Stolthetens oppgjør! – Elverum

Stolthetens oppgjør!

Toppkampen har pågått i over 10 år! Søndag smeller det igjen!

Oppgjøret mellom Elverum og Drammen er en gammel klassiker. Søndagens cupkamp kommer garantert til å by på nok et klassisk oppgjør der ingenting er avgjort før 60 minutter er spilt, og av erfaring kan det bli både kok og sirkus når Elverum møter de blåkledde fra Buskerud.
Vi har tatt en liten titt på noen av høydepunktene mellom lagene de siste drøye 10 årene.

På midten av 2000-tallet var det Drammen som herjet på tabelltoppen i den norske ligaen, og Elverum var blant lagene som jaktet på laget med landslagstalenter og blod på tann. Elverums jakt på å rive Drammenserne ned fra tronen startet 3.oktober 2007. Elverum tok imot et overlegent Drammen til Eliteseriekamp i Elverumshallen. Den suverene seriefavoritten kom til kort med et ellevilt Elverumspublikum i mot seg og Elverum tok en viktig skalp med 29-23 seier, og formelig feiet de blåkledde av banen. En klassiker var skapt og siden har oppgjørene mellom de to lagene gitt Elverumssupporterne grunn til å stå i kne med hendene over hodet, og til å rive seg i håret. Det hører med til historien at Elverum gikk på en kjempesmell når lagene igjen møttes til Eliteseriekamp i Drammen i februar 2008. Drammen ble ikke overlistet i serien denne sesongen, og de tok også cupgullet, men sesongen stoppet ikke der.

Kampen den 3.oktober satte ikke bare full fyr i oppgjøret mellom de to lagene, men ga også mange muligheter utenfor landegrensene. Anders Bronken kan fortelle om en kamp som gikk inn i historiebøkene på mange vis:

«Det hele begynte da jeg var vaktsjef i Østlendingen i oktober 2007. Drammen hadde et overlegent lag med hjemvendte storspillere som Glenn Solberg og Frode Hagen. De hadde ikke tapt i serien på godt over et år.

I en diskusjon over hva som kunne være neste dags oppslag i avisen foreslo nyhetsredaktøren at det kunne være Elverum Håndball, hvis de vant.
Da tok jeg på meg ”sportsekspert-rollen” og sa at ”det er umulig. Drammen har ikke tapt på over et år. Jeg går til Drammen om Elverum vinner”

Hm… Elverum spilte visstnok en magisk kamp (jeg satt på jobb uten å se kampen) og vant med fem mål.
Jeg hadde lite valg og måtte etterhvert planlegge en lang gåtur.
Jeg skjønte at folk syntes min idioti var gøy, så jeg tenkte at jeg måtte snu dette til noe positivt.

Før jul 2007 ble jeg satt i forbindelse med Geir Prøven på Elverum Folkehøgskule, og vi satte og ned og ideen ”Fra spøk til skole” ble en realitet. Geir hadde bidratt til et lite skolebygg i Uganda fra før, men nå satte vi fart på dette.
Geir mobiliserte sin ”Afrika-linje” på EFHS, mens jeg fikk med bedrifter og privatpersoner. I februar 2008 gikk jeg til returoppgjøret i serien i Drammen. 23 mil til fots og på ski. Til sammen samlet vi inn 325.000 kroner og i feb 2009 sto en barneskole ferdig i Kasese, Uganda.¨Siden har det ballet på seg.

Elverum Folkehøgskule er de som samler inn pengene, mens jeg står for fotballdelen av prosjektet.
Nå er det en barneskole, en ungdomskole (til sammen 800 elever), et landsbruksprosjekt og et fotballprosjekt der 2000 barn er medlemmer av SC Bronken.

