Jostein Overvik om sluttspillfinalen! – Elverum

Jostein Overvik om sluttspillfinalen!

Vi har tatt en prat med VGs håndballjournalist Jostein Overvik

 

Som en som følger norsk herrehåndball på nært hold, dine tanker om årets sluttspill så langt?

– Mer spennende og uforutsigbart enn jeg hadde ventet. Både ØIF Arendal og Haslum har løftet seg. Det har gitt dramatikk. Det er vanskelig å få en sluttspillkamp, mer nervepirrende og engasjerende enn Elverums avgjørende semifinale mot Haslum. Jeg mener Drammen hadde kvalitet nok til å kunne nå en finale. Det viste også borteseieren i Arendal, men DHK mistet finalen på svake prestasjoner på hjemmebane.

I Elverum har vi veldig sterke tradisjoner for sluttspill, vi ser nå at det skjer positive ting også i andre klubber. Hvordan skulle du ønske at sluttspillet utvikles i norsk håndball framover?

-For meg virker det som positivt at alle møter nå avgjøres best av tre kamper. Det premierer gode prestasjoner og plasseringer i seriespillet med hjemmebanefordel i en tredje og avgjørende kamp. Så får det være opp til klubbene om de ønsker å ta det ytterligere et steg videre med å spille best av fem kamper. Både underholdningsmessig, sportslig og økonomisk synes det som om sluttspillet er på rett vei.

For andre året på rad spilles finalene på herresiden mellom Elverum og Arendal. Vi har så langt 1-1. Dine inntrykk fra de to første kampene?
– To veldig forskjellige kamper. Arendal hadde jo nesten ikke tempo og gikk seg fullstendig fast i Elverums forsvarsspill i den første kampen. Men slapp løs all fart i kamp to, leverte en mye bedre prestasjon, fikk en helt annen uttelling, og fortjener virkelig denne siste muligheten til å vinne sluttspillet.

Kan du liste opp styrkeforholdene sett fra dine øyne mellom årets finalelag?
-Elverum har det høyeste toppnivået, best stabilitet, bredest tropp, det beste tempoet og er fortsatt favoritter til å ta dette hjem. I utgangspunktet har Elverum også den beste keeperen, men Morten Nergaard har variert fra det helt fantastiske til det motsatte. Arendals keeperduo Thomas Bauer og Uros Tomic skal ikke undervurderes. Om de lykkes er Arendal nær gullet.

Keeperspillet er – som alltid – nøkkelen til mye i den siste finalen. Marinko Kurtovic kommer garantert med noen taktiske varianter tirsdag, men jeg mener Arendal må satse på tempo som i hjemmekampen for å vinne dette. Med raske folk som Sondre Paulsen, August Baskår Pedersen og Sander Løvlie Simonsen har de spillere til det om de bare lykkes defensivt. ØIF Arendal har variert mye i kvalitet denne sesongen, men på sitt beste er de gode nok til å slå Elverum selv i Terningen. Det beviste de både i årets seriekamp og i fjorårets sluttspill. Josep Vidovic, Eirik Heia Pedersen, Martin Lindell – og ikke minst Sondre Paulsen – er gode nok til å kunne spille dette hjem om de ikke blir møtt riktig av Elverum-forsvaret.

Nå avgjøres hele finaleserien tirsdag kveld i Terningen Arena. Hva blir avgjørende for hvilket av lagene som stikker av med gullet?

– Jeg er ganske sikker på at kantspillerne Andre Lindboe og Kevin Gulliksen også vil prestere i den avgjørende finalen. Så får vi se om Tine Poklar, Magnus Fredriksen, Nikolaj Mehl og resten av bakspillerne klarer å heve seg et hakk eller to sammen med trioen på strek. 25 og 29 scorede mål i de to første finalene er langt fra dårlig. Likevel mener jeg angrepsspillet har vært mer dynamisk tidligere i sesongen og klart kan forbedres. Men først og fremst tror jeg Elverum kan vinne tittelen på topp forsvarsspill og maksimalt trykk i kontringene.

Høyt tempo og nøyaktighet i løp og pasninger er en uslåelig kombinasjon i håndball. Der har Elverum i utgangspunktet et høyere nivå enn Arendal. Så får vi se om de klarer å jekke det frem også i sesongens siste kamp. Det er krevende, men selvsagt fullt mulig. For meg er Elverum 55-45-favoritt til at sluttspilltittelen skal bli værende i Leiret ett år til. Men husk at Arendal – selv om de ikke har spilt Champions League – også har god erfaring fra store kamper. De har en del forutsetninger i laget for å kunne styre en seier hjem om det blir jevnt på slutten. Men Terningen er Elverums hjemmebane og jeg tror støtten fra et godt publikum har mye å si. Det så vi også i Sør Amfi fredag. I slike kamper kan det faktisk ha stor betydning at tilskuerne også makser når det hele skal avgjøres i de siste minuttene og sekundene. Så der ligger utfordringen for samtlige elverumsinger som har tenkt seg på finalefesten!