KEEPERJAKT 1991/92 – Elverum
BILDET Tomas Gustavsson var som en far for Elverumsspillerne og en klar forsterkning for laget de to sesongene han spilte for klubben.

KEEPERJAKT 1991/92

Satsingen fortsetter og sportslig leder, Per Flygind, fikk tips om at laget trengte en klassespiller sammen med denne sultne gjengen med unge spillere. Og for Per var det naturlig å tenke på målvakter for å styrke keeperplassen. Som Per alltid har sagt, og sier fortsatt; “i håndball er en god keeper halve laget”.

 

Keeper-tipset kom fra Lars Tore Ronglan som mente de burde se til Sverige når det gjaldt slike spillertyper. Per Flygind krummet nakken og undersøkte markedet nærmest i hele Skandinavia og det foregikk på slikt hemmelig vis at ingen presseoppslag om dette så dagens lys.  Og det var jo ingen hvem som helst som kom på besøk heller, nemlig keeper-legenden Tomas Gustavsson (38)!  Han spilte for Drott, hadde over 100 landskamper og var en stjerne på keeper-himmelen. Tomas tok kontakt med Sigo Bjers for å forhøre seg med hva slags sted Elverum var og lagets kvaliteter/trener. Og Tomas likte det han så og bestemte seg for å si ja etter en weekend i Elverum sammen med familien. I stedet for å legge opp bestemte han seg for å satse videre i ett år – og norsk 2. divisjon!

 

Dette ga umiddelbar suksess og Tomas var en klassespiller som imponerte både på og utenfor banen.  Laget var suverene i serien og rykket opp til øverste nivå i Norge. For spillerne ble han en farsfigur og stor inspirasjon for keeperparet Ragnar Hoel og Finn Overvik. Tomas ble som sagt en umiddelbar suksess og ble kåret til “Årets spiller” av pressen og “Årets navn” i klubben. Per Flygind hadde blitt tildelt denne pokalen tidligere, som Dag Vidar Hanstad satte opp i 1983, og det var naturlig at Per da overrakte Tomas denne pokalen under serieavslutningen i 1991/92.

 

Tomas skrev i utgangspunktet under bare for ett år, men etter samråd med familien ble han ett år til fordi han likte seg så gpdt i Elverum. Sesongen 1992/93 ble også en sportslig suksess med 6 plass i serien som ga sluttspillplass. Kvartfinalen tapte de imidlertid mot Runar, men sesongen sett under ett var meget tilfredsstillende. Arbeidet med å etablere klubben og det unge laget på øverste nivå i Norge var godt i gang med Tomas og Thorir som trener.

 

Thomas fikk mange gode venner i Elverum disse to årene.  Spesielt kanskje var vennskapet med familien Helstad,med mor Tea, far og oppmann Per Erik og sønnen Morten som var en av nøkkelspillerne på laget. Helstads hjem ble et naturlig samlingspunkt både før hjemmekampene, men også frokostsamlingene før bortekampene.

 

Men i tillegg til dette stilte familien hytta si i Trysilfjellet til en ukes fri disposisjon om vinteren for familien Gustavsson. Vi siterer vennskapet med Tomas sine egne ord – på sitt eget morsmål: “ Ingen nämnd och ingen glömd i denna fantastiska förening, utan Tea och Per Erik Helstad med barnen Gry og Morten. Tea och Gry som tok hand om Eva, Daniel og Cornelia och den kamratskap som jag upplevde med Per Erik och Morten, både på och utanför planen, det stöd vi fikk som bidrog till framgång och at detta äventyr blev et minne för livet. Än i dag håller vi regelbundet kontakt, det känns som vi träffades i går när vi pratar med hverandra.  Många trevliga träffar tillsammans, härliga vinterveckor i Trysil och besøk i Kannikvegen gör att de här åren blev uförglömliga. Det känns än i dag att vi tilhør familien.”

 

Et annet par som Tomas Gustavsson også nevner fra Elverum-tiden er Bente og Svein Myklevik. – De viste oss også stor gjestfrihet, sier Tomas.

 

Med denne keeperjakten og hyllesten til familien Helstad i friskt minne, ønskes dere alle en riktig god helg!

 

Hein S. Ekeberg