Til sammen er det skapt ca 45 arbeidsplasser av EFHS. Og så mange elverumsinger har bidratt med en hundrelapp eller tre, og de vet egentlig ikke hva dette er blitt til i etterkant. Men det er et lite Elverum i vestre delen av Uganda»

2008 var året da Drammen skulle toppe sesongen med trippelen, etter cupgull og seriegull, gikk turen til Bergen, hvor sluttspillet skulle spilles. Elverum og Drammen møttes, horder av Elverumsinger tok turen i buss og bil over fjellet for å heie fram Taiga’ns menn. De hjemvendte landslagsheltene Glenn Solberg og Frode Hagen spilte sin siste kamp før skoene skulle legges på hylla, med håp om å toppe det med nok et gull. Elverum ville det annerledes. Anført av en glitrende Morten Nergaard i Elverumsmålet, en ellevill mengde supportere fra Elverum og en fotrapp Steffen Stegavik sikret Elverum en 33-31 seier i Bergen. Den 8 timer lange vegen tilbake til de dype skoger har aldri føltes kortere. Drammens toppspillere glitret også, men denne gangen holdt det ikke!

Det som startet med optimisme og et veddemål 3.oktober, hadde gitt Elverum troen og mot til å kjempe mot de store gutta.

I 2009 kom nok en bombe for Elverum.  Da var det duket i Oslo Spektrum- CUPFINALEN!
En jevn kamp, der ingen visste resultatet før kampuret skrek til- for den som hørte det.
For det var ikke Elverum som styrte kampen. Drammen lå foran hele vegen, men når kampuret viste 30:00 i andre omgang. Var det endelig Elverum som kunne løfte trofeet, etter at Lars Nordberg hadde sikret Elverums eneste ledelse i kampen, vannvittig! Ikke bare var Elverum Norgesmestere, det skjedde mot DRAMMEN med et ellevilt drama!

Gjennom årenes løp har spillere gått mellom de rivaliserende klubbene. Blant overgangene har vært:
Simen Hansen sto i mål for Elverum i 2007 sesongen, og gikk deretter til Drammen.
Steffen Stegavik gikk fra Elverum til Drammen etter Elverums sluttspillbragd i 2008. Etter en sesong i Drammen kom han tilbake til Elverum.
Goran Rajkovic gikk fra Elverum til Drammen i 2013.
Nikolaj Mehl gikk fra Drammen til Elverum i 2014.
Nacor Medina gikk fra Elverum til Drammen i 2014. Alexander Ørjevik Westby gikk fra Elverum til Drammen i sommer og skal få føle på trykket med Elverum som motstander i kveldens semifinale!

Når disse lagene møtes, vet vi at det vil bli beinharde dueller, det vil koke på tribunen og det vil skrives i media, om hvilket lag som måtte reise slukøret hjem fra oppgjøret. Duellene mellom Elverum og Drammen vil for alltid skrive seg inn i historiebøkene som to lag som både hatet og elsket hverandre, både på banen og på tribunen.

Situasjonen er i dag i ferd med å komme tilbake til der vi var i 2008, Drammen har de siste årene fått konkurrenter om å være Elverums største rival i nåtid, men de siste sesongen har de blåkledde fra Buskerud styrt av en dyktig Kristian Kjelling tatt seg tilbake til tabelltoppen. Igjen står kampen om suksess mellom Elverum og Drammen, i tillegg har ØIF Arendal blandet seg inn i kampen om å være Norges beste lag.

Når Elverum møtte Drammen for rundt 10 år siden var det med visshet at Drammen var norges beste lag, laget med landslagsspillerne, med marginene på sin side. For Elverum var det en deilig situasjon å være i, ingenting var bedre enn å kunne dra til Buskerud sikre poengene og ta dem med hjem til de dype skoger.

Elverum og Drammen var og er motsetninger. Det er by mot land, det er erfaring mot vinnervilje, det var og er det oppgjøret alle skrur på TV2 for å få med seg.  Den seriekampen som fylte Elverumshallen til randen- hver gang og som har vokst seg i takt inn i Terningen Arena!

Elverum har overtatt posisjonen som storlaget, Drammen har tatt over posisjonen som den jagende løven. Drammen har ikke tatt mange poeng og seiere fra Elverum de siste årene, og vi har ingen planer om å gi bort noe i ettermiddag heller! Det lukter allerede svidd av søndagens oppgjør! Ingen grunn til å ikke se denne kampen live på TV2 Sport 2!

Det var EHH mot DHK da og det er Elverum mot Drammen nå! Søndag 15:45 smeller det igjen i Terningen Arena!

Vi gleder oss vilt!