En bortekamp i Champions League – Elverum

En bortekamp i Champions League

Lurer du på hvordan en bortetur er for Elverum Håndball? Da skal du få vite det nå. Vi ble med gutta på tur til Szeged i Ungarn.

«Møt presis, ellers kjører vi fra dere!» Reiseleder og oppmann Jonny Børresen mener alvor når tidsplanen legges. Bussen fra Terningen Arena går til avtalt tid – og er du ikke på plass må du komme deg til Gardermoen selv. Heldigvis er alle på plass lørdag morgen, lenge før oppmøtetid. Stemningen er god, og alle setter seg på sine faste plasser.

Solstad toppmotivert, en morgenfugl synes det å være!

Lagledere foran, spillerne på hvert sitt sete bakover i bussen. Bakerst sitter en liten gjeng og er allerede klare med kortstokken, mens andre setter på seg hodetelefoner og lukker øynene. Hovedtrener Apelgren åpner mac’en sin og prøver å finne ut hvordan vi skal spille mot det ungarske storlaget. Første etappe går mot Gardermoen 08:45. Om 31 timer starter kampen mot Pick Szeged.

Forbereder motstanderen på bussen: Skal du kjempe mot de beste og være der oppe til enhver tid, må du gjøre som Michael Apelgren. Bruke hver en mulighet til å forberede deg!

Vel fremme på Gardermoen er det klart for innsjekk og lunsj. Kortspillerne setter seg sammen og fortsetter spillet. Enkelte spillere holder seg litt for seg selv – kanskje er det et snev av flyskrekk hos noen?

Opp i det blå: Jonas Burud lar drømmene fare på veg til Ungarn, mens Jonny Børresen og Thorsten Fries er dypt konsentrert i sitt!
Vel fremme: Gutta kom ned denne gangen også, nå venter vi på bagasjen og videre transport til hotellet!
Foreberedt: Gutta vet å nytte tiden mellom avgangene når de er på tur. Her går det blant annet i et slag kortspill, legg merke til detaljen på kortstokken.

Flyturen går uten problemer, og vel fremme i Budapest står Pick Szeged sin lagbuss og venter på oss. Nå venter et par timer på veien før vi er fremme på hotellet. Der blir det middag før man på ny setter seg i bussen og drar mot arenaen.

Et slit: De rutinerte «reiselederne» tar seg en velfortjent hvil mens gutta trener for fullt.

Etter to timer med fotball, taktisk trening og godt humør føler vi oss både klare og slitne etter en lang dag. Klokken er over ni på kvelden, men dagen er ikke over. Tilbake på hotellet venter et spillermøte der forsvarstaktikken skal gjennomgås. Deretter står fysioterapeut Jan Erik Brenna klar for å behandle spillere. Og endelig, rundt midnatt, kan fysioen legge hodet på puta.

Godt humør: Det er godt humør hos Raymond Hamar og resten av gutta kvelden før kampdag!

Søndag morgen starter rolig, med en god frokost før gutta tar seg en gåtur i Szeged sentrum. Tradisjon tro går man til byens kirke og får tatt noen bilder. Elverumsradioens egen Leif Tore «Leffe» Suren er fotograf. «Smil, nå skal vi gjera en skikkelig god deal» sier han og får noen smil fra gjengen foran kirken. Turen går så tilbake til hotellet for et nytt spillermøte. Nå skal angrepstaktikken gjennomgås. Så en ny runde med behandling fra Brenna.

Limet: Uten oppmenn og fysio som Roger Næss og Jan Erik Brenna hadde man neppe kunne kjempet på dette nivået! Disse gutta er gull verdt!

Kylling og pasta er fast måltid før kamp. Det går ned på høykant. Nå er vi klare for kamp! Bussen tar oss mot arenaen, og stemningen i bussen er veldig annerledes enn tidligere. Kortspillet er lagt på vent. Nå går alle inn i sin egen boble.

Tradisjon tro: Ikke en kampdag på bortebane i Europa uten å besøke den lokale kirka for obligatorisk stemningsbilde og gåtur på kampdag!

I arenaen, som for øvrig er fra den kalde krigen og har en enorm høy luftfuktighet, fylles de 3000 setene sakte, men sikkert opp. Pick Szeged sine supportere tar plass bak det ene målet. 18 elverumsinger gjør seg klare bak det andre målet. Spenningen vokser jo nærmere kampstart man kommer.

Arenaen: Her er Városi Sportcsarnok i Szeged. Arenaen tar 3200 tilskuere og er som regel fyllt til randen hver gang!

Så, endelig er det klart for kamp. Champions League-hymnen spilles av og lydnivået i arenaen øker mer og mer. Det er varmt og intenst, og akustikken i hallen sørger for at det er helt umulig å snakke med sidemannen. Gutta har avtalt ulike tegn som skal gjøre det enklere å kommunisere. Trykket i arenaen er enormt, og vi henger med de ungarske stjernene. Likevel merker man tidlig at dette kan bli tøft. Utover i kampen drar Pick Szeged i fra, godt hjulpet av et ellevilt publikum.

Verdens beste: Taiga’n er alltid på plass der Elverum er. Verdens beste supportere blir godt tatt imot og leverer hver eneste gang! Det har rett og slett gått sport i det!

Kampen ender med tap. Pick Szeged er til slutt syv mål bedre enn oss. Nå venter pressekonferanse og restitusjon. I garderoben forteller Apelgren at han er stolt av guttene, og minner om at en ny viktig kamp venter allerede om tre dager. Fokus er flyttet til neste kamp, og nå handler det om å forberede seg på nytt.

Tilbake på hotellet venter middagen. Og som alltid er fysio Brenna klar for nye behandlinger. Noen småskader som oppsto under kampen tas hånd om. Nå handler det om å bli klare for semifinale i cupen, borte mot Halden. Mandag morgen er det klart for returreise. Humøret er bra, og i bussen er kortspillet i gang igjen. Foran i bussen er Apelgren i gang med analyser av neste motstander. Gårsdagen er historie, neste oppgave venter. 18:00 mandag kveld er laget tilbake i Elverum. Om to døgn starter kampen mot Halden. Deretter rettes fokus på ny mot Pick Szeged, og hjemmekamp i Terningen Arena.

Takk for turen!

Mads Fredriksen