Tilbakeblikk: Elverum – Wisla Plock 2012/2013 – Elverum
Foto: Anita Høiby Gotehus/Østlendingen

Tilbakeblikk: Elverum – Wisla Plock 2012/2013

Vi tar et tilbakeblikk til 2013 og E-cup oppgjøret mot helgas Champions League motstander Orlen Wisla Plock!

For litt over fem år siden var Elverum ute i Europa på tokt, den gang sto EHF-cupen på planen for et Elverumslag som var relativt ferske i Europa-sammenheng, men desto mer sulte på å levere. Det var kanskje allerede denne sesongen at Elverum ble et litt mer bekjent navn utenfor landegrensene.

For etter å ha slått ut United HC Toneren i 1.runde, Grundfos Tatabanya KC i 2.runde og RK Sloga i 3.runde var Elverum klare for gruppespillet. I Elverums gruppe sto det tung motstand i RK Maribor Branik, Team Tvis Holstebro og ikke minst Orlen Wisla Plock.

Elverum endte sist i gruppa den sesongen, men skremte både dansker og polakker på sin ferd. Vi skal ta et lite tilbakeblikk til oppgjøret rundt Orlen Wisla Plock, som denne helgen er Elverums motstander i Velux EHF Champions Leauge.

 

Nesten E-cup bombe i Terningen

I februar 2013 tok Elverum i mot det polske Wisla Plock laget til E-cup kamp i Terningen, forhåndsomtalen var ikke til å ta feil av, her var det topp motstand som kom til Terningen Arena. Vi kan sitere daværende Elverums-trener Christian Berge i Østlendingen foran kampen i 2013:

-«Det vil helt klart være et toppet lag som kommer hit. Alt annet enn seier vil være en katastrofe for dem. Men vi skal slåss så det griner etter, og bruke fysikken vår for det den er verdt. Vi skal aldeles ikke stå med lua i hånda og la dem styre showet,» konstaterer Christian Berge.

Den gangen var det Wisla Plock og Kielce som var de ubestridte topplagene i Polen, et av dem tok altså turen til Terningen Arena, Wisla Plock med utelukkende landslagsspillere i troppen, med seg på laget var Christian Spanne som både før og etter sin til i Polen har vært og finne i Drammen. Det var klar medling fra Spanne foran oppgjøret i Terningen Arena:

– «Om vi ikke seirer i de kampene mot Elverum er det fullstendig katastrofe for oss», mente han.

 

Det var nesten for Elverum

Elverum var ikke gitt en sjanse foran oppgjøret i Terningen Arena 10.februar 2013, men det skulle vise seg å bli en helt annen kamp enn polakkene hadde forventet seg i de dype Østerdalsskoger.

For Elverum imponerte mot storlaget fra Polen. I 45 minutter spilte hjemmelaget strålende håndball og kjempet med nebb og klør. Men når bortelaget satte inn et ekstra gir ble det for mye. – «Vi undervurderte Elverum», sa daværende Wisla Plock-trener Lars Walther etter kampen.

«Elverum gikk rett i strupen på storlaget som er tippet å vinne EHF-Cupen. Første omgang er noe av de beste undertegnede har sett fra Elverum og Terningen Arena var i fyr og flammer. Til pause ledet hjemmelaget 14-10 og Wisla Plock var rystet.», skrev Ståle Berg i Østlendingen.

For det var en 1.omgang med festhåndball fra Elverums side, publikum i ekstase som fikk se et offensivt hjemmelag med kjappe kontringer og en enorm løpkraft. Datidens nysignering Iso Sluijters dundra inn 7 mål den kvelden, sammen med en Erik Toft som var i skuddhumør og en Morten Nergaard som nektet å slippe inn mål var komboen komplett i det lagene gikk til pause på 14-10 til Elverum.

