ELVERUM – SOVJET I ELVERUMSHALLEN 1967 – Elverum

ELVERUM – SOVJET I ELVERUMSHALLEN 1967

Fredagshistorie!

De som har levd en stund husker nok kampen i Elverumshallen 9. januar 1967 da Sovjets landslag gjestet Elverum. Vi kan nok kalle det “rått parti” på mange måter. Verdens største nasjon med 250 millioner innbyggere møtte Elverum med sine skarve 13.000 innbyggere. I utgangspunktet en håpløs oppgave for Elverums håndballherrer selvfølgelig, og råere parti skulle en lete lenge etter!

Det ble en heidundrende håndballoppvisning foran 2000 tilskuere i Elverumshallen hvor Sovjet vant komfortabelt 32-18. På bildet ser vi gjestenes store spiller Jurij Klimov få rimelig god plass på linja før han scorer! Elverums spillere på bildet er fra venstre Olav Moe, Jan Cato Nabseth, Rolf Lundberg og Frode Pedersen.

Det var ikke flaut på noen måte å tape for disse som viste fram avansert håndball på øverste hylle. Dette var de beste plukket ut blandt landets 700.000 håndballspillere! Dagen før hadde de slått det norske landslaget 20-12.

Speaker for anledningen, Arne Flygind, hadde lært seg velkomsttale på russisk for anledningen. Imponerende! Ingen ting var overlatt til tilfeldighetene! Moen gamlehjem ble også invitert og filmfotograf Kjell Søgård tok opp instuksjonsfilm.

Full hall da nesten 2000 tilskuere kranset banen, tross to-tre kroner dyrere billetter enn vanlig: 7 kroner for voksne og 4 kroner for barn.

Pressen lot seg også imponere, sitat:” Russerne hadde tusen og en detalj å lære bort. Eminente håndballspillere kaster ikke lenger ballen. De skaper de raskeste og farligste sjansene ved å gi ballen hurtig slag med innsiden av hånda. Russerne hoppet, danset og sjonglerte foran Elverum-muren, og applausen brøt løs gang på gang.”

Lars Magne Brataas ble Elverums toppscorer med 6 mål, Willy Løken 3, Vidar Sætereie 3, Stein Berg 2, Frode Pedersen, Jan Cato Nabseth,Trond Olsen og Olav Moe scoret ett hver.

En opplevelse for minneboka!

God helg til dere alle og ikke glem kampen mot Metalurg på bortebane i helga!

Hein S. Ekeberg