ELVERUMSHALLEN OG HALLÅPNING – Elverum

ELVERUMSHALLEN OG HALLÅPNING

Historie fredag!

Bildet: Rådmann Aasmund Slettan var en handlingens mann for å får reist Elverumshallen og han hadde all grunn til å være fornøyd med resultatet.

Sætersmoen kom skikkelig på banen da Elverum kommune ønsket å bygge tre gymsaler i byen relatert til lærerskolen og ungdomsskolen. Han mente det var en særdeles dårlig løsning og troppet opp på rådmann Slettans kontor med sine argumenter om en ny hall i byen.

Sætersmoen hovedargument var at Hamar allerede hadde sin Hamarhall! Å dra til Hamar å spille håndball var ikke optimalt over tid, må vite! Nei, rådmann Slettan var svært håndballinteressert og gikk en stund tankefull rundt på sitt kontor og tenkte. Her må noe gjøres og han tok en telefon til Statens Idretts- og Ungdomskontor (STUI) i Oslo. Samtalen ble mer og mer positiv og det endte med avtale om et møte uka etter.

Det ble lagt en plan med en organisasjon med utgangspunkt i Elverumshallen AL, Elverumshallens Venner og med Sætersmoen i styret og med Slettan som formann.

For å gjøre en lang historie kort, så skulle arbeidene med hallen komme i gang innen 1. september 1964. Kostnadsoverslaget lød på 3,5 mill kroner og byggetid på 14-15 måneder. Åpning innen jul 1965! Stramt program, men tidsfristen holdt. Elverumshallen ble bygd etter planen og “storstua” ble åpnet med landskamp mellom Norge og Danmark lørdag 18. desember 1965.

HALL-ÅPNING
Det ble ikke mye juleforberedelser for den 50 mann store arrangørstaben. Men til slutt var alt i orden med janitsjarmusikk, alle dansker i Elverum invitert til kampen med flagg, straffekonkuranse, tale av de aktives representant Arnulf Bæk og utdeling av skjoldlue på banketten etter kampen.

Men toppen av kransekaka var nok at selveste Pussycats kom til hallen for å holde show på kvelden! 7 kroner for voksne og 3 for barn! Men showet ble nærmest en fiasko med bare noen hundre frammøtte. Rocken kom nok litt for tidlig til Elverum hvor Svensk-toppar fremdeles var i forkus for publikum!

Landslaget, med Arnulf Bæk og Finn Urdal på laget, var heller ikke nok til at publikum gikk “mann av huse” for å se kampen. Bare 4/5 deler av hallen var fyllt opp og danskene vant kampen 17-18 etter dårlig norsk spill. Det ble ingen forventet storfest med god landskampstemning selv om Norge halte innpå på slutten. Men Arnulf Bæk fikk sin 10-års-nål og Finn Urdal sin debutant-nål.

Elverumshallen var jo et lekkert skue og Elverums egen markering skjedde i romjula med besøk av danske Viby, OSI, og Njård.
600 tilskuere møtte opp begge dager. Viby vant turneringen etter seier 15-11 over OSI og 15-7 over Elverum. Publikumsframmøte ble ikke som forventet og slett ikke slik de var vant med fra “asfalten” 2-3 år før.

Det første året i Hovedserien ble 4 av hjemmekampene spilt i Hamarhallen (3 seiere- 1 tap), 7 bortekamper (4 seiere-3 tap) og 3 hjemmekamper i Elverumshallen (1 seier – 1 uavgjortg – 1 tap). Elverum ble nr. 2 i serien dette året. Kampene i Elverum samlet i gjennomsnitt ca. 700 tilskuere og det var nok i underkant av hva man hadde forventet.

Dette blir det siste “Historie-fredag” før sommerferien. Jeg vil benytte anledningen til å ønske alle lesere av vår web-side
EN RIKTIG GOD SOMMER og velkommen tilbake på høsten!

Hein S. Ekeberg