Vikingslaget i EM: Norge med sterk seier over Gudjonsson og Island! – Elverum

Vikingslaget i EM: Norge med sterk seier over Gudjonsson og Island!

Euro2020: Norge -Island 31-28(19-12) Sigvaldi Gudjonsson med 3 scoringer for Island, men Norge ble for sterke!

Utgangspunktet før kampen

Foran oppgjøret mellom Island og Norge var 4 lag fortsatt kapable til å ta seg til en semifinale, gitt at resultatene bikker lagenes veg. Norsk seier mot Island vil så og si sikre en norsk semifinale, men det er ikke spikret, for både Ungarn og Slovenia vil i så fall kjempe om et avanement om så på et krevende grunnlag. Island-seier vil gi gutta fra sagaøya en fortsatt marginal sjanse til å avansere. Alt avhengig av sine egne resultater i de to siste rundene, så lenge ikke Norge og Slovenia spiller uavgjort i siste kamp.

Men vis om atte dersom atte, kan slå mange veier. Først må kveldens kamp spilles, og realiteten er at begge lag fortsatt har noe å spille for i hovedrunden. Gitt styrken til lagene så langt i EM møter Norge og Island kanskje sine største utfordringer så langt i EM i hverandre.

Historisk sett et Island som har hatt overtaket på Norge i mesterskap, men en dreining er i anmarsj i håndballeuropa. Norge er så langt ubeseiret, mens Island har 2 tap så langt i EM. Foran oppgjøret var det klart at Magnus Abelvik Rød måtte slenge inn håndkleet etter kampen mot Sverige. Det var det vi visste foran kveldens storkamp mellom vikingnasjonene!

Kampen

Magnus Jøndal setter kampens og Norge første mål, før Island bommer på sin første sjanse, og O’Sullivan kan øke Norges ledelse til 2-0. Sterkt forsvar av Norge, snapper ballen og Sagosen dundrer inn 3-0, og det skjer igjen i neste angrep, da er det Jøndal som ender opp med ballen og sender håndballgutta opp i 4-0 før Islands trener trykker på «katastrofeknappen» og ber om timeout.

Bergerud og også på jobb redder 2 av 2 som gjør at O’Sullivan kan setter 5-0 før Øverby setter 6-0n Island sliter fryktelig nå og må finne på noe lurt for å snu dette mot et Norge som er totalt overlegne.

Petter Øverby kommer på kontring og blir felt av Smarason som får 2.minutter og Sagosen kan sette returen på sin egen straffe for Norge som leder 7-0 etter 8 minutter i Malmø, først da kommer Island igjennom og setter sitt første signert Aron Palmarsson, Norge øker, også kommer ny reduesering fra Island. Nå er også gutta fra sagaøya fått litt dreis på maskinerie, men om det er mulig å ta igjen Norge nå vil de neste 48 minuttene si noe om.

Noen minutter senere har Island funnet litt takten i angrep, men de norske gutta leder 14-7 etter 19 minutter, og har fryktelig god gli i angrep de rødkledde. Espen Christensen er hentet inn i Abelvik Røds fravær og med en syk Sæveraas får han sjansen til å ta en straffe. Den skal selvfølgelig ikke forbi og Norge leder fortsatt 16-8.

Sigvaldi Gudjonsson får endelig komme på banen for Island, i det islendingene reduserer til 16-9. Gjør en god jobb med å holde Jøndal i sjakk, og får lov til å sette sitt første mål for kampen på straffe for Islendingene, slik han ofte gjør for Elverum når han ikke spiller landslagshåndball. Island har snudd sin dårlige trend i kampen nå, og Norge tar timeout på stillingen 19-12 med sekunder igjen av omgangen. Dermed blir det også stillingen til pause i Malmø.

Island åpner med scoring i 2.omgang og redninger i den andre enden, Elverumsspiller Sigvaldi Gudjonsson fortsetter på høyrevingen.

Islendingene har virkelig fått ny giv etter en tur i garderoben og det skiller «bare» 5 mål, 5 minutter ut i omgangen. Og når Sigvaldi Gudjonsson setter islandsk straffe etter 39 minutter er stillingen 22-18. Det er for alvor kamp igjen, og nå er det Norge som sliter med å få det til å klaffe i angrep.

Gudjonsson spiller rågodt i forsvar for Island, og når O’Sullivan pådrar seg utvisning for Norge i andre enden, kan Island redusere til 23-20 etter kvarter før slutt.

Norge klarer å holde Island 3-4 mål bak, med raske avslutninger, men Island presser voldsomt nå og Norge ryker på ny utvisning, denne gangen er det Reinkind som er litt overtent.

Hallgrimsson stenger igjen det islandske buret og det er litt flaks for Norge at island brøyter i det de kan redusere til 2 mål, i stedet er det Petter Øverby som kansette 27-23 for Norge med 10 minutter igjen. Gudjonsson setter sin tredje straffe for Island med 4 minutter igjen, og stillingen er 30-26. Sagosen pådrar seg en 2 minutter på tampen, men det har ingenting å si.

Det ender med seier for de norske håndballgutta, 31-28, etter at Island kommer voldsomt tilbake i 2.omgang! Sigvaldi Gudjonsson setter 3 mål i kveldens kamp, Alexander Blonz får aldri sjansen på kanten i dette oppgjøret.

Nå er Norge så godt som i semifinalen, onsdag møter de Slovenia i gruppefinale. Mens Island ikke har sjans på semifinale men jakter plassering og møter Sverige i sin siste kamp i hovedrunden.

For den som likte å se duellen mellom Jøndal og Gudjonsson på vingen, blir det mer av det når Flensburg og Elverum møtes til Champions League-kamp i Håkons Hall 15.februar, det er bare å sikre seg billett til gigantoppgjøret først som sist.

Der får vi også se Gøran Johannesen og Torbjørn Bergerud i aksjon, det kommer til å koke. Johannesen har funnet scoringsformen og Bergerud stenger buret for Norge, om under en måned er det klubbhåndball som gjelder!

Gøran Johannesen har funnet EM-formen. I Februar er han i aksjon med sitt Flensburg mot Elverum i Håkons Hall.