Historie fredag: EHF Champions League – Elverum

Historie fredag: EHF Champions League

God helg!

I tiden framover så kommer det forskjellige artikler omkring EHF Champions League. I disse tider med håndball på høyeste klubbnivå, skal vi se litt på en del CL-fakta før og nå. Med Elverum Håndball som Norges flaggskip ute i Europa så er det naturlig å dvele litt ved en del faktaopplysninger omkring EHF Champions League bl.a. med en del statistikk.

EHF ble etablert den 17.11.1991 og den første finalen ble spilt i 1993/94 mellom ABC Braga (Portugal) og TEKA Santander (Spania). Man så for seg det fremtidsrettede, klassiske hjemme/borte systemet med 32 lag i to kvalifiseringsrunder som ble eliminert ned til 24 lag. De åtte gjenværende lagene ble plassert i to grupper à 4 lag i et «round-robin» system dvs. der alle deltagere møter alle andre deltagere i interne kamper i en turnering. Santander og Braga vant sine grupper og møtte hverandre i finalen. Santander fra Spania vant finalen 45-43 sammenlagt og innledet dermed en 8 år lang Spansk dominans i mennenes EHF Champions League. Man kan trygt si at dette har vært en stor suksess og i år har det vært 25 år med EHF Champions League!

I år er Elverum Håndball Herrer (EHH) ett av 28 lag fra 20 nasjoner som er kvalifisert til verdens beste håndballturnering. De er med for fjerde gang på rad. Det i seg selv er imponerende!

På de tre siste årene har EHH spilt 30 kamper, vunnet 11, spilt 3 uavgjort og tapt 16 kamper. De har scoret 818 mål og sluppet inn 867. Det gir et minus tall på 49. Det er sterkt og viser at EHH ikke er blitt utspilt og tapt med store sifre i de kampene de har tapt. Det største tapet var mot Skjern i 2015 (23-37 hjemme) og vi fikk en skikkelig nesestyver av danskene. Men vi rista det av oss og vår største seier kom mot Dinamo Bucuresti i 2017 med sifrene 40-32 på hjemmebane. Altså 72 mål i denne ene kampen og publikum fikk valuta for pengene! Det fikk de for øvrig også i kampen mot Montpellier i TA med seier over et av Europas beste lag. En håndballopplevelse av de sjeldne i Norge som ga ekko utover i håndball Europa!

Vi har sanket 25 poeng under de 3 siste CL-turneringer. Vi har hatt en stigning i poengfangsten hvert år med 7, 8 og 10 poeng de tre siste årene. I år har vi allerede nå 8 poeng og har enda 4 kamper igjen å spille. To hjemme og to borte. Kanskje det blir poengrekord igjen i år? Sjansen er så absolutt til stede og da snakker vi om avansement fra gruppespillet! Når vi ser på tabellen så skjønner vi hvorfor dette kan være mulig. Dinamo Bucuresti leder per idag med 10 poeng, Ademar Leon med 9 og «hakk i hæl» Wisla Plock og Elverum med 8 poeng. Den store utfordringen nå er kampen mot Orlen Wisla Plock nå til helga i Polen. En meget vanskelig oppgave, men ikke umulig for våre gutter. Laget begynner nå etter hvert «å sette seg» og erfaringen tilsier at laget da blir bare bedre og bedre. Vi ser spent fram mot helgen og Elverum har overrasket før!

God håndballhelg og god reise til alle dere supportere som reiser til Polen for å følge våre helter!

Skrevet av
Hein S. Ekeberg