ØSTLANDSSERIEN OG UTE-SESONGEN 1962 – Elverum

ØSTLANDSSERIEN OG UTE-SESONGEN 1962

Ny historie hver fredag!

Bildet
Elverums lag i NM-finalen mot Grønland i 1962:
Første rekke fra venstre: Olav Moe, Finn Urdal, Stein Erik Rasch, Thor Nohr og Arnulf Bæk.
Bak fra venstre: Frode Grindahl, Stein Berg, Bjørn Sveen, Willy Løken og Lars Magne Brataas.

Det var to Elverumsinger, Rolf Sætersmoen og Stein Berg, som klekket ut ideen om en egen serie for Østlandet.  Den ble til i ei leilighet på Østmohjørnet sommeren 1961.  Sætersmoen kontaktet kjenninger i forbundet og sine kontakter i Oslo-klubbene og var i direkte forhandlinger med disse.  Forslaget om en Østlandsserie utendørs ble vedtatt satt igang våren 1962.  Dette inkluderte de beste Oslo-lagene, samt Elverum og Rjukan.

Baktanken med dette var at de håpet denne serien kunne bli så bra at det la grunnlaget for en landsomfattende serie med divisjonssystem.  Det begynte å bli noen håndballhaller rundt omkring i landet og tanken var å få håndball til å bli en innendørsidrett.

Men først så kom ute-sesongene 62/63 hvor alt stemte, bortsett fra i to finaler.  Håndballstemningen i byen var “elektrisk” og forventningene var store til unggutta som nå var blitt A-lagsspillere.

Premieren i Østlandsserien mot Oppsal ble spilt med 1500 tilskuere som omkranset banen.  Elverum vant 20-16 og Sørskogbygdas damer tapte 14-9 mot Vestar.  Så gikk det slag i slag utover sommeren med en rekke kamper i Østlandsserien og NM.

Så ble det lagt asfalt på banen på Sentralidrettsplassen.  Da var det bare Elverum og Skogn som hadde fast dekke på sine baner.
I semifinalen mot Nordstrand ble det bane-dugnad og rigget til plasser til 3000 tilskuere. Men det ble regnvær og trøstesløse forhold, men det tok ikke gleden fra de 2000 frammøte etter seier 14-12 og finalespillet var sikret!

Finalemotstander ble Oslo-laget Grønland og det ble klargjort 1500 ekstra plasser rundt banen. 4380 personer kjøpte billett og det var en faretruende stemning før kampen!

Den ble imidlertid et antiklimaks da kontringsspillet feilet helt.  Angrepsspillet gikk helt i stå og Grønland gikk til pause med
9-3 ledelse.  2. omgang ble ikke noe bedre og det endte med en solid nedtur med 11-18 tap!

Sigo Bjers, som bisto som lagleder, kalte sine elever for “brushuvuder” på banketten etter kampen. Men det var vel ikke så rart at det “kokte” litt under topplokket på spillerne hvor halve laget var 20 år eller yngre!

Imidlertid fikk laget en oppreisning etter å ha vunnet alle sine kamper i Østlandsserien.  Med seier 20-19 over Nordstrand i siste kamp, kunne de kalle seg Østlandsmestere. Et plaster på såret som imidlertid aldri helt vil gro!

GOD HELG !

Hein S. Ekeberg