OLA HAUGEN – GRUNNLEGGEREN – Elverum

OLA HAUGEN – GRUNNLEGGEREN

Han er en viktig grunn for at vi i dag kan kalle oss Norges håndballby!

Det er èn mann som har betydd mer enn noen annen i Elverumshåndballen, og det er Ola Haugen.  Han var, sammen med sin kone Else, den som innførte håndballen i Elverum.  Ola kan trygt kalles “Håndballens far” i Elverum-distriktet.  Denne omtalen fikk han i en artikkel i Østlendingen da han fylte 50 år!

Ola var formann nesten sammenhengende fram til 1962, og også trener og lagleder i en lengre periode.  I tillegg var han på laglederbenken på Sørskogsbygdas damelag i hele 7 år.  Der oppnådde han noe han aldri fikk oppleve med Elverum:  Nemlig å bli Norgesmester.  Det greide han hele 3 ganger med Sørskogbygdas damer!

Ikke bare håndballjentene fra Sørskogbygda har mye å takke denne ildsjelen for. Det var ”fru Else”som trakk ham med seg inn i håndballen i starten i 1946.  Han ble aktivt med etter krigen, farvet denne idretten og han har framfor noen æren for at Elverum-distriktet i en årrekke har vært med i toppen. Han var den som førte laget an med stø kurs oppover og fram mot Norgeseliten i 1960-årene. I mellomtida rakk han å være formann i Elverum idrettslag, styremedlem i Hedmark Håndballkrets og banestyreformann for Sentralidrettsplassen i Elverum.

I sitt 50-års fødselsdagsintervju med Østlendingen, sier Ola at det var moro hele tida. Men den mest spennende og inspirerende tida var før toppen ble nådd.  Når det ble litt framgang fra år til år var det lettere å lede, og dermed ble kravene ikke så store som etter en NM-tittel var vunnet og helst skulle forsvares!

Videre sier han at hemmeligheten bak suksessen var i første rekke å spille med mest mulig fart.  Mange mente imidlertid at teknikken burde sitte først, før man trente fart.  Men Ola holdt på sitt, og det viste seg å være riktig.  I ettertid har jo dèt vist seg å være Elverum håndballs varemerke nr. 1!

Ola elsket å drive med ungdom og se deres glede og utvikling.  I ettertid har han til gode å møte noen av dem som han møtte gjennom idretten i mindre hyggelige omstendigheter gjennom sin jobb i politiet. Gjennom indre verdier og eksemplets makt i sitt virke som idrettsleder og på jobb, har nok Ola hatt en positiv påvirkning på sine “elever”og kolleger!

Undertegnede hadde den glede å jobbe sammen med Ola på Elverum politistasjon i 10 måneder i 1970. Han var en fantastisk person og inspirator i jobben.  Skal ikke underslå at det ble en del håndball- og fotballprat med Ola den tida!

Da tar vi med oss en hedersmann inn i helga og kanskje tenke litt på Ola når vi på søndag skal møte Fyllingen til den andre kampen i kvartfinalen i sluttspillet i Terningen Arena!

God kamp og ha en fortreffelig helg alle sammen!

Hein S. Ekeberg