BOGDAN CYBULSKI – POLSK ELITETRENER PÅ HØYT NIVÅ – Elverum

BOGDAN CYBULSKI – POLSK ELITETRENER PÅ HØYT NIVÅ

“- Å hoppe etter Wirkola”, er blitt et begrep i norsk språkbruk for å beskrive en oppgave etter en forgjenger som har vært usedvanlig dyktig. Vi kan vel si at Bogdan muligens var i en slik situasjon i 1994 da han skulle ta over treneransvaret etter Thorir Hergeirsson. Ingen enkel oppgave for å si det forsiktig!

 

Men Bogdan var godt forberedt da Thorir tidlig ga beskjed om at hans tid i Elverum var over. Bogdan hadde vært trener på høyeste nivå i Polen før han tok over damelaget til Faaberg i eliteserien.

 

Fullt så greit var ikke økonomien i Elverum håndball på den tida. Ei minus-side på 900.000 kroner virket formidabelt, men Erik Henriksen valgte å fortsett som formann for å redde “et synkende skip”. Daglig leder-stillingen ble trekt inn, redusere antall trenere og reiseutgiftene måtte ned.

 

Sportslig var det noen spillere som utmerket seg, særlig Stig Rasch som fikk oppmerksomhet fra den nord-Tyske klubben Rostock. Her hjemme var Sandefjord også interessert, men Stig valgte å bli som resten av laget. Dette satte Bogdan veldig pris på.

 

Yngstemann Thomas Johansen fikk en sentral rolle i laget. Han var jo også kaptein på det norske ungdomslandslaget. Bogdan ønsket et mer offensivt forsvar og der var Thomas en viktig brikke. Men systemet er vanskelig å få til, men da hadde de 6-0 forsvaret å falle tilbake på.

 

Treningsleir i Polen ga gode resultater og opptimisme før seriestart i Eliteserien. 5 av spillerne var imidlertid ikke med på treningene hjemme da 3 mann studerte i Oslo og begge keeperne gikk på skole på Gjøvik.

 

Åpningskampen mot Sandefjord hjemme gikk bra med prikkskyting av Stig Rasch og gode redninger av Ragnar Hoel i målet. Seier 26-24. Bortekampen helga etter mot Bodø gikk ikke så bra. Tap 27-22. Etter 7 serierunder lå Elverum på nest siste plass med 4 poeng.

 

Men så snudde det. Kun ett tap resten av sesongen endte med bronseplass, bare 3 poeng bak Runar og Drammen. Ingen direkte blendene forestillinger noen av dem og Bogdan var sjelden fornøyd. Men kollektivet fungerte og det endte med sluttspillseier til slutt!

 

Det er dog en annen historie som vi skal komme tilbake til.

GOD HELG til dere alle!

Hein S. Ekeberg