Høstsesongen 2015: Et historisk eventyr! – Elverum

Høstsesongen 2015: Et historisk eventyr!

Les vår oppsummering av høstsesongen her, og del gjerne. Det er en beskrivelse av en historisk og eventyrlig høstsesong. GOD JUL fra oss i WEB- gruppa!

Denne høsten har Elverum vist styrke og vinnervilje, men også hatt sine nedturer. Sammen tar vi et lite tilbakeblikk på sesongen sålangt.

Elverum kom fra en 2014/15 sesong med 4.plass i serien, økonomisk rot, trenerbytte og ikke minst sluttspillgullet som ga muligheter for Champions League.

Sesongen 2015/16 startet nok ikke helt der Elverumstrener Micahel Apelgren hadde ønsket det, men med fjorårssesongen friskt i minne kunne han og laget bare se fremover.

Elverum ble ilagt poengstraff for sin svake økonomi før sesongstart i GRUNDIGligaen, starten av sesongen var også svært preget av mye skader og sykdom i troppen, ikke helt gunstig under den viktige sesongoppkjøringen for Apelgrens menn. Det skulle likevel vise seg at lagets moral kunne få til det meste på tross av dårlige forutsetninger før sesongen.

Sesongen for Elverum startet borte mot Lillehammer/Fåberg 09 i cupen, hvor Elverumsgutta dro i land en ikke uventet seier, med 14- 46.
Deretter gikk turen til Nøtterøy for ny cupkamp, en hardere kamp enn den første, men ingen tvil om hvem som skulle ta seieren. Elverum leverte og dro hjem med en 22-36 seier i bagasjen.

Så kom kampen vi alle hadde ventet på! Første seriekamp! Vi møter Drammen på bortebane, et lag som har vært mye i vinden i løpet av sommeren. Et relativt nytt lag, med nyinnhentede stjernespillere som Kjelling og Løke sto de klare for å ta imot et skadepreget Elverum. Det gikk ikke som håndballnorge hadde spådd, for hjem fra Drammen med 2 poeng i sekken dro Elverumsgutta med et seiersglis vi skjelden har sett maken til. Sesongen var igang, hvor ville dette ende?

Nå gikk det strake vegen til Bosnia for Elverumsgutta. De skulle ut å spille Champions League kvalifisering mot de nederlanske mesterne OCI Lions i første kamp. Elverum viste hvorfor de ble med på selskapet, vant 35-30 over OCI Lions og var klare for finalen i kvalifiseringen. Nå sto alt på spill! Med seier over ALPLA HC Hard i finalen ville Elverum være kvalifisert til EHF CHampions League gruppespillet. Det ville bli historisk, og det første norske laget på 7 år til å kvalifisere seg til gruppespillet.

Det var spådd en thriller av en håndballkamp! Elverumsingene og det norske folk satt hjemme, skrek av full hals og beit negler i spenning! ALPLA HC Hard var ikke til å spøke med. Elverum gikk hardt ut og var fast bestemte på å få kampen i sin bane fra start. Det gjorde Elverum godt, for kampen endte 28-25 til Elverum og gutta kunne dra hjem til Elverum med en historisk billett til EHF Champions League i sekken!

Det hele Elverum og Norge hadde drømt om i mange år, var endelig en realitet, nå skulle gutta fra de dype skoger ut å forsvare Norges ære ute i Europa. Men først sto viktige kamper i den norske GRUNDIGligaen for tur. Årets første hjemmekamp skulle gå mot Kolstad i Terningen Arena, laget som har blitt kalt «ELVERUM2» etter at mange Elverumsspiller har bidratt i trønderklubben de siste årene. Kolstad ble ingen stor motstand for Elverum på hjemmebane, som vinner trygt 33-20 mot Trønderklubben.

