Håndballtronen har ikke falt! – Elverum

Håndballtronen har ikke falt!

Cupfinalen er over, og det gikk dessverre ikke Elverums veg denne gangen. Det ble en het battalje mot Kolstad i tidenes første Final8 i Sør Amfi, og det er tydelig at det nå har blitt tøffere enn noen gang å ta titler Norge.

Det er først og fremst utrolig bra for norsk håndball at flere melder seg på i kampen om titlene, det er bra for utviklingen og det er bra for publikum og oppslutningen rundt norsk håndball. Man kan si mye om Kolstad-prosjektet, men det er ikke relevant nå. For det som gjelder ute på banen er hvilket lag som er best gjennom 60 minutters duell.

Både Kolstad og Elverum har hatt et favorittstempel denne sesongen, og det er til slutt de to lagene som sto igjen i finalen på søndag. Elverum tok seg forholdsvis greit av sin rival ØIF Arendal i semifinalen, mens Kolstad overraskende nok vil mange si måtte godt ut i 2.omgang før de fikk kontroll på Kristiansand.

Mye ligger tilrette for at Kolstad også tar hjem seriegullet denne sesongen, med Elverum som en sannsynlig nummer 2.

Men det er da den virkelige kampen om håndballtronen starter, for det er opplest og vedtatt i norsk håndball til syvende og sist er sluttspillet som gjelder. Der ligger Champions League-søknaden og der må lagene virkelig ta ut sitt ytterste over flere kamper for å dra seieren hjem.

Flere medier melder etter Cupfinalen at Elverum har falt av håndballtronen, men etter min mening er det langt ifra noen arvtaker på plass enda.

Elverum har riktignok tatt Kongepokalen de siste 4 årene, og sto søndag i sin 5.strake Cupfinale, men det er ikke først og fremst NM og kongepokaler Elverum har fyllt peishylla med. Det er så mye mer!

Elverum har fyllt peishylla med håndballopplevelser, magi og sluttspilltrofeer. Søndag fikk hylla også selskap av et nytt sølv i NM.

Elverum har bygd produktet stein for stein, og er mye mer enn de 7 spillerne som til enhver tid er på banen. Det er Taiga’n, det er dugnadsfolket, det er byen, det er støtteapparatet, det er rekruttering og ja, lista slutter langt ifra der.

Det er ingen i Elverum som har gitt opp, bare fordi et nytt lag har meldt seg på i toppen. Vi blir bare mer sugne, mer hardtarbeidende og enda mer sammensveiset.

Det er ikke uten grunn at Elverum i en årrekke har representert Norge i EHF Champions League, verdens gjeveste klubbturnering. Det handler om pakka, om atmosfæren og om fantastisk håndball. Som enkeltspillere, som lag og som klubb har Elverum bidratt til å sette Norge på kartet igjen internasjonalt.

Derfor reiser Elverum direkte fra en steinhard kamp borte mot Aalborg på onsdag, rett til Arendal for å spille 2 tette kamper i NM, før bussen går hjem til Elverum hvor THW Kiel venter på onsdag. Det er kanskje en av de råste håndballukene det går ann å være igjennom, og i ryggen har Elverumsgutta alltid hatt den 8.spiller! De legger ned tusenvis av kroner og kilometer for å støtte gutta i kampen om seier, og uansett hvordan det ender så gir de alt og gir aldri opp.

Elverum har vent seg til å spille kamper tett som hagl, men med et så tøft kampprogram og reiserute tærer det på også for det som de siste sesongene har vært norges beste lag. Kolstad på sin side kom til Sør Amfi lørdag med en drøy uke restitusjon i bagasjen, og kan nå dra hjem å hvile helt til neste helg før de igjen skal i ilden mot Drammen i serien.

Det er ikke Kolstads feil, Elverum har selv spilt seg til denne situasjonen kan vi si. Kolstad kunne stått i det selv om de ikke røk ut allerede i kvalifiseringen til Europaligaen. Vi kan selvfølgelig diskutere om det er riktig tidspunkt å legge en potensielt 2 dagers Final8 midt oppi et slikt kampprogram, men gjort er gjort og Elverum gjør det beste ut av det. Final8 er spilt og slik er det med den saken. Selv om det ikke går hele veien for Elverum, er det ingenting å si på innsatsen, men søndag møtte de et bedre Kolstad-lag i finalen, ballen er rund og det er ingen som har klippekort på Kongepokalen.

I starten av april møtes lagene igjen i serien, da står slaget i Terningen Arena. Det er ingenting som tyder på at det ikke kommer til å koke da også. At Elverum har fått seg en ny rival skal få merkes på kroppen for trønderne, både på og utenfor banen.

Til syvende å sist er det sluttspillet som nå står igjen. Det er den gulerota som henger høyest i norsk håndball. Der skal det gjøres opp over 3 kamper i kvertfinalen, 5 kamper i semifinalen og 5 kamper i finalen, om tittellen sluttspillmester 2022/2023. Da er alt annet tilbakelagt, da får vi virkelig se hvem som er best over tid. Drømmefinalen er selvfølgelig Elverum – Kolstad, men for min del må det gjerne bli Elverum – ØIF Arendal. Sluttspillet lever heldigvis sitt eget liv, til tross for at det bygger på serietabellen og de beste 8 lagene, er det noe helt annet å gå i duell mot det samme laget flere ganger på kort tid. Når koket lever mellom oppgjørene, når hjemmefordelene frarøves og når taktikken finjusteres mellom slagene.

Ja, jeg er selvfølgelig skuffa over at Elverum ikke tar hjem Kongepokalen i dag, men med snart 20 år på sidelinjen til et lag som har bygd håndballhistorie over tid, gjør det meg bare enda mer engasjert. Ingen kan ta ifra oss optimismen!

Elverum har bygd håndballkultur over tid, og jeg er sikker på at den bare blir enda sterkere av å få en på trynet i ny og ned. Det skjerper oss, og det skaper samhold.

Onsdag venter THW Kiel i Terningen Arena, og det er faktisk ingen grunn til at ikke Elverum skal kunne vinne den kampen! Kampen om håndballtronen lever i beste velgående!

/Magnus Stenseth, Elverum Håndball – optimist!