Filmfestivalen i Elverum – Movies on War – satser på å nå hele byen i år – Elverum

Filmfestivalen i Elverum – Movies on War – satser på å nå hele byen i år

Annonsørinnhold

Vi vil være «mer festival» i år.

Filmfestivalen har funnet sted i Elverum i ti år, men har vokst de siste årene. Nå varer festivalen i
hele fem dager 17.-21. november, og lover noe for alle.

-Vi er stolte patriotpartnere av Håndballen, og vi har meldt oss inn i Sentrumsforeningen,
nettopp for å treffe folk der de er, og for å formidle at Movies on War er en inkluderende
festival for alle, sier festivalsjef Øystein Egge.

-I år tilbyr festivalen i samarbeid med Sparebank1 Østlandet et 2-for-1 tilbud i et begrenset opplag. Ungdom og unge voksne får også et spesialtilbud i år: med Kulturkortet får de halv pris på festivalpasset, 300 kroner for fem dager med kvalitetsfilmer, foredrag og spennende møter.

Ikke bare krig

– Det er nok mange som fortsatt tror vi bare handler om krig. Det ligger jo litt i navnet, men vi fokuserer på så mye mer – og målet vårt er jo bedre kunnskap, friere samfunn og fred. Vi viser filmer om alt fra radikalisering og rasisme til fake news og valgjuks. I år fokuserer vi blant annet på «Håp og aktivisme» og situasjonen i Afghanistan.

Utenom det åpne publikumsprogrammet arrangerer festivalen også skolevisninger for 2000 ungdom i byen, der skal de vise «Generasjon Utøya» med besøk.

Festivalen satser på å bli «mer festival»

– Vi ønsker å ha et levende festivalområde, noe som kan sammenlignes litt med Fanzone på Terningen. Det blir kafé fra fredag til lørdag i samarbeid med Elverum Sandwich/Slakteriet i rådhusfoajeen på kulturhuset. Der blir det også bokhandel, stands og et sted for å ta seg et godt glass og en samtale mellom filmene. På kvelden har vi festivalpub på Stri Pub, og vi samarbeider med lokale spisesteder.

Inspirert av Smaksfestivalen vil festivalen i år arrangere en storslått middag i Elvarheim i forbindelse med åpningsseremonien torsdag 18. november. Der vil det bli servert to retter, de er det Kafé Øst som står for. Det blir musikalske innslag for gjester og publikum som ønsker å være med. Billetter til dette arrangementet vil være tilgjengelig veldig snart (550,- for åpningsseremoni og middag).

25 prisbelønte filmer og egne konkurranser

Festivalen viser tre Oscarnominerte filmer i år, samt noen vi tipper blir Oscarnominerte neste år. Det blir et fokus på Afghanistan med foredrag og to filmer allerede på onsdagen (vi starter en dag før i år, men åpningsseremonien er fortsatt på torsdagen!). Det arrangeres en idékonkurranse hvor det deles ut 100 000 kroner av Sparebank1 Østlandet, og to filmkonkurranser (beste nordiske film under 60 minutter og beste dokumentar). Filmene er valgt fra øverste hylle på verdens store filmfestivaler.

Sideprogrammet Books on War har blitt et populært tiltak, og i år kommer det en internasjonalt kjent kvinnelig imam, Seyran Ates, som jobber for en seksuell revolusjon innen Islam. Åpningsfilmen i år (på torsdag) handler om henne, og hun skal snakke med sokneprest Geir Wiknes på fredag for åpen scene.

Så er det møtet mellom Marte Michelet og Anne Bitsch, førstnevnte er kjent for bøkene «Den største forbrytelsen» og «Hva visste hjemmefronten?», og sistnevnte er aktuell med den kritikerroste boka «Brorskap», om drapet på Benjamin Hermansen.

-Det har jo vært mye kontroverser rundt Michelet de siste årene, men hun er også en dreven og interessant forfatter. Denne samtalen om å «utfordre bildet av Norge» tror jeg blir innsiktsfull å få med seg!

Øystein Egge, festivalsjef MOW

Vi heier på filmfestivalen i Elverum og håper så mange som mulig ønsker å stille opp 17.-21. november på kulturhuset for en helt unik festival.

Følg lenken for informasjon om hvor du kan kjøpe festivalpass til årets festival. https://moviesonwar.no/billetter/