2.omgangen startet bra for Elverum, men mye løping i første omgang tvang de svarte og hvite til å roe ned tempoet litt, og dermed var det kroppstyrken som utgjorde forskjellen. Et polsk lag med en snittvekt på over 100 kg er ikke bare bare å forsere i dette selskapet, når tempoet synker. Elverum kjempet, men det holdt dessverre ikke helt inn og et bittert tap ble resultatet i en kamp hvor Elverum på papiret var underlegne, men hvor Morten Nergaard og co ettertrykkelig påviste at papir er papir. Elverum var best i 45 av 60 minutter, men akkurat denne kvelden var det bare nesten og der endte 25-27.

 

Iso Sluijters var tydelig til Østlendingen etter kampen:

-«Det var en hard kamp, utrolig hard. Vi spiller veldig bra i første omgang, men slipper oss ned i midten av andre omgang. I første omgang var vi mye raskere enn Wisla, de klarte bare ikke å følge oss, men når vi roet tempoet ned brukte de kroppstyrken mot oss. Det er litt irriterende med tanke på at vi var så nære på slutten av kampen(25-27),» sa Sluijters etter kampslutt.

Elverums lag: Morten Nergaard, Goran Rajkovic, Iso Sluijters(7), André Lindboe(4), Erik Thorsteinsen Toft(4), Kjetil Aanestad(3), Andreas Rönnberg(3), Steffen Stegavik(3), Leonel Ojala(1), Karl Björkman, Magnus Gullerud.

Toppscorer Wisla Plock: Valentin Marian Ghionea(6)

I 45 minutter holdt Elverum følge, men så var det stopp. Noen småfeil på fem minutter gjorde at bortelaget rykket fra. Wisla Plock vant til slutt 27-25. Uansett så var det en imponerende kamp av Elverum med tanke på hvem som sto på motsatt banehalvdel, og det ga en god erfaring Elverum har i bagasjen når de nå møter Orlens Wisla Plock igjen, denne gangen i Velux EHF Champions League!

 

Nært men fjernt i Polen

I mars 2013 var Wisla Plock igjen motstander i E-cup gruppespillet, også da hang Elverum bra med, men måtte se seg slått på polsk parkett til slutt.

Det var jevnspilt fra start, og ingen av lagene klarte å dra ifra i første del, men så skrudde Wisla Plock på bryteren, tydelig på at en reprise fra Terningen var uaktuelt, opp til en 5 måls ledelse, før Morten Nergaard stengte buret med en redningsprosent på 80 og en André Lindboe i scoringsform tok Elverum inn igjen i kampen, og det sto 17-14 til pause.

2.omgang ga Elverum et par muligheter til å ta igjen polakkene, men de kom aldri nærmere enn to mål bak, Elverum viste et bredt skuddrepertoar i hele laget og både André Lindboe,  Magnus Gullerud, Erig Toft og Andreas Rönnberg viste scoringsform på polsk bortebane. Men med en sluttspurt fra Wisla Plock måtte Elverum se seg slått også denne gangen, 30-25 og nok en god kamp av Elverum mot det polske storlaget til tross for at de svarte og hvite måtte reise tomhendte hjem.

 

På søndag får Elverum revansje

Søndag 23.september er det endelig duket for Champions League i Terningen Arena igjen. Erfaringen fra oppgjør mot blant annet Wisla Plock i E-cup har tatt Elverum framover og til et mye bedre lag, nå er det igjen duket for oppgjør mot det polske laget, og Elverum kan jakte sin revansje etter 5 år. Det er riktignok et ganske annet lag som kommer til Terningen denne gangen, siden oppgjøret i 2013 er det kun målvakten Marcin Wichary som fortsatt er i troppen.

Det blir ingen enkel kamp, Orlen Wisla Plock er en av de store gruppefavorittene, og her skal det virkelig klaffe for Elverum skal poeng være innenfor rekevidde. Med en fullsatt Terningen Arena i ryggen kan derimot alt være mulig, det har Elverum vist før. Det var nesten mot Wisla Plock i 2013, nå skal håndballbyen ta imot polakkene igjen. Det er bare å glede seg til å ta imot Champions League-eventyret igjen, mot topp europeisk motstand.

Søndagens kamp har avkat 18:10 i Ternigen Arena!

Vi står #SammenForElverum og er optimister!