Historie fredag: NHF’s gullmerke i 2016 – Elverum

Historie fredag: NHF’s gullmerke i 2016

Hver fredag får du klubbhistorie fra Hein S.Ekeberg.

I kjølvannet av all oppmerksomhet rundt «Wall of Fame» i Terningen Arena, så er det på sin plass å følge opp historien med en herremann som har betydd enormt mye for norsk håndball generelt og Elverum håndball spesielt, nemlig Rolf Sætersmoen.
Han samlet håndball-Norge til ett rike på Norges Håndballforbunds ting 21. mars 1965. Hans forslag om en landsomfattende hovedserie innendørs for herrer fra og med sesongen 1965/66 fikk flertall og ble enstemmig vedtatt som en prøveserie. Argumentasjonen til Rolf var både grundig, saklig og fremtidsrettet.
Rolf sier at tidligere forbundspresident Einar Kaspersen støttet forslaget og var sterkt involvert i beslutningsprosessen og bidro sterkt til å snu stemningen i denne saken før avstemningen. Rolf fikk utrolig mye ros og mange lovord etter sitt innlegg i hovedstadspressen. Rolf ble den naturlige formann for den nye serien og høstet nå fruktene av sitt arbeid. Åtte lag var kvalifisert med 5 fra Oslo-området – Arild, Fredensborg, Nordstarnd, Oppsal og Oslostudentene – samt lagene Elverum, Rapp og Rjukan.
Prøveserien ble en suksess og takket være en framoverlent og klok mann fra Øksna som arkitekt, ble en ny epoke i norsk håndball innledet.

I desember 2016 ble Rolf Sætersmoen, sammen med Stein Berg, overrakt NHF`s gullmerke i Terningen Arena for sitt banebrytende arbeid for håndballen i Norge. I 1965 ble Elverumshallen åpnet etter iherdig innsats og STUI-midler som kom godt med. Rolf mente at to gymsaler ikke var veien å gå da han la fram alternativet for Elverum kommune og fikk gjennom ideen om en stor håndballhall i stedet. I tillegg hadde Rolf ideen om benkeløsning på tribunen i Elverumshallen – Combibenken – som ble lansert som en revolusjonerende nyhet for løsning av tribuneplasser til innendørs- og utendørs arenaer. Så langt har de vært håndtert og brukt nå i 53 år med minimalt vedlikehold!

Stein Berg fikk også sin velfortjente hyllest denne kvelden. Han var lokomotivet i Elverumshåndballen gjennom en mannsalder i den sportslige utviklingen og som spiller og trener i en årrekke.

GRATULERER og takk for innsatsen begge to!

Skrevet av
Hein S. Ekeberg