Veselin Vujovic – en legende entrer Terningen Arena! – Elverum
Veselin Vujović. Foto: EPA/Maciej Kulczynski POLAND OUT

Veselin Vujovic – en legende entrer Terningen Arena!

Når HC PPD Zagreb denne søndagen spiller sin første kamp i Terningen Arena, er det ikke bare et lag med nærmere 100 års historie som kommer, med som trener er selveste Veselin Vujovic.

Den som har fulgt europeisk håndball de siste tiårene har med stor sannsynlighet hørt om Vujovic, men det er kanskje ikke alle som er klar over hvilken enorm rutine som denne helga entrer Terningen Arena.

Zagreb-treneren var på 80-tallet en av de største navnene i europeisk herrehåndball, spesielt for sin innsats på det Jugoslaviske landslaget hvor han er tidenes toppscorer med hele 738 landslagsmål på 183 landskamper. Han spilte i 15 år på det Jugoslaviske landslaget fra 1981 til 1996.

Med seg i bagasjen fra landslaget har han ett OL-gull og en OL-bronse. Ett VM-gull, ett VM-sølv og en VM-bronse (som trener). Han har en EM-bronse og var også den første spilleren som noen gang ble utnevnt til IHF World Player of the Year.
Han har også levert varene på klubblag med 2 sesonger i Lovcen Cetinje, 2 sesonger i Granollers, 7 sesonger i Metaloplastika og 5 sesonger i Barcelona.

Det er ikke bare på banen Vujovic har blitt lagt merke til, nå er det på sidelinja den 58 år gamle
serberen viser sin styrke.

Han har trent et lass av klubber i en årrekke. Han avsluttet som spiller i 1995 og tok da over som
trener i RK Metaloplastika, og allerede i 1999 styrte han det jugoslaviske landslaget i 1 år. Derfra til Ciudad Real (2000-2003) før han tok over Serbia og Montenegro fra 2003 til 2006. Videre gikk turen til Vardar (2006-2009), Makedonia (2010). I 2011 var han tilbake i Vardar og ble til 2013 da han tok over al Shabab. I 2014 kom han til Zagreb og ble her til han i 2016 holdt seg til sin nye jobb som trener for Slovenia. I 2017 trente han RD Koper i en sesong, og RK Zeleznicar før han i sommer kom tilbake til RK Zagreb. Han trener fortsatt Slovenias landslag som han tok til en VM-bronse i 2017.

Men når du trener store klubber og landslag kommer man ikke utenom litt bruduljer. Det hører med å nevne at dagens landslagstrener for de norsk Håndballgutta Christian Berge har vært i heftig bråk med Vujovic den gang Berge spilte i Flensburg tilbake i 2002. Da var serberen trener for Ciudad Real og skal ettersigende ha gått fysisk til angrep på danske Lars Christiansen etter kampslutt. Det var etter at Ciudad Real-spiller Rolando Urios slo til Christian Berge. Ciudad vant for øvrig oppgjøret, men det ble en real oppvask med utestengelse for blant annet Vujovic i etterkant.

Vi skal faktisk ikke lenger tilbake enn til EM i januar 2018, når Vujovic var i søkelyset igjen. Etter elleville avslutningsekunder mellom Slovenia og Tyskland ble det høydramatisk. Det skjedde mye i løpet av sluttsekundene, som blant annet endte med at Slovenias trener Vujovic stilte seg midt i eget mål som en demonstrasjon mot dommeravgjørelsen som ga Tyskland straffekast etter at Slovenia hadde hindret et raskt skuddforsøk i siste sekund, ved å stille seg på midtsirkelen.

Det er altså en allsidig mann som leder laget som entrer Terningen Arena denne søndagen. Klarer
Michael Apelgrens kløkt å overgå Veselin Vujovic sin erfaring? Søndag kveld får vi se!