Alexander Westby: – «Håndballbyen har virkelig levert»(!) – Elverum

Alexander Westby: – «Håndballbyen har virkelig levert»(!)

Nå som sesongen er over for Elverumsgutta, er det på tide å oppsummere det som har vært, mimre og se framover, ikke minst takke av noen av gutta som har lagt ned blod, svette og tårer i svart og hvitt!

Alexander Westby kom til Elverum sommeren 2018 og har lagt bak seg 2 sesonger i svart og hvitt. Han kom til Elverum fra Bodø, og nå går turen videre for vingen som blant annet har pådratt seg titler som rundens spiller i EHF Champions Leauge, og sikret både NM-gull, seriegull og sluttspillgull i sin tid i Elverum. Neste sesong blir Westby å finne i den tradisjonsrike Rema 1000-ligaklubben Drammen. Dermed blir det fortsatt mulighet for å se Westby i aksjon på parketten i Elverum, men det er tid for å si takk for denne gang, og høre med Alexander hva han tenker om den tiden som har vært i svart og hvitt!

Takk for nå Alexander!

#7 Alexander Ørjevik Westby
Født: 26.03.1993
Posisjon: Venstreving
Sesonger på A-laget til Elverum: 2 sesonger
Mål i norske mesterskap for Elverum: 231 mål
Mål i EHF Champions League: 65 mål

Det ble en brå slutt på sesongen for deres del, men dere rakk å løfte både NM-gull og seriegull. Hvordan vil du oppsummere sesongen dere har lagt bak dere?

Jeg tenker at det har vært en fantastisk sesong med haugevis av store opplevelser. Vi fikk målt oss mot de aller beste lagene i verden når vi spilte kamper i Champions League og vant de to turneringene vi hadde mulighet til å vinne i Norge, så jeg er godt fornøyd med sesongen.

Nå er en epoke i Elverum over for din del, og turen går videre til nye utfordringer etter noen år i Elverumsdrakta. Det ble kanskje ikke helt den avslutningen på tilværelsen i svart og hvitt du så for deg, med en så brutal sesongavslutning?

Nei, det kan du trygt si… Sluttspillet er sesongens store høydepunkt og jeg hadde gledet meg skikkelig til å gå i gang med det. Det er rett og slett bare veldig trist at det ikke ble noe av for jeg følte vi hadde et ekstremt godt lag i år som ville blitt historiske ved å vinne trippelen. Det er også minst like trist at vi ikke fikk en ordentlig avslutning på alt og fikk sagt skikkelig farvel til hverandre etter to så innholdsrike år.

Men nå venter nye muligheter for Alexander Ørjevik Westby, Drammen?

Ja, det stemmer. På den ene siden blir det veldig trist å forlate Elverum og alle folkene i og rundet klubben som man har fått et godt forhold til de siste to årene, men på den andre siden så er det alltid spennende med nye utfordringer. Det er ikke godt å si når eller i hvilken grad vi får gått i gang med sesongforberedelsene, men jeg gleder meg veldig!

Hvordan vil du oppsummere din reise med Elverum, på då årene du nå har vært kledd i svart og hvitt?

Det har vært to fantastiske år. Vi har vunnet 4/5 mulige titler i Norge og hatt mange gode prestasjoner ute i Europa. I tillegg har vi hatt en utrolig fin spillergruppe med ledere og støtteapparat de to sesongene jeg har vært her, noe som har ført til at vi har hatt det veldig gøy sammen.

Du har fått være med på deler av Champions League-reisen til klubben, og fått møte de største lagene i verden. Hvordan oppsummerer man en slik opplevelse?

Det har vært en guttedrøm som har gått i oppfyllelse. Først en sesong i gruppe C/D hvor drømmen om å få spille Champions League ble oppfylt, og så denne sesongen hvor vi fikk spille mot de beste spillerne og lagene i verden. Begge delene har vært bra på vær sin måte. Det var gøy å vinne en del kamper og være med i kampen om avansement det første året. Også fikk vi jo vist at vi kan yppe oss mot de aller beste år nummer to selv om vi gjerne skulle tatt noen poeng til…

Hva slags utvikling synes du selv du har hatt siden du kom til Elverum?

Jeg synes jeg har hatt en veldig god utvikling siden jeg kom til Elverum. Jeg føler jeg har blitt en vinner som trives med å spille viktige kamper og være i de avgjørende situasjonene når det drar seg til. Også føler jeg at jeg har gått fra å være en spiller som kunne variere i prestasjonene til å levere på et høyt nivå jevnt over.

Du har vært på rundens lag i EHF Champions League, du har fått spille de største kampene på norsk jord, var det dette du forventet når du for noen år siden signerte med Elverum?

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde forventet at det skulle bli så mange store og gode opplevelser som det endte opp med å bli. Det er selvfølgelig stort å havne på rundens lag et par ganger sist sesong. Men også kampene i Håkons hall og alle de kampene vi vant i siste sekund forrige sesong var veldig stort.

Elverum er betegnet som hele Norges Håndballby. Har byen levert, og hva har det i så fall gjort for deg som håndballspiller?

