Suksess-treneren – Elverum
Bildet: SUKSESS-TRENEREN Thorir Hergeirsson la grunnlaget for sin suksess i Elverum. Her er han sammen med noen av dem som hjalp ham fram: Fra nærmest og bakover: Erik Regnåsen, Grimur Hergeirsson, Trond Sandaker, Thomas Johansen, Tom Brataas, Svein Risbakken, Morten Helstad, Stig Rasch og Amund Toft.

Suksess-treneren

Vi er nå kommet til Elverum Håndball sin periode hvor Thorir Hergeirsson gjorde sin entrè.  Vi liker å kalle det en “revolusjon” i 1989 da Thorir feide inn i klubben og satte en helt ny standard for trening, disiplin og treningsmengde.

 

Det var spesielt fem personer som valgte en dristig satsing på framtida enn det klubben var vant med fra tidligere.  Herrelagsutvalget besto av brødrene Dag Vidar, Erik og Morten Hanstad, Yngvar Christensen og Stein Erik Rasch som bestemte seg for, nærmest i all hemmelighet, å satse offensivt. A-laget sto til knes i nedrykk-gjørme og gruppa gikk på med krum hals og fikk medhold i at Thorir var rett mann til jobben. Dag Vidar fikk tips om Thorir via sine kontakter på Idrettshøyskolen og visste at Thorir var dønn seriøs, dyktig og at han var interessert. Han ble invitert til Elverum for å se på forholdene.

 

  1. mars i 1989 fikk Thorir se to kamper, en mot Norstrand og en internkamp. Nordstrand ble slått 29-23 og han likt det han så. Han mente laget var for godt til å spille i 3. divisjon.

 

Det var en nøkkelmann i denne saken, og det var Svein Myklevik som sa ja til sponsing igjen da han så potensialet i laget. Svein hadde fylt 50 år og det ble stelt istand en gratulasjonskamp med Dag Vidar sine toppspiller-kammerater fra Oslo. Disse hadde over 600 landskamper til sammen og Elverum fikk kjørt seg med 29-19 tap og med Thorir som tilskuer. Men gullfuglen var skutt og skuffelsen over nedrykket til 3. divisjon hadde lagt seg.

 

Thorir fikk seg kontor i Rolfshallen til oppstart-samtaler med spillerne. Ca. 45 mann hadde lyst til å være med på den nye tida i Elverum håndball. De fleste var fra 16 og 17-årslaget med erfaring fra 4. divisjon og landsserien. De hadde møtt Thorir samlet før og syntes nok han var litt morsk. Men nå var det “duket” for samtaler om hvilke tanker hver enkelt hadde om sin egen hånballframtid og hvilke ambisjoner de hadde. Det ble lagt føringer på, at skulle de spille på A-laget, så skulle de bli blandt de beste i landet. Dette var noe nytt for å si det pent!

 

Thorir brukte båndspiller under sine intervjuer  for som han sa:” Jeg slår på denne, så er vi sikre på hva som er blitt sagt dersom det senere blir spørsmål  om det”.  Ingen tvil om at alvor og en ny kultur var på vei inn i klubben!

 

Thorir var ikke fornøyd med alt han så og la ikke skjul på, etter noen treningskamper mot Fredensborg (16-17) og i Notodden-turneringa, at han ville dele spillerne i to grupper. Han syntes det var for lav intensitet i spill og treninger. Her spilte bror Grimur en sentral rolle med flere ungdomslandskamper for Island i bagasjen og satte standarden på innsats og hvordan han ville ha det. Gruppe to skulle spille i 4. divisjon og Thorir skulle lede denne gruppa i èn trening i uka for at opplegget skulle bli mest mulig likt.

 

Nå lå alt til rette og lykken smilte til spillerne i Elverum etter at Thorir hadde kommet.  Både dyktighet og hell fulgte spillerne, ja til og med gevinst på V5 på Bjerke ga gevinst på kroner 81000!  Nesten kr. 4.000,- på hver av gutta er ikke å kimse av!

God helg og lykke til med sport og spill til hver og en!

 

Hein S. Ekeberg