10 ÅR MED HOVEDSERIE – Elverum
BILDET: Her er A-stallen 1975: Foran treneren: Erik Sjåtil Første rekke fra venstre: Svenn Erik Støldal, Per Erik Fonkalrud, Arnulf Bæk, Per Flygind og Jan Cato Nabseth. I midten: Geir Nordtveit, Hogne Fevik, Terje Svenkerud, Morten Hanstad, , Erik Augestad og Trond Olsen. Bakerst: Hans Dølbakken, Jens Haugen, Jon Refseth, Erik Uthushagen og Brede Ekren.

10 ÅR MED HOVEDSERIE

GOD FREDAG!

Et 10-års tilbakeblikk på Hovedserien ved seriestarten 1975/76 understreket betydningen og forskjellen seriesystemet hadde ført til i norsk håndball.
Det ble utenkelig med håndball uten en landsdekkende serie.

Utvidelse til 12 lag i Hovedserien var ubetinget positivt.  Arnulf Bæk hadde lang fartstid og sa om utviklingen: “ Alle har jo sett at spillet har blitt hardere, men akkurat nå merker vi at farten er på vei inn igjen. Generelt satses det grundigere, og spillerne er bedre trent nå enn gjennomsnittet for 10 år siden”, mente han. Dette ble lagt merke til ved seriestarten da vanlig frikast for livtak ble klar utvisniongsgrunn (Elverum-Oppsal 10-19). Så på høsten fikk vi kampen som ble kalt “Idrett på grensen” både på og utenfor banen! Kolbotn-tilhengerne var maksimalt bråkete og kampen bar også preg av det samme, iflg Østlendingen. “Det var hekting, dytting, livtak og slåing uten slektskap med håndballreglene – mindre idrett, men ikke mindrte underholdning enn det som forbindes med håndball”.

Dommer Kai Huseby sa det ganske treffende etter kampen at “Skal vi følge boka, blir det bare oss to dommere og keeperne igjen på banen – om de klarer å holde munn. På dommerkongressene var dette stadig et tema, men det tillates likevel altfor mye, spesielt i internasjonale kamper.  Der befinner også Norge seg og vi kan derfor ikke isolere oss med egen dommerpraksis, så det blir til at vi prøver å være balanse-kunstnere”, sier Kai som var en populær dommer i Elverum ved de harde “asfalt-slagene” 10-15 år tidligere.

Norge-Vest-Tyskland spilte landskamp i Elverumshallen på høsten og alt snakket om hard håndball hadde nok dempet interessen (500 tilskuere). Det
ble ikke bedre etter dette oppgjøret  hvor det stygge spillet var samtaleemne etterpå.  Trener Erik Sjåtil var bekymret og mente at det var et beklagelig faktum at håndballen nå var på villspor når man ikke lenger var tjent med å spille fair håndball.

Etter 10 år med Hovedserie var det stort sett de samme Oslo-lagene som dominerte i toppen som Fredensborg og Oppsal, men så kom Refstad på banen med en kammeratgjeng fra en spesielt god årgang. Håndballen var i utvikling og lag fra Trondheim, Bergen og Stavanger kom og snuste på nivået, mens mindre byer som Horten, Drammen og Kragerø også fikk 1. divisjoserfaring på denne tida.

Så ønsker vi gutta lykke til mot Kolstad i Trondheim onsdag 16.12.15 kl. 1830!

I mellomtiden GOD HELG uten røde kort!

Hein S. Ekeberg