ELVERUM møter Kadetten Schaffhausen på bortebane i Sveits i første Champions League kamp! Elverum er spådd nedenom og hjem, eneste mulighet for poeng i gruppespillet for Elverum er spådd å være på hjemmebane, alt annet vil overraske stort! Gutte fra de dype skoger er derimot ikke kommet til Champions League for å dulle med den europeiske motstanden. Rett i strupen på sveitserne og gir oss tv-seere en kamp vi aldri hadde trodd vi skulle få oppleve i klubbens første Champions League kamp noensinne!
Elverum henger med hele veien, leverer håndball i verdensklasse, vi biter negler! Vi scorer på alt, vi skriker så naboene lurer på om vi har gått av hengslene! Elverum vinner!! 31-30 borte mot Kadetten Schaffhausen, og ja vi har gått av hengslene! For maken til avslutning på en håndballtrhriller av de skjeldne skal man lete lenge etter. Da Luka Mitrovic med sekunder igjen på klokken, raser mot mål og scorer seiersmålet, kan vi skrive under på at Elverum var noen hundre meter høyrere over havet enn vi vansligvis er! Et fantastisk punktum på en fantastisk kamp! Ble også et av rundens mål!

Elverum drar tilbake til Norge, omtrent rett til Arendal hvor en ny storkamp står for tur. Med høy selvtillit og intensivitet som lyser i øynene skal Elverum ut i kamp mot fjorårets seriemester. Håpet lever lenge om poeng, men det vil seg ikke for Elverum, taper 31-30 mot et sterkt Arendal.

Så kom ny kamp i NM-cupen. Halden borte sto for tur, busslasten med supportere var på plass og kampen om å nå cupfinale sto for tur. Det blir en rotete kamp i Halden. Hjemmelagets keeper tar alt Elverum setter på kassa, og likeså revner Elverumsforsvaret bakover. Luka Mitrovic blir skadet i løpet av kampen, Elverum er ikke i en god posisisjon til å vinne nå, men de henger med Halden, en stund. Det er likevel ikke mulig å vinne mot Halden i kveld, de er rett og slett for gode! Det ender 26-23!

Ny Champions League kamp står for tur, denne gangen er det den soleklare gruppespillsfavoritten Skjern, med Bjarte Myrhol og Magnus Dahl som kommer på besøk til Terningen Arena. Elekstrisk stemning i hallen i første Champions League kamp i Terningen! Det skulle vise seg å hjelpe lite for Elverum denne kampen, de får en leksjon i håndball av danskene som ikke gir seg før de har slått Elverum med hele 14 mål! 23-37!

Elverum har gått på mange smeller nå. 3 tap på rad etter den fantastiske starten på sesongen. Det kan se ut til at skadene, sykdom og harde kamper tærer på kreftene til troppen, men det blir ingen pause for Elverum. For bare 3 dager etter at Skjern var her, kommer stavangerlaget Viking på besøk. Det skulle være en enkel match, og det ble det også for Elverum som vinner 37-33.

Nå er det klart for ny bortekamp i Champions League, Metalurg er motstander og muligheten for poeng ligger i luften. Elverum har muligheter men Metalurg blir for sterke, selv om Elverum har funnet frem til det gode forsvarsspillet, holder det ikke med for lite mpl fremover. Kampen ender 22-19 til Metalurg.

Turen går nå til Bergen for å møte Fyllingen på bortebane. Et lag Elverum har slitt med å møte, en kamp man aldri vet hvordan ender. Ei heller denne gangen, ble det en enkel kamp for Elverum, bortekamp i Bergen har ofte vært vanskelige selv om Elverum de siste årene har sett ut til å kunne snu denne skuta. Nå slår Fyllingen tilbake og vinner 28-25.

Rett hjem fra Bergen for å spille CL i Terningen. Steffen Stegaviks gamle klubb Baia Mare kommer på besøk! Det er duket for nok en festaften i Terningen Arena, og det får vi. Elverum henger på laget fra Romania, løper dem regelrett i senk mot slutten, og selv om Baia Mares ledelse så trygg ut, kommer Elverum tilbake og sikrer uavgjort 28-28! Nytt Champions League- poeng til Elverum!

Elverum er mye på reise disse dager, fra den ene langtturen til den andre, nå går turen til Bodø for å møte laget vi slo i sluttspillfinalen sesongen før. Det blir en grei skuring for Elverumsgutta som regelrett kler av motstanderen med en 29-17 seier.

