Cupfinalen 2018: Cup er cup – slik har det gått tidligere! – Elverum

Cupfinalen 2018: Cup er cup – slik har det gått tidligere!

Vi tar en titt på gammel historie før ny skal skrives!

Elverum og Halden møtes til cupfinale 29.desember, kampen om å bli Norgesmester står i Oslo Spektrum, foran fullsatte tribuner!

Halden gjester den beryktede arenaen for første gang som cupfinalist, Elverum har derimot stått i slike finaler sju ganger tidligere, det betyr ikke at dette blir noen walk in the park, for der det en ting vi vet så er det at cup er cup, og nettopp det er den store sjarmen. Cupfinalen 29.desember lever sitt eget liv, akkurat slik cupfinalene har gjort siden 1939!

Elverums Cupfinale-historie

1962

Grønland – Elverum 18-11 (utendørs på Asfalten)

Den aller første NM-finalen ble spilt på Asfaltbana i Elverum (Asfaltbana med stor A fordi den var den første og eneste i distriktet, og alle visste hvor den lå!). Elverum møtte Grønland og tapte 18-11 foran 4-5000 tilskuere som omkranset Asfaltbana uten tribuner.

Den tidligere Elverumkometen, Stein Berg spilte alle de tre cupfinalene på 60-tallet og har beskrevet litt av dagen fra den første finalen:

«Spillerne, alle med lokal tilknytning den gangen, drakk te på Central før kampen slik store fotballag gjør før kamp, at de var kjempenervøse, og at kontringsspillet ble ødelagt av at det regnet under kampen.»

4380 personer kjøpte billett og det var en faretruende stemning før kampen!

Den ble imidlertid et antiklimaks da kontringsspillet feilet helt. Angrepsspillet gikk helt i stå og Grønland gikk til pause med
9-3 ledelse. 2. omgang ble ikke noe bedre og det endte med en solid nedtur med 11-18 tap!

«Sigo Bjers, som bisto som lagleder, kalte sine elever for “brushuvuder” på banketten etter kampen. Men det var vel ikke så rart at det “kokte” litt under topplokket på spillerne hvor halve laget var 20 år eller yngre!», står det skrevet i boka «Fra Fylken til Terningen Arena»

«Klister var helt utenkelig utendørs. Ballen var sleip og glatt – og det ble vanskelig for oss å spille på vår store styrke – kontringer. Duskregnet kostet oss muligens sjansen til seier», sier Stein Berg med et glimt i øyet til Østlendingen.

Faksimile: Østlendingen

1963

Grønland – Elverum  16-15

Elverum og Grønland møttes igjen i NM finalen i 1963, denne gangen skulle det avgjøres innendørs, men det ble bare nesten for Elverum som tapte 16-15 og igjen måtte se NM-gullet glippe.

1965

Fredensborg – Elverum 19-11 (Nordstrandhallen)

I 1965 fikk Elverum igjen en ny sjanse, Nordstrandhallen som den gang var Norges største håndballhall, var stedet der kampen skulle spilles. Oslo-laget Fredensborg ble også for sterke for de svarte og hvite, og Elverum tapte 19-11. Så skulle det gå lang tid før Elverum sto i en NM-finale igjen!

 

2008

Runar  -Elverum  27-24

Elverums første cupfinale i Oslo Spektrum skulle spilles mot et annet lag i svart og hvitt, nemlig Runar Sandefjord som hadde sin forrige storhetstid på 2000-tallet.
42 år etter forrige NM-finale for Elverum skulle de få sjansen igjen.
Det var derimot lite som stemte for Elverum, om det var rutine eller andre ting som var den avgjørende årsaken var vanskelig å si. Elverum var et lag i framgang mens Runar var på veg til å slippe taket etter mange år i toppen. Det var likevel Runar som fikk grep om kampen, og ledet 16-12 til pause. Elverum maktet aldri å slå tilbake og det endte 27-24.

Sigurdur Ari Stefansson ble Elverums toppscorer med 7 mål, men det var Christoffer Rambo med sine 7 mål for Runar som ble den store helten.

