Tidligere håndballstjerne: – Ekstremt lurt å kombinere idrett og studier – Elverum

Tidligere håndballstjerne: – Ekstremt lurt å kombinere idrett og studier

Den tidligere Elverum-stjernen Leonel Ojala takker samboeren for at han tok økonomiutdanning ved HINN. Nå er han økonomisjef i et stort selskap i Elverum.  

Leonel Ojala med pokal.

Leonel Ojala vant en rekke titler som håndballspiller. Foto : Elverum Håndball. 

Skrevet av Håkon Boye BergumPublisert25. jan. 2023 11:04

36-åringen fra Karlstad kom til Elverum Håndball i 2007. Den opprinnelige planen var å bli i byen i ett år eller to, men seksten år senere er han etablert med samboer, to barn og jobb som økonomisjef i PELIAS Norsk skadedyrkontroll AS.

– Jeg fikk kun en ettårskontakt til å begynne med, og tanken var å tilbringe noen sesonger her og deretter fortsette karrieren et annet sted. Elverum virket litt i minste laget, men nå ser jeg positivt på det. Det er kort avstand til alt, knapt noen trafikklys og jeg har alt det jeg trenger i livet mitt her, sier Ojala.

Leonel Ojala på håndballbanen.
Leonel Ojala var kaptein på Elverum de siste årene av karrieren da han studerte ved HINN. Foto : Elverum Håndball. 

Opplevde stor suksess på håndballbanen

Som Elverum-spiller var han del av mannskapet som gjorde klubben til en maktfaktor i norsk håndball. Suksessen resulterte i en rekke titler, blant annet cupgull i 2009 og seriegull i 2013, i tillegg til gull i sluttspillet i 2008, 2012, 2013 og 2014. Han var også kaptein de siste årene før han la opp i 2015. Fra og med 2012 kombinerte han håndballen med høyere utdanning ved Høgskolen i Innlandet.

Leonel Ojala foran pokalskap.
Ojala har spilt en viktig rolle i å fylle trofeskapet Elverum Håndball. Foto : HINN. 

– Jeg hadde hele tiden en plan om å ta høyere utdanning, men skal jeg være helt ærlig var det min samboer som pushet meg til å faktisk starte med studier når jeg gjorde det. En karriere som håndballspiller kan bli kort og ødelagt av skader. Sett i ettertid var det ekstremt lurte å kombinere håndballen med økonomistudier, sier Ojala.

De fleste av lagkameratene kombinerte håndballen med enten deltidsjobb eller idrettsrelaterte studier ved HINN. Valget om å kombinere idretten med studier ble dermed godt mottatt av Elverum Håndball.

– Når jeg nå ser tilbake på det så var det en svært lur investering. Det passer ikke for alle, men for meg fungerte det perfekt og jeg vil anbefale det til andre idrettsutøvere. I mange idretter er man kun et feilsteg unna karriereslutt, og da vil det være en fordel om du har tenkt langsiktig utenfor håndballbanen, sier Ojala.

Valgte regnskap og økonomirådgivning

Det store spørsmålet var hva han skulle studere. Ojala vurderte både kroppsøvingslærer og sykepleie, men endte opp med å studere bachelor i regnskap og økonomirådgivning. En viktig årsak til at valget falt på dette studiet var at han ønsket å utdanne seg i en fagretning som er tydelig på hva man blir og kan jobbe med etter fullførte studier. I dag har han tittelen statsautorisert revisor.

Ojala foran logo.
Leonel Ojala følger fortsatt Elverum Håndball tett fra sidelinjen. Foto : HINN. 

– På denne tiden spilte jeg også på det finske landslaget og reiste både innenlands og utenlands med Elverum Håndball. Siden studiet på Rena var relativt fleksibelt fikk jeg studiene til å passe inn i det livet jeg levde på den tiden, erindrer Ojala.

Bachelor i regnskap og økonomirådgivning gir studentene kompetanse innen regnskap, skatt og økonomirådgivning. De aller fleste foreleserne jobber eller har jobbet med regnskap og revisjon, og studiet har et tett samarbeid med regnskapsbransjen og næringslivet for å holde studiet relevant og aktuelt.

Når han ser tilbake på de siste årene av håndballkarrieren som han kombinerte med studier trekker han fram fagmiljøet på Rena som noe av det mest positive med studiet. 

– Foreleserne var svært kompetente og hadde relevant bakgrunn. Revisorer som var i jobb var blant dem som underviste, og de ga oss nyttige og praktiske innspill og eksempler vi tok til oss, sier Ojala.

Fikk relevant jobb og la opp i 2015

2015 ble et begivenhetsrikt år på mange fronter for Ojala. Da fullførte han sine studier ved HINN, og gikk rett fra skolebenken til stillingen som senior revisor i KPMG Norge. Etter en lang karriere valgte han da også å legge opp som håndballspiller. Nå åtte år senere er han økonomisjef i PELIAS.

– Jeg sørger for at økonomiavdelingen fungerer i den daglige driften, samt å utvikle businessen i selskapet, og sørger for at vi drifter ting smartere og bedre. Vi må ta smarte økonomiske valg for fremtiden, og jeg har ansvaret for at alt er under kontroll og at interne rutiner følges. Det inkluderer blant annet bokføring av inn og utgående fakturaer, lønnskjøringer og rapportering til styret, forklarer Ojala.

Døtrene går i farens fotspor

Selv om hans aktive karriere som håndballspiller er historie har han fortsatt et nært forhold til Elverum Håndball. Han har to jenter på seks og åtte år som spiller på hvert sitt lag i klubbens yngres avdeling. Han er med som trener for begge, og holder fortsatt håndballkarrieren i gang, nå som målvakt i tredjedivisjonslaget i Leiret Håndball sammen med flere av sine tidligere lagkamerater.

– Alt av venner og omgangskrets er rett i nærheten her i Elverum, og idretten har gitt meg et stort nettverk jeg fortsatt har glede av, avslutter Ojala.

BA regnskap og økonomirådgivning: https://direc.to/iFs2

Se høgskolens studietilbud: https://direc.to/iFs7