Historie fredag:“JULECUPEN” – TETTERE HÅNDBALLMILJØ – Elverum
Humor under Jule-cupen. Her er det Thomas Johansen (6) i Fjeldsetlia-hatt som heier på Vesta`s Ottar Berget.

Historie fredag:“JULECUPEN” – TETTERE HÅNDBALLMILJØ

Vi serverer to gode historier i vår spalte i kveld, som en liten førjulsgave til våre lesere. En god jul fra Elverum Håndball!

I romjula 1979 ble det satt igang en turnering i Rolfshallen i den hensikt å knytte tettere bånd i håndballmiljøet i Elverum. Bydelene i Elverum ble delt inn i 6 lag:
Øver-Leiret, Nord-Leiret, Søbakken/Vestad, Sør-Leiret/Hanstad, Fjeldset og Leiret. Hvert lag hadde en eller flere tidligere landslagsspillere på sitt lag, så her var det “duket” for tunge prestisjeoppgjør!

Men hvor skulle grensene gå og hvem skulle trekke grensene mellom bydelene? Det ble selvfølgelig litt diskusjon om dette, men en sterk èn-mannskomitè hadde kontroll. Hele turneringen ble en stor suksess og spesielt for utflytterne og arrangøren Øver-Leiret som vant, med Hanstad-brødrene, Arnulf Bæk og Per Flygind i spissen. Det ble besluttet å satse ordentlig året etter.

Da møtte 18 landslagsspillere, av en tropp på 60 spillere, opp i Elverumshallen for å spille for åpen hall. Hele formiddagen ble det spilt kamper og publikum kom og gikk hele tida for å se sine gamle helter eller unge lovende stjerner. Gjett om det ble prestisje og hektiske oppgjør! I tillegg ble det antydet om forsøk på kjøp og salg av spillere som gjorde motsetningsforholdene spente, så det manglet ikke på innsats! Og Øver-Leiret vant nok en gang.

Det viktigste med disse oppgjørene var det hyggelige samværet mellom to-tre generasjoner spillere og derigjennom fellesskapet man følte ved å tilhøre den store håndball-familien i Elveum.

Året etter ble Jule-cupen utvidet til 8 lag – 80 spillere – og seier til Hanstad denne gangen med Hans Dølbakken, Tormod Steen, Cato Nabseth, Thor Nohr, Roar Nyberget, Dag Dølbakken, Dag Findsen, Dag Stenhammer, Roar Gustavsen, Magnar Kristiansen og Henry Gleditsch.

Jule-cupen ble en årlig foreteelse fram til begynnelsen av 1990-årene og som oftest seier til Øver-Leiret. Men et år ble det sensasjonelt nok seier til Gårderløkka Mix, og til og med Leiret vant en gang, før grensekrangelen slo ut i full blomst og turneringen døde ut. Men denne cupen har nok også bidratt til den håndballkulturen som fortsatt eksisterer i og rundt Elverum håndball.

STJERNESIGNERING I JULEGAVE!

tmp_32571-photogrid_1482515726894275518992

På dagen i dag, den 21. desember 2015, fikk Elverum Håndball en fantastisk gladmelding og tidlig julegave: Spillende trener Michael Apelgren signerte en 2 års kontrakt med klubben som hovedtrener og ga seg som aktiv spiller. Og det skulle vise seg å bli et scoop! En fantastisk dyktig trener som alltid konsentrerer seg om sitt lag og aldri nedsnakker en annen klubb eller deres spillere. Mikke har gitt Elverum den største og fineste “gull-alder” i klubbens historie og vi håper denne mannen blir i Elverum minst 2 år til!

I sitt første år som hovedtrener tok han laget fram til sluttspillgull og dermed inn i Champions League-kvalifiseringen. Laget kvalifiserte seg til gruppespillet og gjorde der en flott prestasjon som endte med at laget spilte seg til 7 poeng. Bedre kunne det ikke gjøres…..trodde vi…! Men joda; laget spilte glitrende håndball i sluttspillet i 2015. De tok “bøtta” i finalekampen mot Haslum i deres storstue , og vi var for andre året på rad kvalifisert til Champions League! Det som etter hvert, og som mange håpet på, var å bli direktekvalifisert til gruppespillet i Champions League og dermed slippe kvalifisering. Og sympatien haglet over Elverum håndball fra det Europeiske Håndballforbundet etter at klubben gjennomførte fem flotte arrangementer i Terningen Arena høsten og vinteren 2015. En fantastisk jobb av de frivillige ble kronet med hell og trener Apelgren hadde ført sine disipler inn i det gode selskap for andre året på rad. En utrolig prestasjon!

Det er vanskelig å sette ord på hva en føler når en opplever slike CL-kamper som i år, i en gruppe som er mye bedre enn den i fjor. Montpellier-kampen hjemme var en utrolig opplevelse og en bragd som ingen norske lag har vært i nærheten av tidligere. Laget har så langt spilt seg til 8 poen og ligger på 3. plass på tabellen før siste kamp borte mot Montpellier i februar. Det er smått utrolig! Og midt oppe i denne suksessen en sindig svenske med sin lungnhet, sitt blide åsyn og kontrollerte grep om kampene. Jeg rett og “slett bøyer meg i hatten” for denne mannen!

Michael er 32 år og har tidligere spilt i den spanske ligaen for Puerto Sagunto hvor han gjorde seg fordelsaktig bemerket. Han ble tredje best på toppscorerlista der som er en meget sterk prestasjon. Dessuten er han blitt svensk mester med både Hammarby og Sâvehof.

Som en kuriositet (!) nevner jeg at laget leder GRUNDIGLigaen med 5 poeng etter dagens kamper (21/12). Og som om det ikke skulle være nok, så er Elverum klar for Cup-finale i Oslo Spektrum mot Haslum i romjula! Mikke og gutta har hatt en vanvittig god sesong så langt og jeg ser ingen grunn til at det skal bli annerledes i 2017!

Da ser vi fram til en “romjulsdrøm” den 29. desember med ønske om EN RIKTIG GOD JUL OG GODT NYTT ÅR til dere alle!

Skrevet av
Hein S. Ekeberg