2009

Elverum – Drammen 25-24

Elverum kom til cupfinalen igjen allerede sesongen etter tapet mot Runar, nå sto storheten Drammen på andre siden av banen. Halvannet år etter at Elverum rystet de blåkledde i sluttspillfinalen, møtes lagene igjen til et avgjørende oppgjør. Denne gangen i Oslo Spektrum, foran nærmere 2500 Elverumsinger skulle krigen utkjempes.

Elverum ble cupmestere etter å ha slått Drammen 25–24 i en høydramatisk cupfinale i Oslo Spektrum dagen før nyttårsaften.   Over 2.000 tilreisende Elverum-fans ble vitner til at de svarte og hvite lå så mye som fire mål bak da andre omgang var halvspilt, men Christian Berges menn nektet å gi seg. Elverum ledet kun en gang i hele den 60-minutter lange kampen, og det var når sluttsignalet gikk. Og det var som skjebnebestemt at det var Elverum-gutten Lars Nordberg som hamret inn seiersmålet som sendte håndballbyen til himmels. Cupgullet i 2009 ble Elverums første – og hittil eneste NM-tittel i klubbens 74 år lange historie.

«Dette kunne ha vippet begge veier, men vi traff veldig bra med spillebyttene vi gjorde mot slutten. Dessuten synes jeg vi villle vinne litt mer enn Drammen», sa Elverum-trener Christian Berge

Etter å ha ligget under hele kampen skulle Elverum overraske alle! Med minutter igjen å spille startet imidlertid en heseblesende opphenting. Bare hundre sekunder før slutt fosset Steffen Stegavik inn den etterlengtede utlikningen.  Og etter at Lars Nordberg hadde sendt Elverum opp i ledelsen et snaut halvminutt før full tid, var Stegavik sentral igjen. Han la Glenn Solberg kontant i bakken på et tidspunkt da Drammen var som mest desperate etter å score. Og selv om Stegavik pådro seg en utvisning, maktet aldri Drammen å svare. NM-gullet var et faktum!

«Vi tok oss skikkelig sammen og kjørte fart. Og vi sto dritbra bakover. Tusen takk til de på tribunen, tusen takk til de hjemme i Elverum.», sa Stegavik etter den høydramtiske kampen!

2012

Fyllingen  – Elverum 22-19

Tre år etter at Elverum sist var i Cupfinalen gikk turen igjen til hovedstaden i romjula. Elverum er i ferd med å bygge et solid lag, og møter FyllingenBergen i finalen.

De første fem minuttene var preget av et par bomskudd og tekniske feil hos Elverum. Men etterhvert fikk Elverum til et bedre etablert angrep med lekre innspill til både Gullerud og Ojala på strek. I tillegg fikk Elverum satt et bra forsvar og fikk flere gode kontringsmuligheter og på stillingen 6-3 etter 12 minutter var Fyllingen-trener Anders Fältnäs presset til timeout. Timeouten gjorde godt for bergenserne som scoret kampens fem neste mål bak en Morten Nergaard som slet med å komme i gang. I motsatt mål begynte Fyllingen- keeper Daniel Bergquist å bli varm i trøya og tok det som var fra Elverums skyttere.

Fyllingen så ut til å ha full kontroll på Elverum sitt angrep. Et par kjemperedninger av Morten Nergaard hjalp ikke for et Elverum som scoret fire mål det første kvarteret av andre omgang. Nergaard var ikke ferdig og begynte å vise matchvinner-egenskaper og holdt Elverum inne i kampen.

Med snaue sju minutter lå Elverum tre bak på 18-21, men klarte fortsatt ikke sett ballen i mål med jevne mellomrom. Fyllingen hadde flere muligheter til å avgjøre matchen de siste minuttene, men Nergaard holdt Elverum inne igjen i matchen. Men Elverum klarte aldri benytte muligheten til å hente inn bergenserne ledelse og dermed ble det cupgull til FyllingenBergen for første gang i lagets historie.

