Máthé og Ungarn gruppevinner, Danmark ute av EM(!) – Elverum

Máthé og Ungarn gruppevinner, Danmark ute av EM(!)

Euro2020: Island- Ungarn 18-24 (12-9)

Siste kamp i innledende gruppespill for Elverumskaptien Sigvaldi Gudjonsson og kommende Elverumsspiller Dominik Máthé, sto for døren når Island og Ungarn møttes til oppgjør onsdag kveld. Foran kampen var en ting helt klart, Island er allerede videre, mens Ungarn bør ha poeng for å sikre avansement.

Islandseier vil forøvrig gi Sigvaldi Gudjonsson & Co 2 poeng inn i mellomrunden, mens en Ungarnseier vil gjøre Dominik Máthé & Co til gruppevinner.

Det er Ungarn som setter kveldens første mål i oppgjøret, og legger også på til 0-2 før Island får sin første redusering. Kommende Elverumsspiller Dominik Máthé er tidlig på banen for Ungarn og prøver seg med et skudd, men den plukkes ned av den islandske målvakten.

Den første timouten kommer allerede etter 9 minutter på stillingen 2-3 til Ungarn, og etter 10 minutter er lagene likt på 3-3. Elverumskaptein Sigvaldi Gudjonsson starter kampen på benken, etter sine 6 mål mot Russland på mandag. Viktig med hvile i et tett kampprogram. Men Island har fart i laget likevel og setter 2 raske mål, og leder 5-3, før Gislason setter 6-3 et godt svar på den tidlige timouten til Island, og nå er det Ungarn som tar timeout etter over 7 minutter uten scoring.

Det hjelper Ungarn lite for det vil seg ikke i angrep. Heldigvis for Máthés lag har de Pick Szeged målvakt Mikler i mål som har plukket 4 av 10 skudd så langt, i det lagene har spilt i 15 minutter. Dominik Máthé spiller bra, men har i likhet med sine lagkamerater ikke fått det til å klaffe med uttelling i angrep så langt, men Ungarn holder fortsatt stand mot Island.

Gudjon Valur Sigurdsson er effektiv i første halvdel med 4 av 4, i høyt tempo for Island, og etter 24 spilte minutter leder gutta fra sagaøya 11-6. Máthé er flink til å spille opp for sine ungarske lagkamerater, men de klarer ikke utnytte sjansene sine. Men så snapper Máthé ballen i forsvar og sender ballen fremover til Ligetvari og Ungarn kan redusere til 11-7.

Máthé får alle tiders mulighet mot Hallgrimsson i Islands mål når Ungarn jobber seg til en straffe, men en god redning fra den islanske målvaka holder fortsatt sen unge høyrebacken unma målstatistikken i kveldens kamp.

En målfattig omgang avsluttes med Ungarnscoring i sluttsekundene og lagene går til pause på stillingen 12-9 til Island.

I 2.omganf er rollene byttet for de to Elverumskometene i kampen. Dominik Máthé på benken for Ungarn, og på høyrevingen har Sigvaldi Gudjonsson kommet inn for Island.

Banhidi får boltre seg på linja for Ungarn og reduserer til 14-12, og 14-13. Island så ut til å ha god kontroll, men slurver drøyt 10 minutter ut i andre omgang er Ungarn nære å utligne til 14-14. Men i stedet får Island en kontring og holder litt unna, før Ungarn reduserer til 15-14. Det hjelper ikke Island at Mikler redder straffe i angrepet etter og Ungarn utligner til 15-15 med Banhidi som herjer på streken.

Så er Island kanskje heldige, Banhidi får utvisning og ny straffe til Island, som først reddes men returen sitter i kassa. Etter 45 spilte minutter er stillingen 17-16 og nå biter danskene på tribunene negler.

Sigvaldi Gudjonsson får sin første sjanse i kampen, men Mikler har varm i trøya nå, og Ungarn går opp i 17-18 ledelse, og Island slurver igjen, Ungarn opp til 17-19, med 10 minutter igjen. Mikler herjer i det Ungarske målet nå, Ungarn jager seier. Nå er det Island som har spilt 7 minutter uten scoring.

Ungarn leder 17-21 før Island får sin redusering, men Island er utrolig upresise i siste del av kampen, det utnytter Ungarn til det fulle, øker til 18-23 med 3 minutter igjen. Og nå må danskene pakke snippsekken og dra hjem fra EM i følge med Frankrike!

Det ender 18-24 i Malmø, Island får knapt noe til å stemme i 2.omgang og dermed er Ungarn gruppevinner og tar med seg 2 poeng til mellomrunden. Medaljefavoritt Danmark er ute! Island til mellomrunden med 0 poeng. Det betyt at begge Elverums EM-håp Dominik Máthé og Sigvaldi Gudjonsson tar seg videre fra innledende runde.

Nå blir det hviledag! Fredag braker det løs igjen for Elverumshåpene i EM!