SOMMER – OL 1972 – Elverum

SOMMER – OL 1972

Historie fredag!

Bildet 1:
IDYLL: OL-klare elverumsinger, men det var før Munchen-tragedien.
Fra venstre: Jan Økseter, Arnulf Bæk, Finn Urdal og Thor Nohr.

IMG_2113

Bilde 2:
OPPSLAG: Landslagstreneren for håndballherrene, Thor Ole Rimejordet, med avisoppslaget på 16 drepte.

 

OL i München vil aldri bli glemt. Dessverre ikke på grunn av idrettsprestasjonene, men terrorisme. Åtte palestinske terrorister fra “Sort September” tok seg inn i deltagerlandsbyen, fant og drepte to israelske utøvere og tok ni til fange. Kravet var at 200 geriljasoldater, som satt i Israelske fengsler, skulle løslates. Det hele endte i et blodbad på flyplassen i München, der tysk politi gikk til aksjon mot gisseltakerne.

Elverum håndball hadde 4 med på håndballandslaget til OL og Jan Økseter, Arnulf Bæk, Finn Urdal og Thor Nohr fikk en opplevelse de nok aldri vil glemme. Arnulf forteller at de våknet om morgenen med politibiler og tanks rundt hele leieren. Spillerne fikk informasjon om hva som hadde skjedd og lekene ble stanset. Det rådde fullstendig kaos. De fikk høre om forhandlinger med terroristene som pågikk og om resultatet som endte i blodbadet på flyplassen hvor alle gislene og en politimann ble drept.

Det ble holdt en minnehøytidelighet på stadion og det ble bestemt at lekene skulle fortsette. Håndballtroppen fikk velge om de ville avslutte OL eller fortsette. For Arnulf var saken klar; han ble ikke med videre og han har siden aldri angret på sitt avgjørelse.

Men det var delte meninger om de skulle boikotte lekene eller ikke. Elverums keeper Jan Økseter var av den motsatte oppfatningen; nemlig at terrorister ikke skulle få stanse OL, så han ble med videre. Historien om at norske håndballspillere boikottet videre spill etter gisselaksjonen har kommet fram ved flere anledninger, blant annet i Østlendingen. Inntrykket som Jan sitter igjen med er at ”medalje for edel dåd” burde ha vært vurdert.

Sportslig sett var det greit å komme i pulje med Romania, Vest-Tyskalnd og Spania og de mente de hadde gode muligheter til A-sluttspill. Men gutta tapte for Romania og spillte uavgjort mot Vest-Tyskland etter en dramatisk kamp hvor usportslig opptreden fra Tyskernes side kom i fokus. De hadde en man utvist på stillingen 15-15. Norge erobret ballen i sluttsekundene og gikk i angrep. Norge kunne avgjort idet den tyske lagledelsen slapp utpå en ekstra mann som rev den norske spilleren overende! De sveitsiske dommerne dømte bare frikast og kampen endte uavgjort 15-15. Norge ble tilbudt omkamp, men avslo. De vant ikke med de nødvendige 5 mål mot Spania for å gå videre, så Norge måtte spille om plassene 9-12. Dette så de på som en gedigen nedtur.

Det var på dette tidspunktet det tragiske terrorangrepet skjedde. 10 av Norges spillere ville ikke bli med videre, mens 6 spillere ville fullføre det de hadde kommet for. NOK (Norges Olymiske Komite) truet med sanksjoner hvis de ikke fullførte turneringen. Det hørte med til historien at de seks som valgte å fullføre fikk “låne” spillere fra andre som hadde trukket seg slik at de kunne stille med fullt lag mot Japan og Polen. De vant begge kampene, ble nummer 9 og slapp sanksjoner. Hvordan historien hadde sett ut hvis Norge hadde slått Spania med de nødvendige 5 mål og gått videre til A-sluttspillet, ja det får vi aldri svar på.

Vi krysser våre fingre for Elverums håndballgutter mot Skjærn i Champions Leauge i helga!

Ha en stinn håndballhelg med mye moro!

GOD HELG!

Hein S. Ekeberg