INN I 60- ÅRENE -DEN FØRSTE GULLALDER – Elverum

INN I 60- ÅRENE -DEN FØRSTE GULLALDER

Elverum som banebrytende håndballklubb!

I denne perioden utmerket Elverum seg som en banebrytende klubb både sportslig og administrativt. De var bla. med på å utarbeide et seriesystem som dekket hele landet.

Bildet viser den legendariske semifinalen på Sentralidrettsplassen mot Nordstrand i 1960. Over 3000 tilskuere kranset banen!
Det ble imidlertid et 16-18 tap, men det ga et tydelig signal om at vi kunne yppe oss mot de beste. Talentene i og rundt Elverum sto i kø for å konkurere om plassene på laget, samt at publikumsframmøtet ga bud om atskillig bedre tider til å utvide klubbvirksomheten.

Men i Oslo-pressen ble “provinslaget” fra Elverum stadig vekk minnet om at de, sitat:” – Når Elverum skal møte Oslo-lagene i sitt rette element, innendørs, er de bare av god B-klasse!”. Spesielt sportsredaktør Leif Isdal i Dagbladet erta på seg mange med sine “provins-uttalelser” i avisa. Ola Haugen var ikke sen om å invitere Isdal til profesjonell ute-håndball i Elverum som i motsetning til Oslo hadde publikum på kampene sine!

Håndballforbundets blad “Håndball” så litt anerledes på det enn Dagbladet. Sakser et par overskrifter derfra: “På Elverum trives håndballen, og publikum med den!” og “Elverum fryder kanskje Forbundet mest. Alle som spiller der vet også å sette pris på det intime, hyggelige anlegget som ikke har sin like i Norge! Publikum, som er noe for seg selv, er med fra første stund, super- patriotisk, men godtar likevel at også andre lag kan spille godt!”. Så en kan trygt si at suporterne i Elverum har lange tradisjoner!

Tar med en liten insident fra en kamp på juniorlaget rundt 1960. Kaptein var Odd Gropen. På ei trening kom yngstemann Finn Urdal borti beina til den mer “rørslige” Gropen så han “tryna” i koksgrusen og skrubbet seg opp på knærne. Det gikk ikke upåaktet hen fra kapteinen som satte pekefingern oppi ansiktet på Finn og sa:”Gjør de dette en gang til, Finn, så mister du plassen din på juniorlaget!”.

Det hører med til historien at Finn senere fikk 6 kamper på juniorlandslaget og 44 A-landskamper!

 

God helg til dere alle!

Hein S. Ekeberg