ÅRDALSTANGEN – Elverum

ÅRDALSTANGEN

Ingen fredag uten en ny historie!

Bildet
RYPEJERGERNE: Det ble en vellykket rypejakt med bil på hjemturen fra kamp i Årdal:
Fra venstre: Tore Øverby, Per Hagen, Ottar Berget og Arne Nysæter.

Som nevnt tidligere spilte juniorene i Elverum privatkamper mot lag i 2. divisjon i 1970 for at de skulle få noe mer å gå inn for enn sin egen kretsserie.
Årdalstangen lå ikke akurat like rundt hjørnet – for å si det slik – men gutta var ikke snauere en at de kjørte bil tur/retur for en kveldskamp. Det ble en klar seier med 20-9, men det ble bare denne ene sesongen med et slik opplegg (!).

Men turen til Årdal fikk et ekstra-utbytte i tillegg til seieren. Hjemturen ga nemlig en opplevelse som Stein Berg skildret så fint. På en smal vei over fjellet om natta satt ei rype og skaffet grus til kråsen (For de uinnvidde betyr krås den muskuløse delen av fordøyelseskanalen på rypa som brukes til å mose opp maten da de ikke har tenner). Rypa var så ivrig at den ikke kom seg ut av vegen før det smalt. “Stopp”, skrek Ottar Berget, som var en erfaren fuglejeger. Han hoppet ut av bilen, tok tak i den besvimte rypa og vred halsen rundt på`n. De var knapt nok kommet på veien igjen da det smalt igjen. Ottar ut, ny fangst og samme prosedyren. “Detta skal vi feire. Jeg skjøter på med en tiur jeg har hengende, så tar vi viltkveld hjemme hos meg”, sa Ottar. Og slik ble det ei uke eller to senere, og jaktutbytte ser dere på bildet.

OVERGANG
Elverum var jo storebror i håndball sammenheng i distriktet. Men det hendte faktisk at en overgang gikk den motsatte veien og til en klubb litt lenger vest, nemlig Hamar Idrettslag (HIL)! Hans Dølbakken meldte nemlig overgang dit, og det var det ikke mange i Elverum som skjønte noe av! I et intervju med Østlendingen var det vanskelig å få vite grunnen til at han gikk over til Hamar-laget. “Den saken synes jeg vi skal la det gro måsa på”, svarte Hans. Grunnen til overgangen var vel det faktum at Hans ikke fikk det lett i Elverum med to gode keepere fra før, Jan Økseter og Per Flygind. Dølbakken hadde ikke anledning til å satse hardere, Økseter hadde blitt landslags aktuell og P. Flygind fikk mye ros for sitt spill. Men Dølbakken gikk året etter over til Hernes, i likhet med Jens Haugen og Trond Baardseng.

VM-UTSTYR
Millionene rant ikke direktye INN i kassa til Norges Håndballforbund på 70-tallet og det fikk en del økonomiske konsekvenser. Blandt annet måtte spillerne som var tatt ut til VM i Frankrike kjøpe likt yttertøy av egne penger. For 108 kr pr. mann, ble det kjøpt inn blå cordfløyels bukser og orange gensere. I troppen på 20 mann var det fire fra Elverum: Arnulf Bæk, Finn Urdal, Svein Slettan og Cato Nabseth. Alle fire spilte i Oslo-klubber på den tida.

Så snur vi oss rudt, spretter opp og tar en flyver inn i helga!
Da tenker jeg det smeller oppe i Stord!

God spenst og god helg!

Hein S. Ekeberg