Flest mulig – lengst mulig – best mulig! – Elverum

Flest mulig – lengst mulig – best mulig!

Siden tirsdag har over 40 ungdommer født i 2007 og 2008 vært i aksjon i årets utgave av Backe Sommerproff.

Foto: Veronika S. Larsen

Backe Sommerproff er en del av Backeakademiet som er et samarbeid mellom Elverum Håndball og Backe. Backeakademiet skal sikre at spillere får et tilbud tilrettelagt sitt nivå og sine ambisjoner. Sammen skal Backe og Elverum Håndball styrke arbeidet med klubbens og nærmiljøets unge spillere, samtidig som begge parter skal være bevisst sin rolle som forbilder for unge håndballspillere i hele Norge.

Backe Sommerproff er en håndballskole for utøvere som ønsker best mulig læring og utvikling, og det skal gi et innblikk i hvordan man kommer seg lengst mulig på veien mot å bli toppidrettsutøver. Med Backe Sommerproff skal vi gi unge utøvere et innblikk i hva som skal til for å nå toppen i norsk håndball.

Under årets utgave av Backe Sommerproff har ungdommene blitt trent av elitelagets trenerteam og de har vært gjennom både håndball og styrketrening. I tillegg har de hatt egne økter med fokus på det mentale sammen med elitelagets mentale trener.

Alle sammen har vært innlosjert hos vår gode samarbeidspartner Thon Elgstua, og har også her hatt besøk av flere av elitespillerne til måltider.

Nytt for året er at vi har hatt tilbud for rullestolhåndball, med 7 deltakere fra ulike steder i Norge. Vi tok en liten prat med Christian, Tora, Benjamin og Leo for å høre hvordan det har vært å være med på rullestolhåndball skolen. De fire kunne fortelle at det har vært veldig morsomme dager. Det har vært gode treninger, samtidig som det sosiale rundt håndballskolen har skapt nye vennskap. Noen hadde spilt rullestolhåndball tidligere, mens det for andre var helt nytt. Selv med ulike utgangspunkt var dette noe som hadde vært en fin opplevelse for alle fire. Ungdommene kunne fortelle at det har vært veldig morsomt å få møte eliteseriespillerne til Elverum, og de har hatt besøk av blant annet Kasper Lien, Kassem Awad, Antonio Serradilla og Benjamin Berg. I tillegg trakk de frem at spillerne på Elverum Håndball sitt rullestollag har vært viktige og gode treningspartnere. For fremtiden forteller noen at de vil fortsette med rullestolhåndball fra høsten av, mens det for andre er vanskelig på grunn av manglende treningstilbud i sitt nærområde. Alt i alt var gjengen på fire svært fornøyd med uken, og avslutter med å si at det frister til gjentakelse og at de gjerne kunne vært en uke til.

De resterende 38 ungdommene som deltok har vært delt inn i 2 grupper, hvor trenerteamet og eliteseriespillerne har deltatt på alle treninger. Siste dag på håndballskolen ble avsluttet med en halvtimes spørretime med trenerne Raymond Hamar og Håkon Nerdrum. Trenerne fikk spørsmål om alt fra taktiske grep, skader, ernæring og mentalt fokus, og ungdommene tok til seg alle svar som ble gitt. De fikk blant annet en innføring i viktigheten av godt treningsarbeid, fokus på forbedringsarbeid, samt å bruke hodet godt underveis i arbeidet som legges ned.

Etter håndballskolens slutt tok vi en prat med Pål, Marius, Benjamin, Henrik, Daniel August og Beatrice som kommer fra håndballklubbene Skrim, Haga, Elverum og Fjellhammer.

De var alle samstemte om at uken på Backe Sommerproff hadde vært veldig bra, men også slitsomt. De kunne fortelle at de meldte seg på fordi de ønsket å lære mer og utvikle seg som håndballspillere. De syns også det var spennende å kunne oppleve andre motstandere enn hva de er vant med i eget klubblag.

På spørsmål om hvordan uken som toppidrettsutøvere har vært svarer de at det har vært en stor og god arena for læring og mestring. En av ungdommene trekker frem viktigheten av at de har hatt flinke og blide trenere og medutøvere, mens en annen trekker frem at det å bli vant med å ha andre rundt seg hele tiden samt å skape nye vennskap har vært gode opplevelser som tas med videre. De er samstemte om at det er svært motiverende å ha idolene sine som trenere, og at spillere som Tobias Grøndahl og Benjamin Berg er idoler som skaper både god stemning og motivasjon til videre arbeid.

Avslutningsvis fikk de spørsmål om målsetninger og drømmer for fremtiden. Dette var en gjeng med klare målsetninger for fremtiden og det å bygge videre på lærdom fra Backe Sommerproff, spille Bring og være tålmodige og se fremtidige muligheter ble dratt frem som viktige punkter i arbeidet fremover. Som mer langsiktige mål trekker de frem å spille på et høyt seniornivå, og ikke minst spille håndball mot eller med eliteguttene til Elverum Håndball.

Vi takker for en fantastisk uke sammen med en gjeng ambisiøse og fine ungdommer, og gleder oss allerede til Backe Sommerproff 2024.