ØKONOMISK OPPSVING I 1960-ÅRENE – Elverum

ØKONOMISK OPPSVING I 1960-ÅRENE

Hver fedag får du ny historie om Elverum Håndball!

Bildet:  Pensjonist Harald Fjeld var fast billettør tidlig på 60-tallet.

 

Denne tida ble, som nevnt i forrige innlegg her i spalten, en sportslig opptur for Elverum Håndball. I kjølvannet av det, ble også klubben tilført penger gjennom i første rekke billettinntekter. Dette ga klubben et økonomisk handlingsrom som de ikke hadde hatt tidligere.

 

Etter NM-finalen i 1962 telte Harald Fjeld opp en årslønn som et resultat av tilskuertilstrømningen den dagen!  4380 billetter ble solgt og han måtte ha med seg en hjelper under penge-tellinga.  Utpå kvelden ble formannen oppringt for å komme å kontrollere at summen stemte.

 

Halve stuegulvet hos Fjeld var dekket med bunker av pengesedler til den nette sum av kr. 13.700,- kroner! I tillegg var det også andre hauger med penger som skrev seg fra kiosk-salg.  Harald Fjeld hadde en grei kommentar til formannen:” Jeg ville du skulle se det , for selv har jeg ikke sett så mye penger på en gang før!”, sa han.  (Som en kuriositet kan nevnes at gjennomsnittelig timelønn i Norge på den tida var 7 kroner).

 

Som et resultat av bedre økonomiske tider, fikk A-laget støtte til treningsdresser på tilsammen 1106 kroner som spillerne fikk kjøpt for 25 kroner hver!  Dette kom fram i regnskapet etter årsmøtet i 1962-sesongen under posten investeringer. I tillegg ble det innkjøpt håndballer for 620 kroner.  71 av gruppens 180 medlemmer møtte opp på årsmøtet.

 

Tar også med et par historier fra denne tida:

 

Etter finaletapet mot Grønland var skuffelsen selvfølgelig stor, spesielt da kongepokalen skulle deles ut til vinneren. President Øyvind Mørch Smith i NHF fikk mikrofonen.  Men ingen hørte noen ting for høytalleranleggt virket ikke (!).  Årsaken viste seg å være at stikkontakten, som var strukket helt opp til Folkvang skole, var koblet fra. Onde tunger ville ha det til at dette var ren sabotasje fra en skuffet hjemmetilhenger.  Ingen har til dags dato tilstått “ugjerningen”!

 

Det var jo ingen stygg kamp i finalen mellom Elverum og Grønland, men like fullt ble det sendt en mann på sykehuset.  Det var ingen ringere enn John Hervig Karlsen!  I kampens hete i 2. omgang kolliderte han med en annen tilskuer og havnet på hodet i asfalten. Han ble såpass skadet at han gikk glipp av seierssermonien for sitt kjøre lag Grønland.

 

Han ble liggende på sykehus noen dager, men noen av Elverums-guttene var på besøk med blomster.  Han så relativt grei ut og på bedringens vei, men i ettertid påstår John Hervig Karlsen at idrettskarrieren tok slutt der og da!

 

Ha en snublende nær –  GOD HELG!

 

Hein S. Ekeberg