ble det 6-6 mot Rjukan og Elverum ble puljevinnere.
Etter loddtrekning om “walk-over” gikk de videre til finalen og møtte der Arild. Da spilte Olav Moe sin livs kamp, iflg. Østlendingens utsendte, samtidig som Thor Nohr og Jan Erik Nohr også imponerte.  Det var ingen svake punkter på laget. Men det var bare ett problem:  Arild hadde en spiller ved navn Arild Gulden! Et balltalent av de sjeldne og han lagde 7 av Arilds 8 mål i finalen som de til slutt vant 8-5. Men Elverum tok altså sølv i NM og sensasjonen var et faktum!
De øvrige NM-vinnerne ble Jan Erik Nohr, Olav Moe, Bjørn Nystuen, Thor Henrik Nohr, Bjørn Sveen, Jørgen Brenden, Arne Nersveen, Knut Flygind, Odd Gropen, Tor Østmoe og lagleder Helge Amundsen.
Håndball ble rundt 1960 godt avisstoff da riksavisene fikk øynene opp for at de ville dekke alle former for idrett. “Årets-Beste” i alle idretter fikk status gjennom Aftenpostens årlige utnevnelser ved årsskiftet.  Nevner her Jorunn Øvergård (Tvedt), Sørskogsbygda som fikk prisen som årets individuelle håndballspiller for kvinner i 1958, mens på herresiden gikk prisen til junioren  Arild Gulden.
“Snacks” fra 1959-sesongen:
>  Odd Nohr meldte seg inn i Fredensborg da han flytet til Oslo
>  Thor Nohr og Finn Urdal tatt ut på landslagssamling for junior
>  Hamar melder seg på i kampen om håndballen og stifter Hamar Håndballklubb
Som en kuriositet til det siste, kan nevnes at undertegnede har fartstid i HHK og ble serievinner i 3. divisjon i 1965!
Takk for denne gang!
Hein S. Ekeberg