Inn mot El Clasico – Intervju med Wenche Norberg-Schulz – Elverum

Inn mot El Clasico – Intervju med Wenche Norberg-Schulz

Du er en som kjenner Elverum Håndball Herrer veldig godt. Hvordan vil du beskrive sesongen hittil?

Som tidenes beste! Elverum har bevist denne sesongen at de kan klare å holde fokus på hjemlig serie og ta seg til cupfinale – samtidig som de plukker poeng i Champions League. I tillegg ser vi at organisasjonen begynner å komme på plass, noe som igjen betyr at det er slutt på dårlig fuging rundt den økonomiske grunnmuren. Det igjen betyr at det er mulig å planlegge for framtiden, som allerede ser ganske så lys ut.

Vi står foran serieinnspurten og sluttspillet – Hvordan ser du for deg sesongavslutningen?

Nå gikk Elverum på en liten smell mot FyllingenBergen sist seriekamp. Ingen krise i seg selv, men jeg håper og tror at gutta har lyst til å avslutte serien med stil, og ta med seg selvtilliten inn i sluttspillet. Der tror jeg rett og slett ikke det finnes gode nok norske lag til å hamle opp med Apelgrens menn over tre kamper. Spesielt ikke når to av dem spilles i Terningen Arena.

Det er klart for nok et Haslum-oppgjør på onsdag – Et oppgjør som har betydd mye for «alle» siden 2008. Hvorfor er disse møtene så magiske?

Helt siden Erlend Mamelund viste fram sin lengste finger mot publikum i Elverumshallen, har Haslum hatt en spesiell posisjon her i byen. Opp gjennom årene har begge leire kultivert fram en derby-følelse, noe som har vært sårt tiltrengt i norsk håndball. Begge lag har vært flinke til å spille på sine egne styrker og den andres svakheter – og det har gjort at det koker litt ekstra både på bane, benk og tribune. Og med kok får man ofte situasjoner å spille videre på. Det være seg røde kort, publikumsrekorder, supporterbråk og ordveksling. Det igjen fører til ekstra spenning mellom lagene, og så har man det gående i en evig sirkel.

Klarer du å plukke ut et favorittøyeblikk fra disse oppgjørene?

Det er vanskelig å komme utenom Elverums første seriegull, men jeg tror likevel jeg husker kvartfinalen i Elverumshallen i cupen i 2008/09 best. Venstrekanten Morten Post scoret ett sekund før slutt i andre ekstraomgang, og var helt outstandig i resten av kampen også. Om jeg ikke husker feil brukte vi tittelen: “Vingenes herre” i avisen dagen etter den matchen.

Hva med ditt dårligste Elverum – Haslum minne?

Jeg har egentlig ingen dårlige minner fra noen av kampene, men den gangen det ble gjort hærverk på Elverum-bussene utenfor Nadderud Arena og innleide Haslum-supportere oppførte seg rimelig smakløst på tribunen, hadde jeg en litt vond smak i munnen. De ungdommene som liksom skulle støtte Haslum i den kampen, hadde åpenbart ikke blitt skolert i ironien og finessen som pleier å være gjennomgangstonen mellom de to lagene. Selv satt jeg ved siden av dem under hele kampen, og det var langt mellom ordene som egnet seg på trykk, for å si det mildt. Det er artig med litt kok, men der bommet de helt med fyringen.

Du har dekket utrolig mange oppgjør mellom Elverum og Haslum – Hva betyr disse oppgjørene for deg og dere i Østlendingen?

Vi i Østlendingen har satt stor pris på disse oppgjørene, og vi skal definitivt ta vår del av skylden/æren for at de har blitt så spesielle. Vi har kledd opp Erlend Mamelund som matador og fått ham til å stille opp på en egen “Klyseskole”. Vi har dratt med oss Christian Berge, Erik Toft og Morten Nergaard kledd i felleskjøpet-dresser opp på toppen av kornsiloen for å bygge opp til kamper. Vi har skrevet spaltemeter på spaltemeter for å dyrke stemningen rundt matchene, og tilbake har vi fått godt stoff i bøtter og spann. I tillegg har vi vært så heldige at det har vært mange avgjørende kamper lagene imellom de siste årene. Og når det står om titler, og disse to lagene er involvert, da vet man at man har en sak som blir lest av mange.

Det er kjent at Erlend Mamelund legger opp og Tom Eirik Skarpsno er klar for nye utfordringer. Vil disse oppgjørene leve i samme ånd uten Mamelund på banen og Skarpsno på benken?

Det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror en epoke er over når den éne forsvinner og den andre skal ha et trenerverv i klubben. Jeg sier ikke at det ikke fortsatt kan bli temperatur, men de to ovennevnte har vært helt avgjørende for all moroa som har vært de siste åtte-ni årene. Jeg tror vi får se en litt annen Haslum-utgave de nærmeste årene, men alt har sin tid. Og det har jammen vært en morsom periode!

Til slutt – Hvordan ender onsdagens oppgjør?

Nå har Haslum vunnet to kamper mot Elverum denne sesongen, og jeg håper og tror hjemmelaget ikke går på en tredje strake. Hjemme i Terningen Arena bør de ha lyst til å revansjere cuptapet, og jeg tror på en komfortabel seier til hjemmelaget. Men når jeg sier det, regner jeg med at Haslum tenner til på alle pluggene og gir Elverum kamp til døra. La oss i alle fall håpe på at det blir en morsom match, selv om den ikke betyr all verden for noen av lagene.