VM 1964, BINGO, TO-DOMMERSYSTEMET OG “DOMMER`N HAR BLÅST”! – Elverum

VM 1964, BINGO, TO-DOMMERSYSTEMET OG “DOMMER`N HAR BLÅST”!

Ny fredag! Ny historie!

Bildet: To mann fra Elverum i VM-troppen til Tjekkoslovakia i 1964 var ikke noe du leste om hver dag! To glade gutter, Arnulf Bæk og Lars Magne Brataas (sjåfør), vinker her farvel!

VM i Tsjekkoslovaskia 1964
Brataas tok lange steg i 1963-sesongen som spiller og scoret mange mål. Landslagsledelsen kom ikke utenom ham ved laguttaket i mars 1964 og dermed fikk Arnulf Bæk en reisekammerat.

Men det skulle vise seg at det ikke ble stort med spilletid for våre gutter. Arnulf fikk med seg åpningskampen, mens Lars Magne ikke fikk på seg drakta engang! Rikspressen var ikke nådige i sin kritikk av landslagsledelsen som skyldte på trang økonomi! Kritikerne pekte på den manglende logikken i “å sende en tilskuer til VM”.

Bingo ingen suksess
Rikstrener Sogo Bjers pratet mye om hvor store penger svenske klubber tjente på det nye spillet Bingo. To mann, Rolf Sætersmoen og Stein Berg, dro på “studietur” en høstkveld til Høljes for å se litt nærmere på hva dette nye spillet var for noe. Men i Norge måtte spillerne være medlemmer av arrangør-klubben for å kunne spille.

Det ble sanket sammen så mange medlemmer som mulig i Husmorlagets Hus i Parken for å prøve seg fram i det små. 20 medlemmer møtte opp og det gikk akkurat rundt. Det ble forsøkt nye runder på Leirets Kafè og på Gråberg, uten nevneverdig hell.
Andre foreninger ville også være med på moroa og det endte med at Bingoen tok helt av og skaffet store summer til arrangørene. Men da hadde de som startet det hele for lengst gitt opp.

Todommersystemet
Det ble slått fast at håndballspillet de senere årene var blitt så hurtig at det var umulig for èn dommer å følge med på alt som skjedde ute på banen. Det ble derfor satt i gang et todommersystem i Oslo i 1964/65-sesongen innendørs. Det ble konstatert at de beste dommerne også begikk feilvurderinger som ble utslagsgivende for kampen. Systemet med to dommere ble derfor sett på som så vellykket at det hadde kommet for å bli.

“Dommer`n har blåst”!
Nå er vi over i Pinseturneringa på Rjukan i 1965. På Kongsberg var det håndballkamp på idrettsplassen og laget stoppet for å se på. Da arrangørsjefen fikk se hvam som sto der, la han om turneringsprogrammet tvert! Elverumsgutta fikk tilbud om å spille en kamp mot Urædd som var en bra motstander. Gutta takket ja og skiftet i en fart.

Nå gikk ikke kampen så veldig bra, men det ble seier takket være en snarrådig, smart og ikke helt korrekt keeper, Hans Dølbakken. Bare sekunder igjen av kampen og Urædd snappet opp en forferdelig feilpasning og kom stormende mot mål med 10 meters forsprang. Dølbakken gikk kaldt og rolig ut i målgården og roper: “Dommer`n har blåst”! Forfjamset og i villrede stopper spilleren opp og kaster fra seg ballen over målet og dommeren blåste av kampen.

Urædd sine spillerere flokket seg rundt dommeren som slett ikke hadde blåst og Dølbakken passet da på å forsvinne ut av stadion. Det var lurt for spillerne gikk rundt med bannord og knyttede never og lette etter synderen uten å lykkes!

Ha en knyttnevefri helg og på gjensyn neste uke!

Hein S. Ekeberg