Historie fredag: CHRISTIAN BERGE – ET SCOOP FOR LAGET FRA SKOGEN! – Elverum

Historie fredag: CHRISTIAN BERGE – ET SCOOP FOR LAGET FRA SKOGEN!

Det var nok mange som klødde seg i øret og gned seg i øynene da Christian Berge ble ansatt som trener for Elverum Håndball i 2008. Hvordan var det mulig for et lag fra “skogen” å få tak i en slik kapasitet? Det var rett og slett et scoop og mange mente at han var “frelseren” Elverum trengte. Ansettelsen vakte oppsikt i hele håndball-Norge. Hele miljøet rundt klubben følte at noe stort var på gang og det uttalte målet ble: ”Norges ledende håndballby på herresiden”! Christian var en profilert spiller og trener med 63 landskamper for Norge og scoret 251 mål. Debuterte 2. mars 1997 mot Egypt og avsluttet sin landslagskarriere mot Kroatia 27. januar 2006. Har spilt for Charlottenlund, Viking, SG Flensburg-Handewitt og Århus hvor han også ble ass.trener. Han var med andre ord ingen hvem som helst!

Men karrieren fikk et brutalt møte med virkeligheten i 2004. Sjokkmeldingen om lymfekreft slo ned som en bombe i familien og i håndballmiljøet. Like etter at han tok over trenerjobben i Elverum kom han ut med boka “I kampens hete” som forteller om fysisk forfall, psykiske nedturer, knallharde behandlinger, tilbakefall og nye runder med behandlinger. Han var bare 31 år gammel, men valgte denne mestringsstrategien sammen med kona Turid: Han skulle bli frisk, og han skulle tilbake som håndballspiller i toppklasse!

Christian kom til Elverum som spillende trener og tok laget fram til cup-finale mot Runar i Oslo Spektrum i romjula 2008. Men ute på banen sa det stopp og han hinket av banen med ødelagt achilles. Og på toppen av det hele så tapte Elverum kampen. Slik endte drømmen om videre cup- og eliteseriespill og han kunne nå konsentrere seg fullt og helt om trenergjerningen i Elverum håndball.

Det var bred enighet om at Elverum Håndball hadde gjort et scoop da klubben klarte å få Christian Berge som ny trener for byens eliteserielag i 2008.
Det var bred enighet om at Elverum Håndball hadde gjort et scoop da klubben klarte å få Christian Berge som ny trener for byens eliteserielag i 2008.

Han så framtida for Elverum håndball for seg hvor laget ville ta nye steg og være i toppen i flere år. Men det betinger at man har en daglig leder på plass og hvor hele virksomheten blir mer profesjonell. I tillegg sier han at Elverum er en unik by når det gjelder håndballinteresse og at det er det som driver dem videre. Han ser for seg at spillet utvikler seg i en retning med mer fysisk håndball og at det går hurtigere og hurtigere. For å få til dette må det til mer trening og at hver spiller utvikler seg, samt at det må bli mer kvalitet i det man gjør.

Christan så for seg at han blir i Elverum noen år da han og familien trivdes veldig godt. Gode venner, sosial omgang og generelt trivelige mennesker er i så måte noen stikkord. Samtidig er det et brennende ønske i klubben om stadig å bli bedre og å ta nye steg framover. Dette trigger ham. Han ser mye internasjonal hånball og lærer mye av det. Elverums grunnspill er noe han har tatt med seg fra Flensburg. Tydelige roller og kontiunitet i spillergruppa er viktige faktorer i så måte.

Debutsesongen 2008/2009 ble en del hemmet av 3 minuspoeng og kr. 700.000,- i manglende egenkapital. Elverum endte på en 4. plass den sesongen. Selv om det ble cup-finaletap mot Runar, så viste resultatene i Europacupen mot Tyrkiske Izmir og franske Crèteil at laget har vokst. Siden har Christian og laget tatt store steg videre. Han oser autoritet, har masse spiller-erfaring og har en utsøkt håndball-hjerne.

Nettopp det siste var vel en av grunnene til at noen har nevnt ham som den neste landslagstreneren. Og som han selv sa:”Det er den ultimate jobben i håndballsammenheng. Men det tenker jeg ikke på nå. For meg er det Elverum som gjelder. Og jeg har mye å lære før en eventuell jobb som landslagstrener er aktuell”.

Det skulle gå 3 år til før han ble ny sjef for det norske herrelandslaget etter Robert Hedin. Etter mye fram og tilbake mellom klubben og Norges Håndballforbund, ble han løst fra sin kontrakt med Elverum i 2014, først midlertidig fra februar og deretter permanent fra juli 2014. Han proklamerte i pressen: ”Vi skal slåss i verdenstoppen innen 5 år”! Et hårete mål, men han er på god vei. Hans første mesterskap var EM i 2014 med en 14. plass. Han fulgte godt opp under EM i 2016 med en flott 4. plass og Norge var mesterskapets store overraskelse med Elverums-gutta Magnus Gullerud, Petter Øverby og Andrè Lindboe i troppen.

Elverum er pr. idag Norges ledende håndballby, så Christian fikk rett og han har virkelig bidratt til at vi er der vi er idag. Han la ned grunnsteinen!

Da gleder vi oss over at vi fortsatt topper tabellen i Grundig-ligaen etter dagens seier over Lillestrøm!

Ha en fortreffelig helg!

Skrevet av
Hein S. Ekeberg