Håndballbyen har virkelig levert. Taigan er helt klart Norges beste supportere som ALLTID gir alt for oss og støtter oss, noe som gir oss ekstra energi og motivasjon på kamper og i treningsarbeidet. Jeg har merket at det er et sterkt samhold generelt i byen og føler at når vi oppnår store ting og vinner titler, så er det ikke bare vi på laget men hele håndballbyen som gjør dette sammen.

Du går til en av serie-motstanderne neste sesong, etter noen år i Elverum. Du har sett utviklingen i håndball-Norge de siste sesongene på nært hold. Hva er dine tanker om norsk håndball og dets status?

Neste sesong tror jeg vil bli min 12. sesong i den norske ligaen, så jeg har fått sett utviklingen en stund ja. Jeg merker at nivået er mye høyere enn det var for noen år siden. Nå blir det vanskelig å si hvordan nivået vil være neste sesong med tanke på at det er veldig mange spillere som forsvinner til utenlandske ligaer i tillegg til pandemien som nok vil påvirke økonomien til de aller fleste klubbene… Men norsk håndball har tatt store steg, og det er nok mye takket være utviklingen til det norske landslaget.

Årets sesong har bydd på to titler og en hel masse håndballfester, blant annet i Champions League. Hvordan vil du oppsummere CL-sesongen?

Det har vært en ekstremt innholdsrik CL-sesong. De to kampene i Håkons Hall, og spesielt den mot PSG, var helt sinnssykt. I tillegg til å spille to kamper mot lag som Barcelona, Pick-Szeged, Flensburg osv. har vært stort. Men jeg må innrømme at å tape 12 av 14 kamper har vært tøft og frustrerende i perioder. Selv om vi har vært nære på flere ganger så hjelper ikke det når vi ikke har sittet igjen med noe poeng etter disse kampene.

Nå har du kjent på nivået, du har sett hva slags motstandere det er der ute i Europe. Hva tenker du om Elverums muligheter til å nå opp i Champions League, nå som systemet legges om?

Jeg tenker at Elverum helt klart har noe å gjøre i Champions League. Nå blir det mye utskiftninger i troppen inn mot neste sesong og viruset gjør det vanskelig å forutse hvordan det vil bli, men med kampene klubben har lykkes med å arrangere i Håkons Hall og at vi har klart å yppe oss mot de aller fleste viser at det ikke er alt for langt opp til de andre lagene.

Det ble en lang sesong til tross for at det ble en brutal avslutning og ikke noe sluttspill. Hva har vært de største overraskelsene denne sesongen?

Godt spørsmål. Jeg er kanskje litt overrasket over at vi ble såpass samspilte og klarte å levere på et stabilt høyt nivå så tidlig som vi gjorde. Det var mange utskiftninger og det kan ta litt tid før folk kommer ordentlig inn i spillesystemene osv som vi har, men det gikk som sagt overraskende fort. Det er nok grunnen til at vi vant cupen og ikke minst serien. For sesongen før følte jeg det tok litt lenger tid og at vi mistet poeng mot lag vi ikke skulle miste poeng mot.

Ny klubb, nye muligheter. Hva er det viktigste du tar med deg fra Elverum på vegen videre?

Det viktigste jeg tar med meg videre er først og fremst vinnermentaliteten som jeg har tilegnet meg de siste to årene. Jeg har blitt veldig trygg på å spille de store, viktige kampene og trives godt i avgjørende situasjoner. Jeg vil også ta med meg en god dose selvtillit etter å ha bevist for meg selv at jeg kan prestere godt mot de beste i verden.

Hvem er ditt største forbilde?

Mitt største forbilde har vært farfar som gikk bort sist høst, og det er han fortsatt. Han var en person jeg virkelig så opp til, og som alltid har vært veldig engasjert inn mot mitt treningsarbeid og prestasjoner.

Hva kommer du til å savne aller mest fra din tid i svart og hvitt?

Jeg kommer til å savne alle de fantastiske menneskene i og rundt klubben. Jeg har blitt kjent med mange veldig fine mennesker i dugnadsgjengen, supportergruppen og byen generelt. Og ikke minst alle gode kompisene jeg har fått i spillergruppa og støtteapparatet. Det blir rart å ikke se og møte alle sammen etter all den tiden vi har hatt sammen.

Hva er ditt mål for framtida?

Målet mitt er å fortsette utviklingen min og gjøre alt jeg kan for at Drammen skal bli så bra som mulig. Ambisjonene mine er de samme som før jeg kom til Elverum, nemlig å vinne titler. Også har jeg jo fortsatt et mål om å få spille på landslaget en gang i framtiden.

Hva er ditt absolutt største øyeblikk som Elverumsspiller?

Mitt største øyeblikk er faktisk fjorårets sluttspill. Det er det man trener for hele sesongen, og at vi da klarte å prestere så godt som vi gjorde og toppet det hele med å knuse Arendal 3-0 i finalen var stort. Det er nok grunnen til at jeg hadde gledet meg så mye som jeg gjorde til årets sluttspill som dessverre ikke ble noe av…

Din siste appell til Elverums-supportene etter en fantastisk sesong, før turen går videre til Drammen?

Tusen takk for to fantastiske år og all tiden dere har brukt å støtte oss uansett resultat og anledning. Dere er en utrolig viktig del av alt vi har oppnådd. Så sees vi i hvert fall et par ganger neste sesong også!      

Alexander Ørjevik Westby