Tidenes første cupfinale mot ØIF Arendal – Elverum

Tidenes første cupfinale mot ØIF Arendal

Selv om vi nå er godt inne i årets sluttspill, så gjenstår det også en viktig kamp i en annen turnering: Cupfinalen mot ØIF Arendal. Finalene skulle egentlig bli spilt i Oslo Spektrum 29. desember, men nedstengning gjorde at cupfinalefesten ble utsatt til våren.

Lørdag 14. Mai står den for tur, denne gang i Jordal Amfi. For aller første gang er ØIF Arendal cupfinalemotstander for Elverum.

ØIF Arendal i Cupen

Elverum og ØIF Arendal har aldri møtt hverandre i en cupfinale tidligere, men de har derimot møtt hverandre i en semifinale! I 2014 ble det kamp om finalebilletten mellom Elverum fra de dype skoger, og ØIF fra sør. To lag som senere skulle vise seg å bli store rivaler i norsk topphåndball. Kampen endte 26-23 til ØIF, etter at Magnus Jøndal nærmest egenhendig sendte sørlendingene til Spektrum.

Cupfinalen i 2014 er den første, og eneste gangen ØIF har vært i foreløpig. Kampen mellom Bodø og ØIF endte i en jevn batalje. Mannen som nå er trener for ØIF, André Jørgensen Hofstøl, scoret det avgjørende målet i en match som endte 22-23 i favør Arendalittene.

Børge Lund var med som spillende trener for Bodø, mens nåværende Elverum-spiller, Stig-Tore Moen Nilsen, scoret ni mål for sølvvinneren i 2014.

11. cupfinale for Elverum

Elverum har på sin side stått i flere cupfinaler tidligere, og det har resultert i flere kongepokaler til de dype skoger. Men det skulle noen forsøk til før Elverum fikk tak i cupgullet.

1962 (Utefinale)
Den første cupfinalen til Elverum sitt herrelag, hvor de møtte Oslo-laget Grønland til finale. Sentralidrettsplassen i Leiret ble arena for cupfinalefesten, hvor Grønland stakk av med seieren 18-11.

1963 mot Grønland
Denne gangen var også Grønland motstander i cupfinalen. Elverum gikk tidlig opp i en 7-2 ledelse, før det etter hvert raknet for hedmarkingene. En etter sigende strålende match av Grønland sin målvakt, endte det med at Elverum tapte kampen 15-16.

1965 mot Fredensborg
1965, året hvor Elverumshallen ble åpnet, møtte Elverum Fredensborg i finalen. Et lag som Elverum tok poeng fra i «Hovedserien» den gangen. Men i cupfinalen var det lite tvil om hvor seieren skulle havne. Fredensborg vant 19-11.

2008 mot Runar
Guttene fra Sandefjord var inne i en god stim på 2000-tallet, og hadde en generasjon med spennende spillere på vei opp i 2008. Nå skulle fremadstormende Elverum prøve å snappe pokalen foran ansiktet på Runar.

Etter at Jonas Degnbol gjorde at god kamp i Runar-buret, og en purung Christoffer Rambo dunket inn 7 mål, ble det klart at pokalen havnet hos de svarte og hvite fra Sandefjord. Resultatet ble 27-24 til Runar i Oslo Spektrum. Sigurdur Ari Stefansson ble toppscorer for Elverum, med syv mål.

2009 mot Drammen
Et stjernespekket Drammenslag sto i 2009 på andre banehalvdelen, da Elverum skulle prøve å revansjere cupfinaletapet fra året før.

Det så lenge ut til at gullet skulle havne i Drammen denne kvelden. En fotrapp Steffen Stegavik og en fulladet høyreslegge hos Lars Nordberg ville det annerledes.

Den som så kampen vil nok huske at Elverumsgutten Lars Nordberg gikk opp i lufta og dunket inn ledermålet i kampens siste spilleminutt. 25-24 fordel Elverum, og Drammen maktet ikke å utlikne. Elverums aller første cupgull var sikret, og stemningen blant de 2500 tilreisende fra Elverum var til å ta på!

2012 mot Fyllingen Bergen
Tre år etter cuptriumfen i Oslo Spektrum i 2009 var Elverum igjen på plass i Oslo Spektrum. Tusenvis av Elverumsinger var på plass for å heie frem sine helter.

Elverum kommer best i gang med kampen, og leder 6-3 før Fyllingen-treneren tok tak i sine gutter. Og herfra ble det mye slurv og bomskudd fra Elverum. Joakim Bergquist i Fyllingen-målet begynte å plukke mange baller etter hvert.

