NÅ AVGJØRES FREMTIDEN – Elverum

NÅ AVGJØRES FREMTIDEN

Daniel Høglund med klar oppfordring til alle håndballentusiaster! Bli med å skap håndballfest på Lillehammer på lørdag!

Neste sesong finner EHF frem motorsagen og skjærer bort halve Champions League. Om Elverum får være med er høyst usikkert. Det er kvelder som dette som avgjør det hele.

To ting utgjør brorparten av kriteriene for å være med videre. Det ene er klubbens evne til å lage et
godt arrangement. Det vil si arenakvalitet, publikumskapastiet, publikumsinteresse, markedsapparat og så videre. Her scorer klubben høyt. Det er stor interesse rundt alle kampene, et herlig trøkk i arenaen og arrangementene er upåklagelige. Elverum står ikke tilbake for noen andre store klubber som er med i turneringen – tvert imot. De to kampene i Håkons Hall vil være en ekstremt viktig faktor her. Det viser at Elverum kan ha publikumstall som er helt på toppnivå i Europa, og at klubben makter å arrangere kamper andre steder enn hjemme i Terningen Arena.


For Terningen er for liten for å spille i Champions League. Fra neste sesong vil kravet være kapasitet
på 4000 tilskuere. Det er en utfordring som må løses. På kort sikt betyr det å spille andre steder. Men selv om det er artig å spille kamper i Håkons Hall, er det ikke bærekraftig for en klubb å arrangere alle sine største kamper i andre byer. På sikt kan det gå ut over interessen.


Og for en klubb med de ambisjonene som Elverum har kan det kan rett og slett ikke være noen tvil: Selvsagt skal man ha sin egen storstue.
Håndball har blitt byens aller sterkeste varemerke. Her må kommunen raskt jobbe frem en plan og beslutning, og sammen med klubben starte utbygging av arenaen. Jeg er redd det vil være kritisk hvis man ikke får til dette. Det vil samtidig vært et sterkt signal til resten av håndball-Norge om hvor mye man kan utvikle klubb og satse også her hjemme.

Det andre store og tunge kriteriet er det som skjer på banen. EHF ønsker ikke å ha en kasteball med
når det Champions League skal spisses til det ypperste innen håndballen. Status nå er tre poeng. Det høres i utgangspunktet lite ut.

Men selv om Elverum skulle bli stående med disse når alt er ferdigspilt, mener jeg at de sportslige prestasjonene har vært gode nok til å forsvare en plass i det nye formatet. Jeg ser får grunner til at
f.eks. Celje og Zagreb skal få komme med og ikke Elverum. Riktignok har Celje dobbelt så mange
poeng og har et tungt navn i håndball-Europa, men jeg ser ikke store sportslige forskjeller på Elverum og det slovenske laget i det som har vært prestert i denne gruppen.

Elverum har spilt helt jevnt med PSG, Barcelona og Pick Szeged. De har slått Celje og spilt uavgjort
mot Zagreb. Dette kommer til å veie like tungt som poengene. Evnen til å gi de aller største klubbene en skikkelig fight.

Og skulle man slå Flensburg – ja, da mener jeg at ikke lenger er noen tvil: Elverum må få en plass i
neste sesongs Champions League.

En seier mot en storklubb, og et enormt antall tilskuere i en mektig arena, vil overbevise selv den mest skeptiske pamp i det europeiske håndballforbundet.

Og skulle man slå Flensburg – ja, da mener jeg at ikke lenger er noen tvil: Elverum må få en plass i neste sesongs Champions League.

Daniel Høglund