Taiga’n – Elverum

Taiga’n

Taiga’n har blitt et begrep i norsk håndball, og en tar vel ikke for hardt i når en påstår at de er Norges beste supporterklubb. Siden 2006 har de fulgt håndballgutta i tykt og tynt, like mye på bortebane som på hjemmebane. De er vår 8. spiller.

Den første støttegruppa ble opprettet i 1977 da Per Olav Stømner og Finn Arnesen fikk med seg trofaste tilhengere til å lage et skikkelig leven på hjemme- og bortekamper. Imidlertid dabbet interessen av etter hvert. Årsaken var at laget ikke lenger presterte. Først våren 2005 ble det igjen nevnt at Elverum trengte en organisert supportergruppe. Foranledningen var opprykkskampen i Elverumshallen mot Alta. Der ble det seier, og på opprykksfesten etterpå tok Ola Norstrøm til orde for at håndballen nå trengte en skikkelig supporterklubb. Og slik ble det. De fikk etablert et styre: Ola Norstrøm (leder), Finn Arnesen og Anne Skoglund, og utpå høsten fikk klubben et navn. Per Egil Knudsen vant den utlyste navnekonkurransen med forslaget «Taiga’n», og ganske snart ble det ordnet med både logo, supporterskjerf, bjeller og stortromme. Stortromma med bæresele fikk de for øvrig i gave fra eieren av Marihøna. «Hvis du vil ha stortromme, så kjøper jeg den» sa hun til Ola en dag. Nå har Taiga’n 5 trommer, og sammen med bjeller, gasshorn, klapp, rop og sang blir det lyd! Ekstra stemningsfullt blir det når de stemmer i med Elverums-sangen hver gang det blir seier til Elverum.

Interessen var stor fra starten av. Allerede i desember hadde Taiga’n 92 medlemmer. I februar 2007 var de på sin første busstur, til Nittedal, men da kom de 20 minutter for sent til kampen på grunn av dårlig føre. Den første ordinære supporterturen gikk til Bergen og sluttspillet der i 2008. To busser og en haug med privatbiler dro over fjellet og lagde et skikkelig lurveleven i Haukelandshallen. Det ble en uforglemmelig helg med seier over Drammen. Elverum Håndball vant sitt første sluttspill-gull! En må også nevne NM-finalen i romjula samme år. Da fikk Taiga’n satt opp 20 busser inn til Oslo. Året etter var de på plass i Spektrum igjen. Riktignok var det noen færre busser da, men det satte ikke noen demper på stemningen. Det tok helt av da Elverum tok NM-pokalen.

28. september 2019 samlet 12 377 tilskuere seg i Håkons Hall for å se «lille» Elverum møte Paris Saint-Germain, og i februar 2020 sto 2507 tilhengere tett i tett i Terningen Arena da Barcelona var på besøk. På begge disse kampene var det ellevill stemning, og som vanlig var vår «hvite vegg», Taiga’n, på plass. Taiga’n har klare retningslinjer for oppførsel og språkbruk. De har blant annet totalforbud mot rasistiske tilrop, og de er aldri ufine mot motstandere eller dommere. Dette er vel en av grunnene til at Taiga’n blir tatt vel imot over alt. For eksempel kom klubbdirektøren selv bort til Ola og ønsket supporterne velkommen da Elverum spilte bortekamp mot Montpellier i februar 2017, og etter kampen ble de bedt på gratis mat og drikke. Like velkomne følte de seg ikke i Barcelona og Paris. Der ble de plassert oppunder taket i hallen – til tross for at det var masse ledige plasser – og derfra så de ikke noe av det som foregikk på banen. Taiga’n lar seg imidlertid ikke stoppe. De fortsetter å hjelpe gutta til seier, i alle kamper både innen- og utenlands.

Den hvite veggen er klar for kamp