Historie fredag-«Hvor ble de av…?: Leonel Ojala – Elverum

Historie fredag-«Hvor ble de av…?: Leonel Ojala

Vi fortsetter å nøste opp i hvor tidligere Elverumsspillere har endt opp!

Leo er en av mange utlendinger som har blitt boende i Elverum.
Han kom fra Eskilstuna GUIF og 21 år gammel tegnet han kontrakt med Elverum håndball.
Tidspunktet var helt perfekt.
Leo var misfornøyd med spilletid og ønsket seg til en klubb hvor han ble satsa på. Det virket som EHH var en slik klubb.

Leo er født og
oppvokst i Karlstad, men bodde også en tid i Eskilstuna i Sverige. Begge disse byene var betydelig større en Elverum.

Leo syntes Elverum var en altfor liten by, men han var kommet for å spille håndball, så han kunne jo bli her 1år, men maks 2. I dag vet jo de fleste hvordan det gikk!

Det som trigget ham var at byen hadde en genuin interesse for håndball og at menneskene der brydde seg om hvordan det gikk med laget. At det er små forhold synes han er fint nå. Kort vei fra a til b og dessuten er det ingen bilkøer!

Leo hadde et overordnet mål og det var å bli så god håndball spiller som mulig. Det å flytte til en annen klubb i Norge eller Sverige var aldri noe tema. Men hadde han fått tilbud fra Tyskland, Frankrike eller Spania, ville han nok vurdert det. Men tilbudet kom aldri og han vurderte seg selv som ikke god nok i et slik selskap. Men i Elverum fikk han etter hvert en veldig god utvikling som spiller.

Leo fikk kamper på det Svenske U19 og U21 landslaget. Som U21 spillet ble han verdensmester. Men steget opp til seniorlandslaget greide han ikke.

Leo har både Svensk og Finsk pass og da Andreas Rønneberg kom til Elverum, ble det snakk om det finske landslaget. Men det europeiske håndball forbundet – EHF – krevde at han da måtte gi fra seg sitt Svenske pass. Og slik ble det. Han fikk plass i det Finske landslaget som han var på fra 2011 til 2015.

Det var mye fysisk i klubbhåndballen under landslagssamlinger og det likte ikke Leo. Da var det mye bedre og være tilstede med landslaget ei uke i stedet.

Leonel – alles Leo – ble en helt blant Elverum fansen, men ikke hos motstanderne. Dette fikk han jo med seg, men brydde seg lite om det. Leo gikk på banen for å vinne, ikke for å få venner!

De siste årene i EHH var han kaptein. Han hadde mye ansvar tidligere også – spesielt i forsvar – så noen stor forskjell ble det ikke.

Han fikk med seg noen titler i EHH. Cup-gull i 2009, seriegull i 2013 og sluttspill gull i 2008, 2012, 2013 og 2014.

Leo følger fortsatt med på Elverums kamper, men hovedsakelig fra sofakroken. Familie situasjonen endret seg med småbarn i heimen og utdanning, så håndball (les trening!) ble ikke like moro lenger.

For samtidig som han spilte håndball gikk Leo på Høgskolen på Rena. Der tok han sin Bachelor, en 3-årig utdanning i regnskap og revisjon. Våren 2015 ble han tilbudt jobb som revisor i KPMG og takket ja til jobben.

Leo bestemte seg derfor å si farvel til håndballen og la opp i 2015. Før sluttspillet dette året ble han skadet i ryggen og det ble diagnostisert prolaps.

Nå bor Leo fortsatt i Elverum sammen med sin familie – sin Anna og to døtre. De blir nok her enn så lenge. Her har de begge jobber som de liker og her har de sine venner.
Med andre ord; de trives!

Skrevet av
Hein S. Ekebergq