I det som ble en målfattig affære endte gullet til slutt i hendene på Trym Bilov-Olsen og Fyllingen. 19-22.

2016 mot Haslum
De to største rivalene i norsk håndball skulle endelig møtes i en cupfinale. Elverum hadde på sin side festet sin posisjon oppe i toppen av norsk håndball, sammen med Haslum.

Det så lenge ut til at Elverum skulle sende hjem erkerivalene med sølv i bagasjen, da Elverum ledet klart til langt ut i 2. omgang.

Men den gang ei. Elverum-maskineriet fikk virkelig kjepper i hjulene, og det så ut som om luften virkelig gikk ut av ballongen. Det gikk fra at Elverum ledet 20-16, til at Haslum utliknet til 21-21.

Det viste seg at Elverum hadde et lite gir til. Fra 23-23 scoret Elverum tre på rappen, og på stillingen 26-23 til Elverum hadde de nok en gang én hånd på kongepokalen.

Erlend Mamelund og Haslum ville det annerledes, og scoret 5 mål på rad uten at Elverum klarte å svare. 26-28 til Haslum.

2018 mot Halden
Didrik og Sander Linderud møttes til både cupfinalefest og brødreduell i Oslo Spektrum. Didrik for Elverum, Sander på lån til Halden fra Elverum. Og de gamle er fortsatt eldst.

En kamp hvor det egentlig aldri tvil om hvor gullet skulle havne. Thomas Solstad og Halden kloret seg iherdig gjennom første omgang, og slapp ikke taket på Elverum før sent i omgangen. Stillingen til pause var 14-10 til de hvitkledde.

Elverum dro ytterligere i fra i den andre omgangen, og kunne ta seg en fortjent gullfeiring etter å ha slått Haldenserne 30-22.

2019 mot Haslum
Igjen var det duket for El Classico i cupfinalen. Elverum som har etablert seg som det beste laget i Norge, og er mye opptatt med Champions League-spill på høsten. Et Haslum-lag som har begynt å falle litt lenger bak, selv om ringrever som Trond Tjemsland og Anders Røe fortsatt er med.

Men cupfinale er cupfinale, og i en enkeltkamp kan alt skje! Lagene fulgte hverandre som skygger i første omgang. Elverum gikk foran med et par mål, Haslum kom etter og utliknet. Haslum gikk foran med et par mål, Elverum kom etter og utliknet. Til pause var lagene like langt.

Etter hvilen prøver Elverum nok en gang å riste av seg de rødkledde fra Bekkestua. Elverums bakspillerrekke sørget for at Elverum var tre mål foran da andre omgang var 5 minutter gammel. Ti minutter senere: 23-23, og en uutholdelig spenning.

Mot slutten setter Elverum inn nådestøtet, og bestemmer seg for at nok er nok. Lukas Sandell putter to på rappen, og sender Taiga’n til himmels. 35-33 til Elverum.

2020 mot Nærbø
En cupfinale vi aldri har sett før. Ikke at selve kampen var så spesiell i seg selv, men det var ikke folk på tribunene i Boligpartner Arena på Hamar.

Jærbuene hang godt med i kampen, helt frem til resultattavla viste 6-6. Derfra begynte Elverum så smått å rykke ifra. Endre Langaas, Niclas Fingren og Tobias Grøndahl sørget for at Elverum kom opp i en tremålsledelse. Ledelsen til Elverum veksler mellom tre- fire- og fem mål i første omgang, og lagene går til pause på stillingen 19-15 til Elverum, etter at Grøndahl snek til seg en scoring på tampen.

I andre omgang var det duket for show fra Dominik Mathe på høyrebacken, mens Grøndahl var sikker som banken fra straffemerket.

Til slutt ender Elverum opp med seier 37-29, og vinner cupen for tredje sesongen på rad.

Hamar 20201229. Elverumspillerne jubler for seier etter NM-finalen i håndball for menn mellom Elverum og Nærbø på Hamar. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Cupfinale på lørdag

Elverum står nå med fire kongepokaler til sammen, og er klare for å kjempe om den femte i Jordal Amfi lørdag 14. Mai. Både Elverum og Arendal leder 2-0 i sine respektive semifinaler i sluttspillet, så her er det to lag som har prikket inn formen! Avkast i Jordal er 16.45. Alle mann til Oslo!