En kamp preget av lite mål og usikkerhet, endte dermer ikke i Elverums favør.

«Dette var forferdelig. Vi klarer ikke å score i overtall å sette sjanser vi får servert. Når vi bommer på fem 100 prosentssjanser rett etter hverandre fortjener vi ikke bedre. Mot slutten måtte vi bare prøve, men det er et fortjent tap og jeg er såklart skuffet.»,
sa Christan Berge etter kampen

 

2016

Haslum – Elverum  28-26

El Clasico i Oslo Spektrum, kunne det bli en bedre ramme? Et ellevilt trøkk flere dager i forvegen. Nå skulle to av håndballens største rivaler det siste tiåret møtes til nok en avgjørende finale.

Etter en tett, jevn og dramatisk finale kunne Haslum juble for cupgull etter 28-26 over Elverum. Elverum så ut til å ha gullet sin hule hånd, men tapte kampen de siste minuttene. Haslum gjorde som Elverum gjorde mot Drammen i 2009 og dermed var det Bærumslaget som kunne løfte kongepokalen.

Elverum og Haslum fulgte hverandre tett gjennom 1.omgang, men i 2.omgang så det ut til at Elverum skulle kjøre over de rødkledde. Tamas Ivancsik sendte Elverum opp i 20-16 ledelse og alt så ut til å bikke Elverums veg med drøye 20 minutter igjen på klokka. 20 minutter er derimot lang tid i håndball og når alt plutselig bråstoppet for Elverum kunne Haslum starte opphentingen. Erlend Mamelund skulle egentlig ikke spille, men ble dytte inn i forsvar i siste del av kampen og det var antagelig den energiboosten Haslum trengte for å snu kampen.

Haslum utlignet til 21-21, før Elverum igjen økte til 23-21, men med 9 minutter igjen utlignet Haslum igjen til 23-23. Elverum tok timeout og tok tak igjen, 25-23, før Tine Poklar satte 26-23 i Elverums favør. Derfra og ut tok Haslum over showet og Kongepokalen. Simen Schønningsen var virkelig i siget denne dagen og bidro sterkt i tillegg til Mamelund til at Haslum gikk fra å ligge bak med 3 til å vinne med 2. Haslum dundret inn 5 mål uten at Elverum klarte å svare en eneste gang, dermed var det Haslum som sto igjen som seierherren i El Clasico oppgjøret. Ekstra surt for Elverum som hadde alt i sin hule hånd bare minutter før sluttsignalet gikk!

Der stopper Elverums Cupfinale-historie så langt. Nå står et nytt kapittel for tur!

 

Litt fakta

Cupfinale motstander Halden spiller sin første Cupfinale noen gang, og møter et Elverum som står med en dårlig Cupfinale-statistikk til tross for at de har herjet i norsk håndball de siste årene.

Haldenspiller Trym Bilov Olsen har spilt cupfinale mot Elverum tidligere. Han spilte for Fyllingen i 2012, og står dermed med god statistikk mot Elverum i Cupfinalen foran årets kamp.

Elverum har spilt Cupfinale 7 ganger tidligere, i årets tropp er det 6spillere som har erfaring fra Oslo Spektrum. Det er Alexander Westby og Endre Langaas som spilte cupfinale for Bodø forrige sesong, og Elverums Morten Nergaard, Håkon Ekren, Didrik Linderud og Jonas Burud.

Nergaard er den eneste gjenværende i Elverum fra Cupfinalen i 2009, og har 4 tidligere cupfinaler i armene.

Michael Apelgren leder Elverum i sin andre cupfinale, siden han tok over etter Christian Berge.

Elverum har aldri scoret mer enn 26 mål i en cupfinale, til sammenligning har Elverum kun scoret så få mpl 2 ganger denne sesongen, mot Dinamo Bucuresti og Ademar Leon i Champions League (24). 27 mål er så langt minst mål i en kamp for Elverum mot norske lag denne sesongen, det er forøvrig de to siste mot Runar og Falk Horten.

Sist gang Halden og Elverum møttes denne sesongen vant Halden 30-28.