Pause blir det dårlig med for Elverum, 4 dager senere er det ny kamp i CL. Denne gangen er det HC Motor Zhaporozhy som kommer til Elverums storstue. Elverum viser at de ikke er med for å leke og holder trøkket oppe hele kampen, Motor har desverre bedre rutine og klarer å holde Elverum unna, nok til å ta med seg begge poengene hjem til Ukraina. Motor vinner 30-29.

10 dagers pause for Elverum nå. Er sårt tiltrengt mulighet for en pust i bakken og tid for å føle på hva det er vi er med på. For det er fantastisk å se hva Elverum har levert ute i Europa til nå, hva skal til for å holde det gående?

Zaporozhye tok poengene i Terningen, nå er Elverum på plass i Ukraina for å hente dem hjem igjen. Elverum får desverre merke på kroppen hvordan det er å møte lag fra Balkan i denne turneringen. Hardt press, mye publikum og dommere som ikke akkurat kan sies å være nøytrale i kampens hete. Elverum gir seg likevel ikke og holder tritt med Motor, som likevel vinner 33-30!

Elverumsgutta får oppleve mye denne sesongen, mye reising gir mange opplevelser men det tar også på energien. Stord borte, er neste motstander Elverum trenger en ny seier nå, og de leverer varene. Drar hjem med 2 poeng etter en 28-21 seier.

også! Det er tid for det store hatoppgjøret! «El Clasico!» Elverum – Haslum i Terningen Arena! Stinn brakke, rivalitet og skitkasting før kampen! Nå er det oppgjørets time! Taiga’n skriker for full hals! Elverum og Haslum kriger om ballen, om målene og om oppmerksomheten! Å tape denne kampen er ordentlig nedtur for begge lag! Det er Haslum som går seirende ut av kampen 27-23. Et slitent Elverumslag går i garderoben, et øyeblikk blir hele Champions League ubetydelig. Så kommer Michael Apelgren i garderoben, gutta får skværet opp, ser fremover og innser at uansett hvor surt dette er akkurat nå, så må vi opp og fram! Vi har Champions League kamper å vinne!

Kadetten Schaffhausen fikk en marerittstart på CL når Elverum stjal begge poengene med seg hjem. Nå er de i Elverum for å skvære opp! En kamp som har alt, u utspiller seg i Terningen Arena denne ettermiddagen! Det scores, det filmes, det rives i trøyer og 2.minutterne flagrer. Ingen av lagene er interreserte i å tape denne kampen! Det blir spenning til siste slutt! Nordberg får en merkelig 2-minutter mot seg etter krumspring fra en Kadetten spiller og Elverum må gi tapt. Denne gangen er det Kadetten som stjeler alle poengene med seg hjem med en 28-27 seier.

Elverum drar nå til Sandefjord for å møte Runar. Laget som vi på  90-tallet hadde mange storkamper mot. Nå rister Elverum av seg aggresjonen fra forrige CL kamp og plukker greit 2 poeng med en 35-30 seier.

Tid for ny CL-kamp mot Skjern. Denne gang borte. Vi ble avkledd på hjemmebane, rett og slett pissa på. Nå må vi rette opp igjen intrykket! Elverum går på gir seg ikke og viser tydelig at 14målstap ikke er aktuelt på noe som helst vis. Tidvis kan det se ut til at Elverum har tenkt til å dra med seg poeng fra Danmark, men det blir for hardt på slutten,Elverum taper 34-29. Likevel et mye bedre resultart enn på hjemmebane og en mye bedre kamp av Elverumsgutta.

Bækkelaget står for tur, det nærmer seg Desember. Elverum har likvel ingen planer om å leke julenisse i oslo denne kvelden. Parkerer Bækkelaget med 28-21 seier og drar hjem for å hvile!

