Cupfinalen 2018 – En liten historietime – Elverum
Hans-Fredrik Cordt-Hansen, fotograf Hans Petter Wille

Cupfinalen 2018 – En liten historietime

En finale mellom en erfaren toppklubb og en fremadstormende jomfru!

Den aller siste håndballkampen i Norge i 2018 nærmer seg. Selveste cupfinalen! Til et utsolgt Oslo Spektrum kommer «Gutta fra skauen» og «Gutta fra grensa» – Elverum mot Halden. Tradisjon og erfaring mot pågangsmot og tro.

Denne cupfinalen forventer «alle» at Elverum skal vinne. Elverum har større tropp, større hall, større administrasjon – og erfaring fra Europa. Men visste du at det kun er to lag Elverum IKKE har slått i 2018? Det er polske Wisla Plock, og ja… du gjetter riktig: Halden.

Nå skal det nevnes at Elverum og Halden kun har møtt hverandre én gang dette året. Det endte med en knepen seier til Halden hjemme i den noe utslitte Remmenhallen. Det var også en av de siste kampene Halden stilte med full tropp. Etter denne kampen i oktober har haldenserne slitt veldig med skader. Men ryktene sier at de har full tropp igjen når lagene står på parketten foran over 6.000 tilskuere i Oslo Spektrum 29. desember.

Overskriften forteller om to veldig ulike lag, med store forskjeller. Her får du en kort «historietime» om de to lagene som skal kjempe om Kongepokalen.

Elverum:

14. mai 1946, det er datoen da Elverum Håndball ble stiftet. I sin første sesong spilte laget totalt åtte kamper. Det endte med syv seiere, og kun ett tap – mot Lærerskolen. Den første gullalderen kom på 1960-tallet. Allerede i 1960 møtte 3.000 tilskuere opp da Elverum møtte Nordstrand i NM-semifinalen på «Asfalten». Dessverre endte det med tap, men det ga grobunn for håndballfeber i den lille byen. I 1962 var laget i finalen, der det ble tap mot Grønland.

Gjennom mange år med suksess, motgang, krise og fest manglet egentlig bare én ting: NM-tittel. Den kom til slutt i 2009 etter at Lars Nordberg avgjorde kampen mot Drammen foran tusenvis av elverumsinger i Oslo Spektrum. Siden da har Elverum vært det laget alle i Norge vil slå. Elverum har etablert seg som et av de største norske håndballagene gjennom tidene – uansett kjønn. I høst satte de hvite og svarte poengrekord i verdens gjeveste turnering, Champions League, med hele 13 poeng på 10 kamper.

Nå er Taiga’n og resten av Elverum klare for en ny finalefest i Oslo Spektrum. På motsatt side av både parkett og tribune står en motstander som faktisk ikke var stiftet da Elverum tok sitt første NM-gull i 2009.

Til et utsolgt Oslo Spektrum kommer «Gutta fra skauen» og «Gutta fra grensa» – Elverum mot Halden.

Halden:

18. april 2011, da så Halden Topphåndball lyset for første gang. Den nystartede klubben, som tidligere var en del av Tistedalen Turn og Idrettsforening, skulle sette Halden på kartet. Laget var da ett av flere lag i 1. divisjon med ambisjoner om å rykke opp til eliteserien. Med Jonas Wille bak rattet, resulterte det med opprykk våren 2014 etter flere sesonger der opprykket glapp mot slutten av sesongen.

Nå spiller Halden sin femte sesong på toppnivå. Laget har som regel vært en middelhavsfarer i serien, med fjerdeplass som beste plassering (2017/2018-sesongen). Halden har vært kjent for å ha et høyt toppnivå, og har slått topplag i hver eneste sesong. Men de har ikke vært stabile nok, og tapt mot svakere motstand.

Nå er Halden i sin første NM-finale etter en thriller borte mot ØIF Arendal, og haldenserne har gått «mann av huse» for å få med seg festen i Oslo Spektrum. Over 1.500 haldensere ventes til Oslo i romjulen, og de har virkelig fått ferten av Kongepokalen.

29. desember får vi svaret: Slår Elverum den urutinerte jomfruen, eller tar Halden sitt første gull?