HISTORIE FREDAG: JON REFSETH – EN TRADISJONSBÆRER – Elverum
Jon Refseth har vært - og er fortsatt - en viktig person for å få "håndballhjulene" i Elverum til å gå rundt, både i medvind og motgangstider!

HISTORIE FREDAG: JON REFSETH – EN TRADISJONSBÆRER

Når det gjelder Elverum håndball og spørsmål om tradisjoner og kultur, finnes det personer som utmerker seg og bærer dette videre.  Jon Refseth er en slik person.

70 år med idrett- og håndballkultur setter sine spor i et lokalsamfunn som Elverum. Det har vært mange gode perioder med ivrige ledere, trenere og øvrig støtteapparat både på og utenfor banen. Jon har vært en av disse tradisjonsbærerne for denne kulturen.

 

 

Jon er lærer som profesjon, er Trønder-gutt og alltid hatt interesse for idrett. Dette fikk han nyte godt av da han begynte på lærerskolen i Elverum i 1975 da de hadde idrettslinje og et solid håndballmiljø. I 1971 tok han artium på Tynset og begynte som lærer der.  Her ble også håndballinteressen vakt og Jon ble med herrelaget som målvakt.  Han har alltid hatt sansen for å bidra med dugnader i frivillig organisasjonsarbeid i sin tid i Trondheim.  Dette har han vokst opp med i et typisk arbeiderstrøk, så dette var helt naturlig for ham.  Derfor ble han med som trener for yngre lag og som styremedlem i håndballgruppa på Tynset.

 

 

Denne ballasten har Jon hatt med seg i alle disse årene i Elverum. Med unntak av 6 år, fra 1981 til 1987, jobbet han som lærer i Skjåk og ble en av foregangsmennene for utbredelsen av håndballen i Gudbrandsdalen. Siden har han jobbet for håndballen i Elverum og på ulike plan i regionen.  Han har hatt viktige roller som bindeledd mellom håndballen og miljøet rundt.  Han har vært trener, kursinstruktør, med i sportslige utvalg, samt skaffet seg solid trener- og instruktørutdanning.  Han har også vært en person man kan stole på  når Elverum har vært inne i sine vanskelige perioder.

 

 

Men Jon er en beskjeden kar og liker ikke at vi snakker i store ord om den betydningen mange mener han har hatt for håndballmiljøet i Elverum. Vi kan ta med fine opplevelser og gylne årganger som han gjerne snakker om:
– som trener sammen med Arne Steinsvåg i 1980/81
– fra 1988 – 2009 trener for ett eller flere lag i klubben
– trener for regionlaget for G16/17 i tre perioder
– fra 2002 – 2011 med i sportslig ledelse i Elverum
– fikk regionens bragdmerke i 2008

– jobbet som studieprogram siden 2006 ved ELVIS

 

 

Jon har lang erfaring som trener og sier det er viktig å involvere seg og «se» utøverne som han sier. I lagspill er man avhengige av mange.  Dyrker man bare enerne får man etter hvert ikke noe 16-årslag, slår han fast. Han sier det er veldig viktig å ha noe å tilby for de som ikke når helt opp til A-laget og at disse får et bredt tilbud for å holde interessen for håndball ved like. Uten bredde i gutte- og herrehåndballen står vi i fare for at sporten kan dø ut, sier han.

 

 

Jon sier om framtida for håndballen at det ser ut til å gi mindre spillere større muligheter i herrehåndballen. Videre ser det ut til at kollektivt spill med flere samtidige bevegelser er «in». Det er vel noe som passer inn i Elverums gode tradisjoner fra første storhetstid, avslutter Jon Refseth.

 

 

Da heier vi på Norge i VM og ønsker alle ei god helg!

 

Skrevet av

Hein S. Ekeberg