“SLAGET I ELVERUMSHALLEN” – Elverum

“SLAGET I ELVERUMSHALLEN”

Bodø var laget Elverum skulle bryne seg mot i kampen om opprykk en oktoberkveld i 1990. For familien Hanstad skulle dette bli en helt spesiell kamp da Dag Vidar var hentet inn som trener for Bodø med det helt klare mål å rykke opp til øverste nivå i norsk håndball som det første laget fra Nord-Norge. Opprykk var også Elverums klare målsetting og den 20. oktober møttes disse to til toppkamp i Elverumshallen.

– Det var mange rare følelser i hodet mitt foran denne helt spesielle kampen, sier Morten. – Samtidig med at jeg var midt oppe i satsinga med Elverum, visste jeg at det var stort press på broren min i Nord-Norge. Jeg så på oppgjøret som helt åpent. Begge lagene hadde gått ubeseiret gjennom de første serieomgangene. Det var nærmere 700 forventningsfulle tilskuere i hallen, minnes Morten. Blandt dem var hans og Dag Vidars familie.

Kampen ble vanvittig spennende og et fyrverkeri av en håndballkamp. Elverum ledet 10-8 ved pause og fikk en drømmeåpning. Taktikkeriet mellom Thorir og Dag Vidar var i gang! Dag Vidar hadde bare scoret ett mål i første omgang og var selvfølgelig ikke fornøyd med det. Annen omgang ble imidlertid en helt annen og den tidligere Elverum-spilleren dominerte annen omgangen fullstendig med sine 6 scoringer. Bodø vant 22-20 da sluttsignalet gikk.

Nordlendingene gikk helt av “skaftet” og feiret som om de hadde vunnet cupfinalen! I den andre garderoben var det en litt annen stemning, for å si det forsiktig. Thorir tordnet i vei med sitt temparament; – Nå finnes det ikke en eneste grunn til ikke å møte på trening, er det klart, sa han. Stig Rasch kunne ikke dy seg:- Hva med begravelse da? spurte han etter sine 8 nettkjenninger i kampen. “Kun din egen!”, smalt det tilbake fra treneren.

IMG_2607

Morten Hanstad syntes det hele var vanskelig og kaotisk. Han håpet på uavgjort, men visste at det var vanskelig i håndball. Han klappet forsiktig for Bodø og broren, men følte seg litt illojal mot sin egen klubb da han oppdaget at blod var tykkere enn vann.

– Mer enn 20 år etter er det hyggelig å slå fast at både Thorir, Dag Vidar, Elverum og Bodø er fine representanter for norsk håndball og at “slaget i Elverumshallen” denne oktoberkvelden ikke handlet om liv eller død, verken for trenerne eller klubben, slik jeg følte det den gang, sier Morten Hanstad.

Elverum stilte med dette laget i den viktige 2. divisjonskampen mot Bodø i Elverumshallen 20. oktober 1990 (antall scoringer i parantes):

Finn Overvik og Jørgen Andersen (keepere), Morten Helstad (1), Espen Løvberg, Grimur Hergeirsson (5), Geir Aas, Trond Sandaker, Hans Jørgen Bæk (2), Stig Rasch (8), Nils Brede Moe, Tom Brataas (1), Svein Risbakken (1).
Toppscorer for Bodø: Dag Vidar Hanstad (7).

Ha en stilfull helg med nogo attåt!

Hein S. Ekeberg