Tiden er kommet! Baia Mare står for tur,  Steffen Stegavik tar med seg sine lagkamerater til Romania for å kapre poeng mot sin gamle klubb. Steffen er kjent her, han blir gjenkjent og hyllet. Halve publikum heier på Stegavik under kampen og han er ikke snauere enn at han sammen med Elverumsgutta rundspiller og utklasser Baia Mare på deres egen hjemmebane. Til pause leder Elverum med hele 9 mål! Elverumsingene her hjemme lurer på om Baia Mare i det hele tatt har fått med seg at Steffen har byttet lag? 29-24 står det på tavle når fløyta går! Utrolig! 2 nye poeng i CL-sekken til Elverum.

Elverum drar hjem, forbereder seg til siste CL-kamp i denne omgang. Metalurg er kommet på besøk. Elverum er i flytsonene, bruker alt de har lært de siste månedene. Publikum er i ekstase, Elverum maler Metalurg i senk, kontrer de ut av hallen! Gir seg ikke før Metalurg sendes hjem med halen mellom beina! femmålsseier til Elverum 29-24. 2 poeng rett i skuffen! Et fantastisk gruppespill er over og Elverum kaprer 5.plassen foran nettopp Metalurg. Det er sterkt av Apelgren og hans menn, det viser at tradisjoner, følelser og pågangsmot betyr mer enn penger! Elverum har gjort seg bemerket, hele Norge har sittet foran Tv-skjermen for å følge eventyret. Vi har levert når selv Haslum heier oss frem i kampen om Champions League poeng!

Nå må vi få beina ned på jorda igjen, Halden kommer på besøk. Kjetil Aanestad får sin avskjedskamp! En flott ramme rundt kampen! Forrige kamp mot dem vil vi gjerne bare glemme, men på en annen måte, den forrige kampen mot Halden er grunn god nok til å overkjøre dem i dag! Sånn blir det, Elverum vinner 39-29 i Terningen.

Kolstad inviterer til storkamp i Trondheim spektrum. Mye folk på tribunene og to gode lag på banen. Selv med sleivete kommentarer, litt grums på banen og godt trøkk ender det ikke som trønderne hadde håpet. Elverum tar med seg begge poengene hjem etter en 27-20 seier.

Det er snart jul og det er Elverum sin tur til å by opp til Storkamp! ØIF Arendal kommer på besøk, og som første motstanderlag noensinne så har de me seg en passe stor supportergjeng i Svermen. Det er klart for tribunekamp og show! Arendal er i ferd med å overta som hovedrival, det er full trøkk på tribunen. Det applauderes, bues og trommes. På banen kjemper 2 lag om 2 poeng, Medhus møter Nergaard, Lindboe møter Jøndal. Det kriges til siste slutt, bokstavelig talt! 5 mål bak er Elverum, men de kjemper seg tilabke i kampe. Elverum er sekunder fra å ta poeng mot Arendal men det blir ikke presist nok, og gutta må se begge poenge bli med Marinko Kurtovic til sørlandet.

Elverum tar juleferie etter en eventurlig høstsesong. Selv om plasseringen i ligaen ikke er der vi kunne håpe, må vi se hvilken fantastisk moral og hvilken energi gutta har lagt ned det siste halve året. De har levert kamper som er langt over hva noen hadde trodd, samtidig har de gått på smeller som vi heller ikke spådde i høst.

Elverum ligger nå på 5.plass med 16 poeng i GRUNDIGligaen.
De kan se tilbake på 7 poeng og 5.plass i Gruppe D i EHF Champions League!

Ikke minst kan vi se tilbake på en høstsesong hvor økonomien ser ut til å komme på rett kjør, dugnadsgjengen som har jobbet dag og natt for å gi oss disse fantastiske opplevelsene, og  fantastiske avslutninger og redninger på banen.

Kvalifisert til rundens mål i Champions League 2 ganger, og 3 spillere på rundens lag. Trenger vi si mer?

Nå går vi inn i et nytt år, med nye muligheter. Allerede nå vet vi at Michael Apelgren er klar for 2 nye år med klubben. Erik Toft og Jonas Burud er også klare for neste sesong. Så gjenstår det å seom vi kan få flere julegaver før julen ringer inn!

GOD JUL!

 

/Magnus Stenseth