Historie fredag: SPORTSLIG SATSING ELLER ØKONOMISK BÆREEVNE? – Elverum
Erik Henriksen – en lederskikkelse i Elverum håndball i motgang og medgang

Historie fredag: SPORTSLIG SATSING ELLER ØKONOMISK BÆREEVNE?

Vi skriver 1989 og da skjedde to ting som var svært positivt for Elverum-håndballen: Thorir Hergeirsson ble ansatt som ny hovedtrener og Erik Henriksen tok over som styreleder for herrene. For Erik sin del startet det hele med damelaget i 1989 bare noen få måneder før Thorir entret parketten og snudde opp ned på alle prinsipper i klubben.

Det ble noen artige år etter hvert minnes Erik, med Thorir som talentbygger. Det ble opprykk i seriesystemet, men det var noe som manglet i spillergruppa; nemlig en farsfigur i miljøet. Hva gjør vi? Jo, vi ser til Sverige og vips så valgte den svenske keeperlegenden Tomas Gustavsson å avslutte karrieren i Elverum! Det viste seg å være et sjakktrekk da laget havnet i toppserien igjen før Thorir forlot Elverum. Laget tok året etter et historisk sluttspill-gull!

Bogdan kom til dekket bord da Thorir ga seg. Gustavsson var fortsatt lagets nestor. Men det begynte å slite på Erik etter hvert. Han hadde mye å gjøre utenom håndballen og han trakk seg ut i 1995. Men så var det det med “sagmugga” da og Kjell Kullvedrøsten greide å overtale Erik igjen i 2003 på hobbybasis. Men så trakk Kjell seg og Erik ble også styreleder i 2005. Men Erik likte ikke helt situasjonen fordi han da ble både styreleder og daglig leder i klubben. Og som han selv sier:” Men etter to år ble det heldigvis slutt på at jeg skulle sitte å kontrollere meg sjøl!”

Men det ble flere oppturer for Erik i åra som fulgte. Spesielt syntes han sluttspillseieren i Bergen i 2008 var fantastisk. Sportslig spesielt og at Elverum-supporterne generelt lagde slik stemning at trofeet havnet i Elverum for andre gang. Han nevner også i samme åndedrag de to Cup-finalene i Oslo Spektrum hvor Elverum-supporterne møtte fram i hopetall. Erik minnes:” Selv om Kongepokalen havnet i Elverum i andre forsøk, så ble det mye nytt og spesielt i det første forsøket. Elverum gikk nesten “mann av huse” da 20 busser dro innover og 4.500 Elverums-supportere kranset arenaen. En fantastisk opplevelse i en ufarlig rus……!”.

Tross sportslig suksess var det noen mørke skyer. Dilemmaet og en balansegang mellom sportslig satsing og økonomisk bæreevne ville ikke slippe taket. Det var jo slik at utgiftene for ett år framover legges allerede i mai måned, mens inntektene bygges på erfaringer fra før, samt de analyser og vurderinger de så av tida framover. Derfor kom det en smell på tidlig 90-tall da laget skulle hevde seg i eliteserien. Det samme skjedde da Bjarne Fluto satt ved rattet og det ble hentet inn 3 spillere fra danske Ajax som la ned sin klubb. Så kan en spørre seg om dette var riktig eller galt? Hva hadde skjedd om de ikke hadde prøvd eller kanskje det var dette som måtte til? Det får vi nok aldri svar på.

Men som Erik sier:” Det er økonomien som har tynget mest, – og som har gitt mange søvnløse netter. Men all gleden jag har fått tatt del i, veier opp for det meste. Dugnadsånden har vært unik i Elverum håndball og vil fortsatt være den store bærebjelken framover. Men det er først nå vi har begynt å få en administrasjon på plass. Vi er ikke i mål, men vi er på vei,” sier Erik Henriksen.

Og siden har det bare gått en vei, for å si det forsiktig! Makan til utvikling i en håndballklubb skal en lete lenge etter. Vi bare rett og slett gleder oss hemningsløst til fortsettelsen med seriegull, cup-gull og sluttspill i Champions Lauge i 2016/2017!

Dette blir gøy og GOD HELG! Hett smilefjes

Hein S. Ekeberg