TOR INGE MARTINSEN – SPEAKER UTEN MIKROFONSKREKK! – Elverum

TOR INGE MARTINSEN – SPEAKER UTEN MIKROFONSKREKK!

Stemmen i Terningen!

Tor Inge Martinsen er en reinspikka Hamarsing som helt tilfeldig havnet i speakerrollen.  Med ei datter i 12-års alder i Storhamar i 2002/03 sesongen, så var det alltid spørsmål om “noen kunne å være speaker” i Presterudhallen i forbindelse med at foreldre hadde dugnad.

Tor Inge ble spurt av ledelsen om han kunne tenke seg å være speaker for damelaget i 2. divisjon i 2005.  For å si det pent, så har han aldri hatt mikrofonskrekk, politisk aktiv og glad i å prate som han er!  I 2007 rykket damelaget opp i toppserien og den speakerjobben har han nå hatt i 11 år.

Etter speaker-kurs i Skien i 2007, i regi av Norges Håndballforbund, startet han sin speaker-karriere under Møbelringen Cup for damer i november/desember samme år. Debuterte internasjonalt som landskamp-speaker for damer i Drammenshallen mellom Russland og Angola.

Så kom EM for herrer i 2008 med sluttspill på Lillehammer.  Fikk også noen plasseringskamper før semifinalen mellom Danmark vs. Tyskland.  Tor Inge, og makker Bent Ture Tomtum, fikk også finalen mellom Danmark vs. Kroatia – dansk seier 24-20.

Ble også noen landskamper i 2009 før nytt EM i Norge 2010.  Denne gang for damer med gruppespill i Håkons Hall på Lillehammer.  Fikk med seg 10 kamper der også.

Så ble han internasjonal for alvor da London skulle arrangere OL i 2012.  Via organisasjonskomiteen i London, fikk han kontakter inn til de som rekruterte speakere.  Søkte som på en vanlig jobb – inkludert at han måtte lese inn noen tekster på fransk og engelsk på forhånd.

Tor Inge ble bedt om å komme til prøve-OL i London i 2011. Det gikk bra, som han sier, og det ble tre uker i London-OL i juli/august 2012. Det var krevende faglige omgivelser med mye folk (12000 tilskuere i sluttspillarenaen – The Basketball Arena).

Han fikk med seg 52 kamper ( av totalt 76 i turneringen) – herav fem kvartfinaler, tre semi-, begge bronsefinalene og damefinalen.  En skikkelig tillitserklæring til en kar ifra Briskebyen i Hamar!

Men det stoppet ikke der. Han ble hentet inn som speaker under herrenes VM i Doha, Qatar i 2015!  Nå snakker vi om “Great Big Events” – verdens største sports produksjonsfirma med base i Melborne, Australia. De har vært inne i samtlige OL siden 2000.

Tor Inge fikk med seg 33 kamper i VM, inkludert to kvartfinaler, begge semifinalene, bronsefinalen og finalen.

Han har nå tilsammen 131 landskamper og er vel den eneste speakeren som har EM-, VM- og OL-finale!

Utover dette synes Tor Inge det er spennende med yngreskamper lokalt når han har anledning. Moro for disse å ha en ordentlig ramme rundt sine kamper. Som han sier, en sluttspillhelg i Stangehallen er bra trening.

For tre sesonger siden ble han spurt av Elverum Håndball om han kunne tenke seg å være “reserve-speaker” i Terningen Arena. Tor Inge svarte selvfølgelig ja til det, og har de to siste sesongene vært fast speaker.  Han synes det er hyggelige folk og stor stemning under hver kamp. Et flott team som han er takknemlig for å kunne være en del av.  Med andre ord så er speaker- tjenesten i de beste hender!

Her lister han opp noen basiskrav i forbindelse med jobben som speaker:
–  Kunne sporten
–  OK stemmekvalitet (han høres!)
–  Trygg språklig
–  Være en bra lagspiller
–  Ha oversikt
–  Holde hodet kalt når det “koker” litt
–  Bra i språk (hovedsaklig engelsk, fransk og tysk)

Han liker at arrangementene i hallene her i Norge skal være fin og helhetlig for tilskuerne.  Han mener dette er litt lavt prioritert, både på klubb- og landskampnivå i Norge. Dette kan ha sammenheng med hallfasiliteter og ressurser og her har de fleste klubber mye å gå på.

Til slutt ser vi fram til å høre din kraftfulle stemme i Terningen Arena nå på onsdag, Tor Inge, da Elverum møter Bodø i årets første finalekamp i sluttspillet.

Velkommen igjen til show i Terningen Arena!

/Hein S. Ekeberg